Už jsem říkala, že pomalý fantasy je skvělý? | Ve stínu hvozdu

dubna 20, 2019

Název: Ve stínu hvozdu
Originální název: Unprooted
Autor: Naomi Novik
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Host
Počet stran: 488
Série: -

Děj

Agniezska žije v údolí, které z jedné strany lemuje Hvozd. Les plný zvláštních a nebezpečných stvoření, která unáší děti i dospělé a nikdo je již nespatří. Lidé však nejsou úplně bezmocní - na své straně mají čaroděje Draka, který krotí zlé síly. Ten si za svou službu vyžádá každých deset let jednu dívku, která mu po celou dobu slouží. 
Další volba se rychle blíží, přesto jsou všichni klidní - Drak si určitě vybere Kasiu. Krásnou, chytrou Kasiu, která se nebojí zastat snad žádné domácí práce. Bude to ale opravdu tak, jak si všichni obyvatelé myslí?

Hodnocení

Tak na tuhle knihu jsem narazila při prohlížení edičního plánu Hostu. Na první pohled mne dostala obálka, která je opravdu skvostná, a když jsem si přečetla anotaci, bylo prostě rozhodnuto. Tohle prostě potřebuju číst. Navíc knihu velmi doporučovala i Zuzka (@bo_okista) - a já na její doporučení občas i dám.

Na začátek vás všechny musím varovat - tohle je snad to nejpomalejší fantasy, jaký jsem v životě četla. Kniha nemusí bavit každého právě z tohoto důvodu, i když příběh je nádherný. Musím zároveň vyzdvihnout jazyk, protože všechno je tak nádherně popsané... Měla jsem možnost nahlédnout do originálu a musím říct, že autorka používala vzletné opisy a všechna ta slova pohromadě působí skvostně. Musím určitě pochválit i překlad Milana Žáčka, který měl před sebou velký oříšek, se kterým si bravurně poradil. Vývoj příběhu vám může připomínat nějakou známou pohádku - a nebudete sami. Náznakem v tom můžete vidět například Krásku a zvíře, ale slyšela jsem i o dalších. Autorka ovšem nikde neuvádí, zda se nechala něčím takovým inspirovat.

Možná nastává ta nejtěžší chvíle pro mne jako recenzenta téhle knihy. Čeká mě popis prostředí, který mi přišel na psaní asi nejkomplikovanější. Celkově na čtenáře působí temně i pohádkově zároveň. Jde o krásnou a velkou zemi s mírumilovnými obyvateli. Samozřejmě je tu ale jeden háček - Hvozd. Les, který žije ve vlastním světě, roste vlastním tempem a vyvíjí se. Celkově z něj máte pocit, že je samostatnou postavou, která se dokáže přizpůsobit lidem, kteří s ním bojují. Tohle mi přišlo skvělý, protože něco v podstatě neživého dostalo prostor pro seberozvoj. Možná jej budete považovat za stoprocentně zápornou postavu. Nikomu to vyvracet nebudu, mne ale přišlo, že tento tajemný les jednal jako opravdová lidská bytost. Chtěl se pomstít za kruté činy, které ale už nikdo neviděl a nikoho dosud nezajímaly. A jen taková menší poznámka pod čarou - fakticky moc mi chyběla mapa. V těch územích se člověk lehce ztratí.

Agniezska je dívkou, která na začátku působí jako ušmudlané a neschopné nemehlo, které potřebuje se vším pomoci, i když si o ni nikdy přímo neřekne. Tímto dojmem působí zhruba čtvrtinu celé knihy. Postupně v sobě objeví určité kouzelnické schopnosti a stává se z ní už jen ušmudlané nemehlo. Hlavní hrdinka je pověstná svým uměním se ušpinit během pěti vteřin a je jí to neustále předhazováno. (konkrétně Drakem) Vývoj této postavy byl v celku pěkný, i když se nelišil od takového toho konceptu, který je v YA literatuře relativně zaběhlý.
Zato Drak byl pořád stejně chladný a odměřený. Jde o čaroděje, který má rád řád, ticho a klid. I jeho kouzlení se vyznačuje stále stejnými postupy, na rozdíl od Agniezsky. Po celou dobu působí takovým nijakým dojmem, neustále má nějaké připomínky a nejednou mu od úst vylétne nějaká nadávka směrem k hlavní hrdince.
Chtěla bych také zmínit Kasiu, která mi přišla ze všech těch charakterů asi nejlepší. Vyjadřuje takový symbol dokonalosti, ale rozhodně nejde o tupě smýšlející postavu. Právě naopak. Přišla mi, že umí přemýšlet dopředu, zvažuje všechny možnosti a přátelství pro ni znamená mnoho. Nebojí se svou kamarádku uzemnit, přesto umí přiznat chybu.

Říkám si, jak se vlastně Niezska s Drakem mohli dát dohromady. Kdy přišel vůbec ten zásadní moment, kdy si řekli, že se svým způsobem mají rádi? Romantická linka přesto není nijak zásadní, jedná se spíše o okrajovou záležitost. Ale stejně. Proč? Jak? Lehce mi to zkazilo dojem z příběhu a dle mého názoru si autorka mohla tohle odpustit.

Obálka je naprosto úžasná. Ve stínu hvozdu je jedna z nejhezčích knih, které doma mám. Barvy podtrhují atmosféru a motiv nastiňuje Hvozd, který má všude své špehy a vidí, co se kde šustne. V uvozovkách.

Tak tuhle fantasy bych doporučila hlavně fajnšmekrům tohoto žánru a někomu, kdo má rád slovíčkaření a takovou tu hezkou, možná až trochu poetickou češtinu. Je to opravdu pomalá kniha, kterou je třeba číst spíše po kouskách s nádherným překladem a úžasnými slovními obraty. I ty nadávky zní hezky! :-)

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5




You Might Also Like

4 komentářů

  1. Vždy sa poteším, keď vidím, že sa Uprooted niekomu páčilo :3 Hreje ma to pri srdci :D Ja autorku obdivujem za jej štýl, úplne ho milujem. Dokáže vniesť do toho cit, lyrickosť a úplne som sa vyžívala, keď opisovala prostredie. Čítala som to v angličtine a neviem sa dočkať, keď siahnem po preklade. Som veľmi zvedavá, že ako mi to sadne v češtine :)
    Od autorky odporúčam Spinning Silver. Mne sa to dokonca páčilo viac ako Ve stínu hvozdu. A čo obdivujem na autorke najviac, že sa nenechá strhnúť romantickou linkou, tak ako iní, aj keď v jej prípade by mi to vôbec nevadilo. (Ale tak ako v Uprooted, tak aj Spinning Silver by som uvítala viac romantiky.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, její styl psaní je celkem ojedinělý a jsem moc ráda, že Host knihu přeložil 😍. Spinning Silver se také chystá, myslím, že by v překladu mohl vyjít na podzim, ale uvidíme 😊.
      Tyjo, mně ta romantika tam teda trochu vadila 😄. Trošku to tam narusovala. Nemůžu si pomoct 😅

      Vymazat
  2. Tvá recenze zní moc dobře. A věřím, že by se mi líbil i styl psaní. Přece jen před nedávném jsem též četla knihu, kde se objevovala vzletná slůvka. A líbilo se mi to, takže je mi jasné, že i tuhle bych si dokázala oblíbit. Rozhodně ji musím vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ti ji moc doporučuji 😍. Je to opravdový skvost.

      Vymazat