Knižní tipy do nepohody

dubna 01, 2020


Název: Dračí strážce
Originální název: The Dragon Keeper
Autor: Robin Hobb
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 544
Série: Kroniky Deštné divočiny, 1.díl

Můj krátký názor


Na začátek se musím zeptat - proč tahle série není víc vidět? Svět je velmi zajímavý a má originální prvky (stále chci vědět víc!), postavy jsou propracované a bavilo mě poznávat jejich minulost či jejich nynější problémy, se kterými se musí potýkat. Významným prvkem jsou samozřejmě také draci. Určitě se jich nemusíte bát - není to upravený Eragon. Draci dostávají nové rozměry - stále jsou to ale tvorové, které na tomto světě nemají obdoby a lidé je uctívají jako něco nadpřirozeného (alespoň ti, co si váží svých životů). Přesto nám je autorka ukáže i ve světle, kdy se neobejdou bez lidské pomoci... 

Čtení mi sice chvilku trvalo, ale nesmírně jsem si užívala každou stránku. Musím ale upozornit na fakt, že to asi není kniha/série pro každého. Kniha má přes 500 stran a tempo příběhu je pomalejší, někdo by postrádal kupu akce a jazyk je víc do toho uměleckého stylu. Pokud se vám líbil Snílek Neznámý nebo třeba Ve stínu hvozdu, mohlo by se vám to líbit. Rozhodně nechci nikoho odrazovat, přesto byste měli zvážit, jestli jde o pravé čtení pro vás.



Název: Red Rising
Autor: Pierce Brown
Žánr: sci-fi
Nakladatelství: Hodder
Počet stran: 382
Série: Red Rising Saga, 1. díl


Můj krátký názor


Red Rising kdysi vyšlo v českém překladu, ale moc se nechytil a zbytek série se překladu už nedočkal. Opět se ptám - proč? Je to skvělá kniha a nějak nemůžu pochopit, proč neměla úspěch. Protože sci-fi tolik nejede? Protože nějaká podobnost s jinými knihami? Ale no taaaak. 

Stále si stojím za svým názorem, že jde spíš o fantasy na Marsu a nikdo se mnou nehne. Ten příběh je skvělý a i když vám to bude něco připomínat, stejně je to něčím nové a nebudete se moci odtrhnout. Hlavní protagonista si mě získal, protože jeho myšlení je praktické a má dokonce i nějaké to svědomí. Občas udělá špatné věci, ale přemýšlí o nich. Bohužel (mno, vlastně i bohudík - když to vezmu nezaujatým pohledem na věc) se jeho charakter vyvíjí a čtenář vidí jeho posun někam (o téhle části nechci mluvit, ještě to bolí).

Pokud vás děsí angličtina, nebojte se - stále se jedná o young adult literaturu a tomu odpovídá i náročnost. Přesto ale doporučuji mít pár knih v tomto cizím jazyce přečtené, protože občas tam prostě jsou slova, kterým nemusí rozumět každý.


Četli jste některou z těchto knih? Jak se vám případně líbila/y? Vyhovuje vám tento koncept článků nebo chcete spíše jeden článek = jedna kniha? Moc děkuji za vaše názory!


You Might Also Like

8 komentářů

  1. Skvělé tipy, připisuji si na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
  2. O prvej knihe som počula, ale osobne som ju nečítala. Červený úsvit nedávno vyšiel aj v slovenskom preklade a veľmi dúfam, že sa ujme a budú preložené aj ďalšie časti, pretože ma to naozaj bavilo 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O slovenském překladu jsem slyšela a také doufám, že se ujme. Přeci jen je pro někoho možná reálnější číst knihu slovensky než anglicky. Určitě série za přečtení stojí, je skvělá. :)

      Vymazat
  3. Skvělé tipy :) četla jsem Red Rising a byla z ní úplně nadšená, strašně moc :) Taky vůbec nechápu jak to, že se nechytla, velká škoda že e nedočkáme dalších dílů. Ale ted jsem si všimla, že nedávno vyšla ve slovenštině, třeba tam budou s dalšími díly porkačovat a mít více štěstí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda a zatím to v plánu mají, což je super! :) Já teda zůstanu u angličtiny, ale doufám, že slovenské vydání podpoří dost českých čtenářů. :)

      Vymazat