Historie trochu jinak | Skleněná past

března 12, 2018

Název: Skleněná past
Originální název: Le Piege de Verre
Autor: Éric Fouassier
Žánr: Detektivka, historie
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 336
Série: -

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství JOTA.


Děj

Píše se rok 1503 a stala se vražda. Vlastně tři. Našly se těla tří alchymistů a královna Anna Bretaňská se chystá jednat. Nechá poslat pro Héloise Sanglarovou, mladou, chytrou a velmi vnímavou lékárnici. Panovnice má obavy, že se chystá spiknutí na francouzskou korunu a chce mu předejít.

Svěřuje vyšetřování vražd nejen jí, ale i baronovi de Comballes, který působí na první pohled drsným dojmem. Brzy dvojice nachází první stopu, ze které se vyklube dobrodružná honba za vrahy. Jsou pro ně připraveny různé hádanky, aby se mohli dostat blíž k pravdě. Stihnou se však dostat k cíli včas?

Héloise je žena a pro ně to nebyly zrovna lehké časy. Na pomoc přichází i její láska z mládí, rytíř Bayard. Všechno se trochu zamotává.. Jak si s tím Héloise poradí?

Hodnocení

Skleněná past je první knihou svého druhu, ke které jsem měla možnost se dostat. Příběh je napsán poutavě a dobře se četl. Občas se v textu objevily pasáže, které děj trochu natahovaly. Prolínají se zde dvě linie. Ta hlavní popisuje dobrodružnou výpravu Héloise s baronem de Comballes a druhá, vedlejší, přibližuje čtenáři válku mezi Francií a Španělskem, které se účastnil rytíř Bayard.

Jak jste se dočetli výše, jedná se o historický detektivní příběh. Plusem určitě je pravdivost většiny faktů uvedených v knize. Všechny postavy skutečně existovaly, stejně tak místa, které charaktery navštívily a souvislosti spojené s nimi.  Zábavnou formou se tedy čtenář může dozvědět i nějaké informace a zajímavá fakta ze života lidí v 16. století.

„Zatímco si myslela, že sleduje Loiseula a Andílka, teď byla pronásledována ona sama. A odhodlaným nepřítelem připraveným spáchat ty nejodpornější zločiny.“

Kromě detektivní linie můžeme v knize sledovat i romantickou linku, která příběh hezky doplňuje. Nemusíte se ale obávat, že polovina knihy je pouze o lásce a jejích strastích. Většinou je vše popsáno vkusně, takže se nemusíte bát (ani mně tato linka nevadila a to je co říct!).

Postavy jsou většinou sympatické, ale asi se s žádnou moc nesžijete. Působí trochu neosobním, až umělým dojmem. Byl to autorův záměr? Odpověď se nejspíš nedozvíme. Možná chtěl Éric Fouassier tímto přiblížit chování lidí v tehdejší společnosti, která na nynější čtenáře působí rozporuplnými pocity.

Závěr knihy byl na první pohled předvídatelný, přesto ale dokáže překvapit. Hlavně je konec také otevřený, což může být frustrující pro ty, kteří příběhu propadli.

Obálka se povedla, nemyslíte? Kniha mě zaujala právě díky ní - souvisí s dějem a je vkusná, no prostě krása.

Titul bych doporučila všem čtenářům. Jedná se o oddechovku, kterou rozhodně nic nezkazíte a přitom se i něco naučíte z historie. Jednoduše krásné čtení na jeden až dva večery.

Moje hodnocení

Kniha: 4/5
Obálka: 5/5



You Might Also Like

5 komentářů

  1. Super recenze! A děkuji, že jsi mi knihu připomněla, chtěla jsem si ji pořídit a úplně na ni zapomněla, takže si ji rychle píšu a v dubnu ji koupím! :-) Moc mě láká. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že ti recenze pomohla :). Určitě se do ní pusť, je to opravdu super čtení! Přeji hezké počteníčko :)

      Vymazat
  2. Tady je krásně vidět, jak ten stejný text můžeme každý vnímat úplně jinak. Protože věci, které na knize hodnotíš kladně, mě třeba neskutečně vytáčely :D
    Skleněná past má smrtící sílu

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :) Knihu jsem nedávno dočetla a líbila se mi tak napůl. Něco tomu chybělo, třeba ti hlavní hrdinové na mě vážně působili dost neosobně :) Ale i tak to byl zajímavý příběh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :). Ano, postavy byly až odfláknuté a příběhu to moc nepřidalo k dobru. Téma je pěkné, ale u zpracování to trochu drhne. Jako oddechovka je to ale pěkné čtení :).

      Vymazat