Nejlepší kniha roku? | Kletba vítězů

prosince 24, 2018

Název: Kletba vítězů
Originální název: The Winner´s Curse
Autor: Marie Rutkovski
Žánr: young adult fantasy
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 352
Série: Kletba vítězů, 1. díl

Děj

Kestrel je dcerou významného generála a podle toho si také žije. Nenechte se ale zmýlit, nejde o žádnou princezničku v růžovém. Blíží se její osmnácté narozeniny a s nimi se bude muset rozhodnout, jestli se přidá k armádě nebo se za někoho provdá. Jednoho dne se nespíš náhodou ocitne na tržišti s lidskými otroky. Když dívka uvidí jednoho z nich, něco se v ní pohne a koupí ho. Neví proč, ale udělá to. Jaké to bude mít důsledky? Uvědomuje si, jak velkou hru momentálně rozehrála?

Hodnocení

Když nakladatelství Fragment zveřejnilo obálky všech tří knih k této sérii, dost jsem o přečtení uvažovala. Pak ale přišly pochybnosti, jestli to bude opravdu tak dobré, jak slibuje anotace minimálně první knihy. Nakonec mne přemluvily recenze Zuzky z instagramového profilu @bookista a Barči z @prokrastinujictenim. A jsem za to opravdu ráda. Co na titul tedy říkám?

Marie Rutkovski píše tak, aby se kniha líbila většímu kruhu čtenářů. Zaujme nejen ty mladší, ale i ty starší. Podle první knihy odhaduji, že půjde o sérii, která bude možná hezkým přechodem z young adult žánru do epické fantasy. Je ale brzy ještě dělat nějaké závěry. Kletba vítězů je propracovaným příběhem, kde se rozvíjí jisté pouto mezi dvěma hlavními hrdiny. Nenazývala bych to úplně láskou, spíš náklonností či slabostí jeden pro druhého. Autorka to neulehčuje ani postavám, ani čtenářům. Když už dojde na akci, prostě nejde jen tak od knihy odejít. Nikdy nevíte, co se stane v dalším odstavci a jaký zvrat přijde. Od začátku sice máte trochu tušení, co se chystá, ale když to přijde, stejně se nestačíte divit. Zároveň jsou patrné tak populární dystopické prvky, které poukazují hlavně na rozdíly mezi lidmi a poměry mezi nimi.

Čtenář se ocitne v naprosto novém světě, který je nerovnoměrně mocensky rozdělen. Máme tu dva národy. Valoriáni - silný národ, který neustále válčí a dobývá nová území. A proč? Kvůli moci a výhodám dané země. Dále tu jsou Herrané - pokořený národ, který je na úrovni otroků. Jejich domovy vyplenili právě Valoriáni. Jak to ale doopravdy bylo? To se dozvíte, když si to přečtete.

Hlavní hrdinkou je Kestrel, dcera jednoho z nejváženějších vojevůdců valoriánského národa. Už po téhle větě si možná myslíte, že půjde o nafrněnou slečinku, která je povrchní, malicherná či rozmazlená. Ve skutečnosti tomu tak není. Nejen, že společnost je postavena na tom, že i ženy se učí zacházet se zbraněmi (takže opravdu nejde o žádnou bezbrannou holčičku). Zároveň je velmi inteligentní a moc dobře ví, jak to mezi lidmi chodí. Nebojí se využít dostupné informace ve svůj prospěch a kuráže má za dva. Přesto se o ní povídá, že je poněkud výstřední a má zvláštní způsoby. Kdo by si taky koupil tak drahého otroka?

Rozhodně oceňuji propracovanost příběhu. Největším plusem je poodhalení následujících událostí čtenáři, který je nakonec stejně ohromen, jako kdyby neměl o ničem tušení. Určitě jde o složitý prvek, který se autorce opravdu povedl. Za mne velmi ukázkově podáno.

Obálka je dokonalá. Nemám k ní žádné výhrady. Navíc, když se podíváte na obálky dalších dvou knih, zjistíte, že jde o nádherný skvost (který by vám neměl v knihovně chybět).

Kletbu vítězů doporučuji naprosto všem, kteří mají rádi fantasy, které není úplně klasickým fantasy dílem. Rozhodně má čtenářům (ale i začínajícím spisovatelům) co nabídnout. Možná jde opravdu o jednu z nejlepších přečtených knih tohoto roku. O tom ale v jiném článku.

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5




You Might Also Like

0 komentářů