Kočkoveverčák opět na scéně | Černé znamení

dubna 23, 2018

Název: Černé znamení
Originální název: Shadowblack
Autor: Sebastien de Castell
Žánr: Fantasy, dobrodružné, YA
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 360
Série: Divotvůrce, 2. díl

Děj

Kellen, tajemná Argosanka Ferrius Parfax a kočkoveverčák Reichis jsou na cestách již čtyři měsíce. Čtyři měsíce je Kellen na útěku před svým rodem. Stal se z něj psanec, který musí tajně přežívat, aby jej nenašli a nezavraždili. Celé mu to ztěžují čáry Stínu, který je mezi všemi obávaný. Na své výpravě potkávají další Argosanku s její svěřenkyní – dívkou se zavázanými očima Seneiru. Kellen a ostatní se rozhodnou jim pomoci a vydávají se na společnou pouť. Moc černého stínu však roste a začnou se objevovat jisté náznaky, že za všechno může lid Jan´Tepu, kterým je i Kellen.


Hodnocení

Před nějakou dobou jsem se pustila do čtení prvního dílu z této série – Divotvůrce. Recenzi si můžete přečíst ZDE. První díl byl pro mě úžasný. Je celkem těžké si udržet stejně vysoko nasazenou laťku – jak si tedy Černé znamení vedlo? Čtěte dál.
„Co to bylo?“ „Velká ochránkyně v podobě dva a půl metru dlouhé čepele spadla na zem. Co sis myslel, že to bylo?“
Styl psaní je čtivý, v tom mě Sebastien de Castell rozhodně nezklamal. Autor se zaměřil více na popis světa, ve kterém Kellen a jeho přátelé (i nepřátelé) žijí. Věnuje prostor kultuře, objevují se různé popisy. Konečně tak čtenář má možnost nahlédnout do světa plného magie, kterou hlavní hrdina moc neoplývá. Mne osobně něco v příběhu chybělo.

V příběhu nechybí ani kočkoveverčákův humor, který dostane snad každého jeho fanouška. Kdo by neměl rád Reichise taky žejo? (Přiznejte se!) A není sám. Opět přichází na scénu Ferrius Parfax se svými životními moudry, která má Kellen tak moc rád. Nejednou se nad jejich rozhovory zasmějete, to mi věřte! Já osobně se k některým pasážím vracela několikrát.
„Tahle bych chtěl strávit zbytek života.“ „A co lov… vlastně vraždění králíků?“ Reichis polkl. „Právě chci zavraždit jenom další z těch sušenek. Dej mi.“ Opravdu se v kočkoveverkách nevyznám.
Černé znamení není jen tak obyčejná youngadultovka. Výjimečností této knihy je jistě hlavní hrdina – není ani nejlepší ani nejsilnější. Je to prostě jen člověk, co se snaží dělat to nejlepší, ale ne vždy se mu to povede. Ve světě plné magie oplývá spíše jen svými malými triky se kterými se snaží přežít. Čtenář má dojem, že jde o takového ňoumu (takového milého na jeho obranu) a tento status mu vydrží od začátku do konce.

Závěr příběhu je otevřený novým dobrodružstvím. Série má mít celkem šest knih, tak ještě aby se nic nedělo... Najde Kellen svou životní cestu? Najde v životě své místo?
Co o kočkoveverkách opravdu vím? Že se občas chovají jako pitomci.
Obálka je krásná, hezky ladí s prvním dílem. Je laděna do stejného stylu, který je neobvyklý a originální. Na obě knihy je úchvatný pohled, nemyslíte?



Knihu bych doporučila těm, kteří si oblíbili Divotvůrce. Pokud jste příběh ještě nečetli, jistě to napravte. Jedná se o originální fantasy příběh, který vám doporučuji – neohromí, ale je to něco trochu jiného, než na co jsou čtenáři YA zvyklí. Za zkoušku to stojí, ne?


Moje hodnocení

Kniha: 3/5
Obálka: 5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Výborná recenze :) První díl Divotvůrce se mi moc líbil, takže se rozhodně chystám na pokračování a těším se na další setkání s kočkoveverčákem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Právě kvůli němu a Ferrius jsem si pořídila druhý díl a nezklamali. Přeji krásné čtení a doufám, že ani tebe kniha nezklame! :)

      Vymazat