Nebezpečí internetu | Do posledního dechu

dubna 07, 2018


Název: Do posledního dechu
Originální název: Last Breath
Autor: Robert Bryndza
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 416
Série: Inspektorka Erika Fosterová, 4. díl

Děj

Tentokrát si vrah vybírá své oběti po internetu. Vytipuje si krásnou dívku, kterou osloví, zatelefonují si a domluví si schůzku. Z té se ale žádná nevrátila – naopak se našla zohyzděná těla. Erika Fosterová má další případ a i tady půjde o život! Navíc je unesena další dívka a nastává závod s časem... Povede se ji včas najít a zachránit ze spárů vraždícího maniaka?

Hodnocení

Tuto sérii jsem začala číst hned, jak se vydal v češtině první díl. Čtyřka mi proto nemohla chybět... Recenze na předchozí díly si můžete přečíst tady:

Jako i v předchozích knihách, i tady je styl dosti čtivý. Přesto tam někomu může něco chybět. Je to autorův specifický drive příběhu? Mezi tyto čtenáře se řadím i já. Něco tam zkrátka nebylo a mě to vadilo. I přesto se ale kniha čte prakticky sama, což nějaký ten nedostatek třeba přebije. 

* Když jsme u toho osobního názoru, přišlo mi, že mě kniha nechávala většinou chladnou. Když přišlo nějaké napětí, nehnulo to s mými pocity. Kromě konce. *

Robert Bryndza ve své knize poukazuje na stále aktuální téma – nebezpečí internetu. Pár slov o něm prohodí v samotném závěru. Je důležité si uvědomit, co člověk všechno sdílí s ostatními pomocí sociálních sítí a že to může být nebezpečné. Vždyť internet vás může znát dokonce lépe, než vaši rodiče... není to strašidelné? Dělejme s tím něco.
Proč jsi mi musela lézt do auta?“ zeptal se klidným hlasem. „Teď tě budu muset zabít.“ 
Postavy jsou jako vždy hezky propracované (hlavně postava vraha). Opět se tu vyvíjí vztahy na různých úrovních – a je dost zajímavé pozorovat, jak se postupně zamotávají a zase rozplétají. V podstatě se jedná o psychologickou detektivku, protože v knize je toho „psycha“ až dost.

Závěr knihy je velice emotivní. Neřekla bych, že se to po jistých náznacích nedalo uhádnout. Stejně vás to ale zasáhne, protože je to napsáno velice realisticky. Už jen kvůli němu se těším na pátý díl, který nedávno vyšel v angličtině a snad brzy se začne připravovat český překlad. 

Obálka je celkem odlišná svým stylem od předchozích knih, což je trochu škoda. Přesto je povedená a zaujme. Nepřijde vám i trochu, že s dějem nesouvisí skoro vůbec? 

Knihu bych doporučila všem fanouškům Roberta Bryndzy a detektivního žánru. Pokud jste nečetli předchozí knihy, jistě si je doplňte. Nemusíte se však bát, že jednotlivé díly na sebe úzce navazují – je ale lepší, když je budete číst popořadě.

Moje hodnocení

Kniha: 2,5/5 *
Obálka: 3,5/5 *



You Might Also Like

0 komentářů