Padouši vítězí | S láskou tě nenávidím

dubna 16, 2018


Název: S láskou tě nenávidím – 13 povídek o ničemnosti
Originální název: Because You Love to Hate Me - 13 Tales of Villainy
Autor: antologie, sestavila Ameriie
Žánr: povídky, dívčí romány
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 388
Série: -

Nakladatelství CooBoo vydalo sbírku třinácti povídek od různých YA autorů ve spolupráci s třinácti booktubery. Hlavním tématem jsou padouši a jaké by to bylo, kdyby ve svém světě vyhráli a pokořili hrdiny, které mají všichni tak rádi. 

Setkáváme se tu se známými  – Medúza, Moriarty a jiní – i s méně profláknutějšími hlavními hrdiny. To samé platí i pro autory. Já osobně znala předtím pouze pár jmen. 

Na začátku dostalo třináct autorů zadání od stejného počtu booktuberů na povídku. Nebyli ničím omezováni, téma mohli zpracovat tak, jak doopravdy chtěli. 

Hodnocení

Vlastně nikdy jsem nečetla žádnou sbírku povídek a tahle kniha mi přišla zajímavá svým tématem. Rozhodla jsem se tedy, že si ji přidám na seznam knih a nedávno na ni přišla řada. 

Bezesporu nejlepší povídkou je pro mne Umíráček. Autorka popisuje velice zajímavým způsobem úděl Smrtky. Ta se ve správný okamžik probudí, aby si vzala další lidskou duši do své náruče a odešla s ní. Potká ale mladou dívku, která na druhý pohled zamíchá svým i jejím životem. Jak? To si přečtěte sami. Jde o velmi čtivý, lehce dojemný a krásný příběh, který jistě stojí za vaši pozornost.

Další povídkou, která dle mého stojí za zmínku, je Jack. V příběhu jde o mladou trollí princeznu, se kterou se si Jack vytvoří přátelské pouto. Vždy když to jde, za ní chodí do jejího světa na návštěvy. Jednou ale tyto setkání skončí celkem drastickým koncem, který je podaný odlehčeným způsobem. Jako kdyby to bylo to nejpřirozenější, co se mohlo stát. Přesto je to velice krásný příběh, který má v sobě jisté kouzlo.

Mořská čarodějnice pojednává o mořské panně, která je trochu odlišná od ostatních svého druhu. Svému lidu se celkem straní a zajímají ji různé kouzelnické praktiky (lektvary a podobně). Po jednom incidentu se svou platonickou láskou náhodou potkává člověka. To nemůže dopadnout dobře... Celkem zajímavě podaný příběh, ve kterém se najde skrytý podtext odlišnosti, za kterou může být někdo nemilosrdně potrestán.

Poslední povídkou, o které bych chtěla mluvit konkrétně, je Ty, ty, pořád jen ty. Samotný název nevypovídá, o čem příběh může být. Pokud se ale začtete, zjistíte, že jde o příběh plný drog a násilí. Hlavní postavou je opět žena (spíše dívka), která si vybudovala ve městě pověst královny zločinu. Prodává speciální drogy, které ovlivňují lidskou paměť. Člověk dokáže dost věcí zapomenout... Jak se bude děj vyvíjet? To musíte zjistit sami.

Další povídky jsou povětšinou průměrné. Nápad je většinou velice dobrý, ale autor to nedotáhne do úplného konce. Je vidět, že psaní povídek o několika málo stránkách je těžší, než rozvinutý příběh o tři sta listech. Něco tomu prostě chybělo. Velcí autoři dle mého moc nezazářili, naopak si musím vyhledat pár jmen a jistě si od některých spisovatelů něco budu chtít přečíst.

Obálka působí tajemným dojmem – na první pohled jemná růžička, ze které se stává smrtonosný nástroj na zabíjení člověka. Není už sama o sobě dost dobrým lákadlem na to, abyste si knihu přečetli?

S láskou tě nenávidím bych doporučila nejen čtenářům YA literatury. Jedná se o dílo, ve kterém sem tam najdete různé skryté podtexty a celkově se jedná o takovou příjemnou oddechovku. 

Moje hodnocení

Kniha: 4/5 *
Obálka: 5/5 *



You Might Also Like

0 komentářů