Virtuální realita dostává přednost | Warcross

prosince 17, 2018

Název: Warcross
Originální název: Warcross
Autor: Marie Lu
Žánr: young adult sci-fi
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 319
Série: Warcross, 1. díl

Děj

V jednom světě existují dvě reality. Buď můžete žít svůj normální život nebo si zahrát Warcross. Je to hra, kterou žije drtivá většina obyvatel na planetě. Hraje jej i Emika, hackerka, která má problémy s penězi. Protože je v nouzi, nabourá se do jednoho ze zápasů, aby rychle získala peníze. Něco se ale pokazilo. Přes noc se z ní stala celebrita, kterou zná celý svět. Dokonce obdrží nabídku od samotného tvůrce Warcrossu, a tak hlavní hrdinka míří do Tokia...

Hodnocení

O existenci téhle knihy jsem věděla ještě než byl oznámen její překlad. Na první pohled mne tahle duologie opravdu zaujala, na ten druhý jsem s přečtením trochu váhala. Nakonec to skončilo tak, jak už víte, když čtete tento článek. Takže tak.
 
Styl psaní je fajn. Fajn jak pro mladší čtenáře (ideální startovací kniha nejen do žánru, ale i vůbec), tak pro ty starší (i když budou mít jistě nějaké připomínky). Samotné podání příběhu je napínavé. Zápletka je opravdu zápletkou, s trochou detektivního motivu. Samozřejmě nesmí chybět ani romantická linka - o ní ale trochu později. Čtenář nemá čas se nudit, jelikož všechno hezky odsýpá (někdy tedy až moc rychle).
 
Marie Lu vytvořila svůj vlastní virtuální svět, který se velmi rychle zamilujete. K tomu je přidána atmosféra Tokia, což dodává příběhu nové rozměry. Nevím proč, ale mne osobně tahle kombinace prostředí sedla naprosto dokonale. Jen trochu škoda, že virtuální realita neměla až takový prostor, jaký by měla mít. Konkrétně mi unikl jakýkoli vyšší cíl hry či poslání. I když je to možná lehce nastíněno, chtělo to tu myšlenku více rozepsat a uvést některé zmatky okolo na pravou míru.
 
Hlavní hrdinkou je Emika Chenová. Dívka, která žije v Americe, má finanční problémy a protlouká se životem jak to jen jde. Očividně se jí ale moc nedaří. Ze zoufalství se nabourá do jednoho z nejsledovanějšího zápasu všech dob, aby si vydělala nějaké peníze. Skončí to ale menší pohromou. Nakonec to ale není tak zlé, právě naopak - dostává možnost se ze svých problémů dostat ven. Takhle nějak ji vidí člověk po přečtení anotace.
Emika naštěstí není člověkem, kterého byste už po pár stránkách zabili. Zároveň není klasický příklad velmi silné hrdinky, která všechno zvládne sama a naprosto všechno ví. Je vykreslena prostě jako člověk, který dělá chyby. A který se taky zamiluje. Také umí přiznat chybu, což se mi na ní opravdu líbí.
 
Menším mínusem je uspěchanost romantické linky. O tomhle mluví spousta lidí, co Warcross četli. A výjimečně s nimi budu muset souhlasit. Samozřejmě může existovat láska na první, druhý, třetí a jakýkoli další pohled, to beru. Ale v této rychlosti se z toho stalo tak trochu klišé.

Obálka je naprosto úžasná a ladí s kontextem příběhu. A pokud se vám líbí a neviděli jste obálku pokračování, určitě na ni mrkněte! Je možná ještě lepší! Občas se prostě vyplatí nechat ji původní.
 
Titul bych doporučila začínajícím i sečtělejším čtenářům všech věkovým kategorií. Skvělá odpočinková kniha, ale i napínavý příběh. Po dočtení budete nutně potřebovat druhý díl. (Snad vyjde už příští rok)
 

Moje hodnocení

Kniha: 4/5
Obálka: 5/5
 
 
 
 

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Skvělá recenze. :-)
    Já se musím přiznat, že Warcross není úplně na mém must-have seznamu, ale kdybych se k ní dostala,přečetla bych ji, vypadá to, že bude opravdu dobrá. Jen tématem jde poměrně mimo mě, takže to není něco, co mě vyloženě láká...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :), tak třeba to někdy dopadne, až nebudeš mít co číst😄. Popravdě jsem se toho bála, ale nakonec to zas tak špatné. Jo, romantika je rychlá, ale to prostředí za to stojí.

      Vymazat
  2. Doufám, že ji dostanu k Vánocům <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji tam najdeš :). Hezké počteníčko :)

      Vymazat
    2. Tak bohužel, holt si tu radost budu muset udělat sama :D

      Vymazat
    3. Máš ale dobrou příležitost, protože jsou velké slevy😊 a nejen na knihy 😄😄

      Vymazat