Dech beroucí příběh | Skleněný les

března 06, 2019

Název: Skleněný les
Originální název: The Glass Forest
Autor: Cynthia Swanson
Žánr: thriller
Nakladatelství: Vendeta
Počet stran: 400
Série: -

Děj

Na podzim roku 1960 žije Angie Glassová idylický život ve svém rodném městě Wisconsin. V jednadvaceti se vdala za okouzlujícího, hezkého Paula, a právě porodila chlapečka. Ale jeden telefonát jí navždy změní život.
Když Ruby informuje Angie a Paula o tom, že její otec spáchal sebevraždu a matka je nezvěstná, všeho nechají a letí do malého města Stonekill v New Yorku, aby Ruby podpořili.
Angie si myslí, že pomůžou nešťastné mladé neteři nést zármutek, ale Ruby je složitá a záhadná sedmnáctiletá žena, která odmítá jakoukoliv péči. Angie zůstává v Henryho a Siljiině úžasném a ultramoderním domě na okraji lesa. Čím více se dozvídá o komplikované rodině Skleněných, tak začíná zpochybňovat samotnou strukturu svého vlastního manželství.
Kniha provádí čtenáře Siljinými vzpomínkami, díky kterým objevuje Angie pravdu. Ruby strategicky rozebírá poměr svých rodičů, odhaluje příběh o lásce, tajemství a konečné zradě.

Hodnocení

Skleněný les mě zaujal, když jsem viděla obálku, a tak jsem si ze zvědavosti přečetla i anotaci. Ta slibovala skvělý a napínavý příběh s kapkou té psychologie. Thrillery není žánr, ve kterém se pohybuji nějak výrazným způsobem, ale tohle mne fakt zaujalo. Moc děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí téhle pecky. No a co že je na tom tak skvělého? Tak to bych mohla psát skoro do nekonečna…

Ten nejzásadnější okamžik se stane vlastně hned na několika prvních stránkách. Sedmnáctileté dívce zemřel otec a matka někam utekla. Čtenář může mít dojem, že nic horšího se už nestane, ale mýlí se. To pravé mrazení teprve přijde. Rodinná sága a vlastně i takový generační román, který je založený hlavně na vztazích jednotlivých postav a hrách, které postupně každý začne nějakým způsobem rozjíždět. Autorka píše velmi poutavě a nebudete se moci odtrhnout, dokud nepřečtete poslední stránku. Strhující příběh, kde člověk nemůže nikomu věřit. Vyplouvají na povrch tajemství, která měla být navždy skryta a následně zapomenuta. Také se vracíte do minulosti, konkrétně čtyřicátých až šedesátých let minulého století a dýchne na vás jisté kouzlo té doby.

Příběh se většinou odehrává v malém městečku Stonekill, které se nachází nedaleko gigantického New Yorku. Stonekill je takové typické zapadlé místo, kde žijí lidé poklidným životem. I přes fakt, že když nasednete do auta, za dvě hodiny jste v jednom z největších měst Ameriky. Navíc dům, ve kterém protagonisti bydlí, je obklopen velkým lesem, který hraje v příběhu svou roli. Při čtení se vám nejednou vybaví vůně jehličí a stromů celkově.

Cythia, Angie a Ruby. Tahle trojice tvoří hlavní postavy, skrz které můžeme nahlédnout do životů téhle jedné velké rodinky a problémů, se kterými se musejí postupně potýkat. Na první pohled se může zdát, že je všechno skvělé a bezproblémové, ale pokud budete číst dál, zjistíte, že nic není tak pohádkově růžové. Vlastně každý má ve skříni nějakého toho pomyslného kostlivce a je jen otázka času, než vyleze ven a všem odkryje pravdu. A vězte, že k tomu dojde. Autorka se nebojí ukázat špatné vlastnosti a postavy vykresluje velmi reálně. Určitě jde o velmi silnou stránku téhle knihy. Velkým plusem je také prostor pro čtenáře a jeho úvahy – co přesně se tomu a tamtomu stalo, kdy se to stalo nebo proč k tomu došlo? Nejde tedy o žádné pasivní čtení a je zajímavé sledovat, jak se vaše hypotézy prolínají se skutečností, kterou C. Swanson pro tento příběh vymyslela.

Na knize nebylo nic, co by mi nějakým způsobem vadilo. Šla jsem do čtení bez nějakého extra očekávání a dostala jsem mnohem více – skvělý a napínavý příběh, který působil velmi realisticky. Postavy a prostředí je naprosto úžasné a po přečtení budete ještě dlouho o knize přemýšlet. Jednoduše řečeno – tohle je prostě #mustread.

Obálka lehce s dějem souvisí. Les má v příběhu určitou roli a sklo asi symbolizuje smrt jedné z postav, která je zmíněna už v anotaci. Navíc temné barvy nastiňují trochu temnou, zároveň i příjemnou atmosféru.

Skleněný les doporučuji naprosto všem, kteří budou mít chuť se do čtení pustit, a kniha je alespoň trochu zaujme. Pomalé tempo vás možná trochu odradí, ale nemusíte se toho bát. Všechny ty pletichy postav vás naprosto strhnou a nepustí, dokud nebudete na poslední stránce. Navíc během čtení máte čas na tvoření různých hypotéz. Jde o aktivní knihu, takže některé souvislosti vám musí dojít, aby příběh dával smysl. Takže podtrženo, sečteno – za mě naprostá pecka a možná jde i o jednu z nejlepších knih v tomto roce. Kdo ví... :-)

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5


Za laskavé poskytnutí Skleněného lesa k recenzi mockrát děkuji Knihy Dobrovský. Pokud vás titul zaujal, můžete si přečíst ukázku na tomto odkaze, kde si jej můžete i zakoupit.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Pěkná recenze, navnadila jsi mě ještě víc. Také ji mám k recenzi, takže se teď budu těšit :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní dobře, abych pravdu řekla. Párkrát jsem na knihu tedy narazila a nějak jsem ji dál neprozkoumávala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S klidným srdcem ti ji mohu opravdu doporučit. Skvělý a napínavý thriller, který vezme za srdíčko i člověka, který tomuto žánru příliš neholduje :)

      Vymazat