Mrtvoly bez hlav, vydírání nebo únosy dětí – takhle vypadal sen o Americe | Černá ruka

května 02, 2018

Název: Černá ruka: Válka mezi geniálním detektivem a nejnebezpečnějším tajným spolkem americké historie
Originální název: The Black Hand: The Epic War Between a Briliant Detective and the Deadliest Secret Society in American History
Autor: Stephan Talty
Žánr: thriller, historie
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 384
Série: -

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství OMEGA.

Děj

Je léto roku 1903 a v New Yorku se začínají ztrácet děti a nejen to – objevují se i mrtvá těla. Italským přistěhovalcům přicházejí denně několik desítek či stovek dopisů s výhrůžkou smrti, jestli nezaplatí nebo neodejdou z města. V hlavičce dopisu je vždy symbol černé ruky. Detektiv Joseph Petrosino, přezdívaný také jako italský Sherlock Holmes, toto nechce nechat jen tak a pouští se do dlouhého boje. Proti komu? Tato „organizace“ nemá žádnou tvář...
Brzy už ale nejde jen o New York, aktivity Černé ruky se rozšíří za hranice a nejde už jen o přechodný problém.

Hodnocení 

Styl psaní je jednoduchý – jde o objektivní popis událostí, které se staly na počátku 20. století. Malým bonusem jsou poznámky, které se týkají použitých útržků z různých článků a autor je zakomponoval do svého textu.
Anthony se tenkrát o svém příteli dozvěděl něco nového. Za klidným zevnějškem se skrývala obrovská síla a emoce.
V knize je podrobně popisována doba mezi roky 1903 až 1909. Sledujeme hlavní postavu, jak bojuje proti zvěrstvům, která páchá jeho vlastní lid. J. Petrosini stojí na straně Ameriky a chce jeho obyvatelům dokázat, že Italové nejsou špatnými lidmi – to jen někteří jedinci se rozhodli ukázat ve špatném světle a celý kontinent dělá, jako kdyby každý člověk s italskými kořeny byl špatný. Má to však velmi těžké, protože i on se potýká s nenávistí skoro na každém kroku. Brzy si ale získá respekt nejen mezi některými svými kolegy, ale zároveň se stane miláčkem široké veřejnosti. Jak to tak v životě bývá, jednou je nahoře a někdy zase na dně. Potýká se s poměry tehdejší doby, leckdy používá metody, které jsou v rozporu se zákonem – co má ale dělat, když nadřízení stojí proti jeho návrhům, jak situaci s Černou rukou vyřešit? Policie ještě neměla propracované postupy pro hledání zločinců či vrahů a neexistovala ani FBI. Všechno bylo založeno na informátorech a významných kontaktech.

I Petrosini je člověkem, který by chtěl mít jednoho dne rodinu. Jeho povolání jej ale vystavuje neustálému ohrožení na životě. Přesto tu čtenář najde vedlejší linku, která popisuje Petrosiniho soukromý život z tohoto úhlu. Není to však nic rozsáhlého a stále převažuje téma, kterým je Černá ruka.
Petrosino byl snad jediným člověkem, jehož Společnost, i když nepřímo, potrestala tím, že si nesměl vzít ženu, kterou nade vše miloval.
Jde o čtení, které čtenáře vzdělává mnohem efektivnějším způsobem, než nějaké učebnice dějepisu, které se používají ve školách (z vlastních zkušeností mohu říct, že je to přinejmenším zábavnější). Oživením je jistě použití citace z knih, které od té doby vyšly, útržků z novinových článků, zpovědí, osobních dopisů a podobně. 

Obálka úzce souvisí s dějem. Je velmi hezky zpracovaná a dokáže čtenáře zaujmout právě díky ní.

Titul bych doporučila těm, kteří se zajímají o historii, mafii nebo i studentům, kteří se chystají psát písemnou práci na toto téma. Kniha ale zaujme i čtenáře hledající třeba něco trochu jiného, než po čem normálně v knihovně/knihkupectví/atd. sáhnou.
„Za současných okolností jsou zločinci nedotknutelní, ale klidně o nich řeknu celému New Yorku. To je také důvod, proč jsem usiloval o vytvoření tajné služby a její financování... Věděl jsem, že mi to nikdy nedopřejí.“

Moje hodnocení 

Kniha: 4/5
Obálka: 5/5



You Might Also Like

0 komentářů