Erika Fosterová opět zasahuje | Chladnokrevně

prosince 13, 2018

Název: Chladnokrevně
Originální název: Cold Blood
Autor: Robert Bryndza
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 416
Série: Inspektorka Erika Fosterová, 5.díl

Děj

Je chladné ráno a řeka Temže odhaluje skrytý poklad v podobě kufru s rozřezaným tělem mladého muže. Erika Fosterová má další případ a jedná se o sériového vraha. O dva týdny dříve se ve vodě našel jiný kufr, tentokrát s ženským tělem. Jaká je spojitost mezi oběťmi a vrahem? Mnohovrstvý příběh, který odhaluje další kus kruté reality a kam až člověk může být ochotný zajít kvůli lásce.

Hodnocení

Jak jste si mohli všimnout, detektivky dvakrát moc nečtu. Proto je tento článek takovým malým zázrakem. Zároveň to svědčí o tom, že Robert Bryndza psát rozhodně umí - Chladnokrevně je už pátým dílem jeho úspěšné série a stále mě to baví. Jak se mu tentokrát dařilo? Čtěte dál.

Není tomu jinak ani u tady. Robert Bryndza své čtenáře jen utvrzuje v tom, že umí mistrovsky psát. Skvělým způsobem se vžil do role vraha a využil veškerého prostoru, aby vytvořil tak autentickou postavu. Veškeré detaily do sebe zapadly a dohromady tvoří příběh, nad kterým se tají dech. Je vidět, jak si autor pohrál s charaktery, jejich chováním, náladami i čeho jsou schopní. Fajnšmekři detektivního a thrillerového žánru si přijdou na své. Chladnokrevně je, stručně řečeno, knihou, kterou je radost číst. 

Příběh se klasicky odehrává v Londýně, který si autor trochu přikrášlil k obrazu svému, jak zmiňuje ve všech svých knihách. Ve své podstatě je to ale pořád ten Londýn, jak ho můžeme znát.

Hlavní hrdinkou je jako vždy Erika Fosterová. Policistka ve středních letech, která je nejspíš na vrcholku své kariéry (i když ona si to tak úplně nemyslí). Vyřešila spoustu známých případů a teď ji čeká další. Sebevědomě se pouští se svým týmem do pátrání po vrahovi (nebo vrazích?). Na jedné straně vidíme její kariéru, ve které se jí daří a kontrastem je její osobní život. Ten je mimochodem jedna velká katastrofa. Nedaří se jí zapomenout na svého muže, který je už nějakou dobu po smrti. A když se objevil někdo další... Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Erika se se vším ale snaží bojovat a žít normálním životem (jde to vůbec?) dál.

Už teď se těším na další knihu od Roberta Bryndzy a bude velmi smutné, až tato série skončí. To se zatím ale naštěstí neděje. Snažila jsem se přijít na něco, co bych mohla vytknout. Našla jsem snad jen jedinou výtku - proč se ta kniha musí číst tak rychle? Ono se řekne 400 stránek, ale přečtené je to za jeden, dva dny.

Obálka se povedla, souvisí s příběhem a je naprosto kouzelná. Je sice podobná obálce prvního dílu, ale co na tom! Mně se líbí a nebudu sama, ne?

Titul bych doporučila jak čtenářům, kteří tento žánr milují, tak i těm, co by chtěli s ním začít. A samozřejmě fanouškům Roberta Bryndzy a Eriky Fosterové! Je to prostě kniha, ze které se bude tajit dech a naskakovat husí kůže. 

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5


You Might Also Like

5 komentářů

  1. Také se řadím mezi fanoušky Bryndzy. Jeho díla nikdy nezklamou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda, na jeho knihy se vždy moc těším. Trochu mě mrzí, že sérii nemám doma, ale tak třeba časem, až nebudu vědět co s penězi :D

      Vymazat
  2. Já tuhle sérii ještě neznám, ale asi ji chci poznat. Dost o ní uvažuju, všichni o ní mluví jen a jen pozitivně! Vidím to na jaro! :-D

    Skvělá recenze a přeji ti krásné Vánoce! :-)

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ti ji jen doporučuji! Je naprosto skvělá a úroveň všech dílů je dost podobná. Tak hezké počteníčko a budu se těšit na recenzi :)

      Vymazat
    2. A tobě také krásné Vánoce :)

      Vymazat