Pomalý fantasy je dobrý fantasy | Ódinovo dítě

března 19, 2019

Název: Ódinovo dítě
Originální název: Odinsbarn
Autor: Sirri Pettersen
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Host
Počet stran: 568
Série: Havraní kruhy, 1. díl

Děj

Hirce chybí ocas. A to je problém. Ne ani tak estetický, ale je to věc života a smrti. Od svého otce se ve svých patnácti letech dozví že nepatří do tohoto světa, ve kterém vyrůstala. Místní lidé její rasu nazývají Slepí a jde o zrůdy z neznámých končin. Člověk. Navíc není sama, kdo v poslední době prošel tajemnými branami. A k tomu začíná velká mocenská hra. 

Hodnocení

Hodně dlouho jsem po téhle knize a sérii celkově pokukovala s tím, že bych si ji chtěla jednou opravdu přečíst. Tak jsem se odhodlala dohnat své resty a začít číst starší tituly. Sice do mých předsevzetí spadá i to, že se budu vyhýbat novým sériím a dočtu ty, co už rozečtené mám, ale pst… Nemusí se to nikdo dozvědět. J

Tak u téhle knihy si odpočinete a zároveň nebudete moct přestat číst. S. Pettersen píše takovým způsobem, se kterým jsem se snad ještě nikdy nesetkala, i když to mnohým může její styl připadat celkem normálně. Na jednu stranu ano, ale… Prostě ne. Autorka si dala práci se vším opravdu práci, aby nic nevypadalo a hlavně nebylo ploché. Veškeré popisy jsou protkány jednoduchou akcí, aby čtenář neměl pocit nudy, i když se nic závratného nedělo (hlavně na začátku, kdy tyto pasáže byly opravdu nutné pro celkové seznámení). Jde spíše o pomalou knihu, kterou si v klidu můžete vychutnat při (pořád) chladných večerech s čajem v jedné a knihou v druhé ruce. Zároveň ale jednoduše potřebujete vědět, co se bude dít dál – takže ten jeden večer může být opravdu dlouhý. Čeština vás zahřeje u srdíčka z některých použitých obratů a to prostě chcete číst. Za tohle klobouk dolů překladateli, který si s textem hezky pohrál.

Svět je naprosto nový a neotřelý. Navíc tu najdete i MAPU, která je fakt hezky zpracovaná (až na to písmo – mám celkem problém ty názvy přečíst). Autorka se snažila svět vystavit do těch nejmenších detailů. Rušná města, vesnice a nechybí ani tajemná místa, na která se zdejší obyvatelé bojí vstoupit. Nezapomněla ani na důležité historické události, náboženství, kulturu či různé tradice. Nenajdete žádné nudné popisy a prostředí, ve kterém Hirka vyrůstá, si prostě zamilujete. Jop, tohle potřebujete.

Hirka je postavou, která to neměla nikdy dvakrát jednoduché. Na rozdíl od ostatních nemá ocas a nedokáže ani přimknout. Celý svůj dosavadní život si myslela, že o ocas přišla v útlém věku, když ji napadl vlk. Když jí ale otec řekne pravdu, její svět se tak trochu zhroutí. Zjistí, kým je doopravdy, ale na druhou stranu to vezme celkem statečně a snaží se žít poměrně normálně dál. Jednoduše řečeno jde o silnou ženskou hlavní postavu, která občas nějakou tu pomoc potřebuje. A tak by to mělo být. Rime je chlapec, který se narodil do vážené rodiny. Byl vychován k velkým věcem, a jediná Hirka ho brala jako kluka, se kterým si může hrát a utahovat si z něj. Celou dobu se snaží bojovat za správnou věc a i jemu se pomyslně zhroutí svět. Dozví se krutou pravdu, která jej silně zasáhne, přesto se dokáže vzchopit.

Musím ocenit, že příběh plyne pomalejším tempem (i přes fakt, že se příběh odehrává na poměrně dlouhé časové lince). Všechno je pěkně vysvětleno – samozřejmě v rozumných mezích, nebojte. Určitě to oceníte hlavně u romantické linky, která je opravdu nenásilná. Rozvíjí se pomalu a postupně a vy se nestačíte culit, jak je to roztomilý (cukrovku ale nedostanete – přežila jsem já, tak vy taky 
:-D). Nemusíte nic přeskakovat, protože je to naprosto skvělý (a obešlo se to i bez nějakých peprnějších částí!).

Obálka je minimalistická a knize po obsahové stránce to sluší! Je tu trochu kontrast mezi jednoduchostí obálky a velké propracovanosti co se děje týče. Za mě určitě palec nahoru. I když se najdou určitě hezčí obálky, tahle rozhodně umí zaujmout.

A komu bych knihu doporučila? Rozhodně lidem, kteří by chtěli trochu vystoupit z YA fantasy komfortní zóny. Rychlý sled událostí a akce na každé stránce je fajn, ale co takhle trochu jednou zpomalit? A to vlastně platí pro všechny z nás. Takže jako vždy – tohle doporučuji naprosto všem lidem (i těm, co fantasy nemusí, ale prosím, zkuste si to přečíst).


Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 4/5



Moc děkuji Megaknihy za laskavé poskytnutí Ódinova dítěte k recenzi. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji zakoupit tady.



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Super, super, super! Teď už vím, že tuhle knihu se nemusím bát obávat přečíst a můžu se do ní vesele pustit. :D Řeknu ti, taky jsem po ní pokukovala, zda ji mám zkusit či ne, tak už vím, že určitě jo. :D Jinak nejsi sama se svým předsevzetím, že nebudeš rozčítat nové série. Já to už stihla porušit alespoň každý měsíc. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sto pro se do ní pusť 😊. Ke to boží a tohle potřebuješ číst. Mno tak aspoň nejsem sama v téhle problematice 😂

      Vymazat