Příběh o mladíkovi, co by se rád rytířem stal | Potulný rytíř

dubna 30, 2018


Název: Potulný rytíř 
Originální název: Hedge Knight
Autoři: George Raymond Richard Martin, Ben Avery, Mike S. Miller, Mike Crowell
Žánr: komiks, fantasy
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 160
Série: Grafický román Hra o trůny – předehra

Děj

Jistě všichni znáte do nějaké míry Hru o trůny. Tadá, toto je předehra k této slavné sérii.

Příběh se odehrává sto let před událostmi hlavní dějové linky. Představuje se nám mladík jménem Dunkan. Hned na první straně se čtenář dozvídá, že je panošem potulného rytíře. Bohužel ale zemřel a Dunkan je sám a bez práce. Musí si vybrat, co bude dělat dál a rozhodne se pokračovat v poselství svého zesnulého pána. Nedaleko se koná rytířské klání, kterého by se chtěl zúčastnit. Má to jeden háček – někdo se za něj musí zaručit a někoho takového najít je pěkná fuška! Během cesty se k němu přidá mladík jménem Egg, který něco skrývá...

Hodnocení

Pokud sledujete mé sociální sítě, víte, že nepatřím mezi fanoušky Hry o trůny. Jelikož jsem ale velice zvídavý člověk, nemohla jsem odolat a prozatím si z knihovny vypůjčila komiksovou předehru.

Kresba je klasického amerického, líbivého rázu. Neohromí ničím novým, ale ani nezklame. Jde spíše o oddechovou jednohubku, kde nenajdete tolik napětí – to se vyskytuje na posledních pár stránkách. Nudit byste se neměli. Děj plyne pozvolna, některé pasáže jsou delší a občas nebyl využit potenciál, který se občasně vyskytl. 

Hlavním hrdinou je Dunkan. Mladík je to dobrosrdečný, ale čtenáři může připadat, že je trochu naivní a tolik netuší, jak to na světě chodí. Chce se stát rytířem stejně jako jeho zesnulý pán a vydává se na rytířský turnaj, kde chce dokázat sám sobě i okolí, že je hoden tohoto titulu. Na cestě potká chlapce, který se mu představí pod jménem Egg. ten jej žádá, aby ho vzal s sebou a na oplátku mu bude dělat panoše (bez kterého se pravý rytíř neobejde).

Po celou dobu sledujeme obyčejného mladíka na cestě za svým snem stát se rytířem. Je to nad jeho síly nebo se mu to povede? V knize jsou pasáže, kdy jeho šance jsou mizivé a části, kdy se nachází pouze malý kousek od svého cíle. To dělá příběh dle mého názoru tak výjimečným.

Mínusem shledávám velké množství postav. Zapamatovat si veškerá jména a spojit si je s jednotlivými postavami bylo pro mne takřka nemožné. Pro začátečníka, jako jsem já, to bylo velmi obtížné čtení z tohoto hlediska.

Závěr je předvídatelný, přesto jde o krásný příběh s velkou dávkou štěstí pro hlavního hrdinu.

Obálka působí nebezpečným dojmem, je hezky zpracovaná a jistě potěší oko sběratele komiksů série.

Komiks bych doporučila příznivcům Hry o trůny a samotného autora. Jde o hezký doplňující kousek, který by vám neměl uniknout, i když má své mouchy.

Moje hodnocení

Kniha: 2,5/5
Obálka: 3,5/5



You Might Also Like

0 komentářů