Knížní tipy z Hostu | podzim 2019

května 16, 2019

Hezký den knihomolové,
jelikož nedávno vyšel ediční plán od nakladatelství Host, přináším vám mé knižní tipy pro vás. Musím říct, že to bude hodně zajímavé zakončení roku, jelikož vyjde spousta skvělých a zajímavých knížek. Věřím, že si dokáže každý vybrat. Tak jdeme na to.


1. Ty víš, že to chceš

Autor: Kristen Roupenian

Pravda je taková, že kdyby někde v kanceláři žena kousla muže, dalo by se předpokládat, že si to něčím zasloužil… 

Debutová sbírka povídek mladé autorky proplouvá mezi žánry, pohrává si s tématy, jako je gender, sex a moc, a odhaluje jejich temné i vtipné stránky. Je geniální sondou do toho, co je na ženách děsivé, i brilantním popisem hrůz, kterých se na nich dopouštějí ostatní. 

V povídkách se setkáváme s desetiletou dívkou, jejíž narozeninová oslava se nepěkně zvrtne poté, co si přeje „něco ošklivýho“; se ženou, která najde v knihovně zastrčenou knihu čar a kouzel a zhmotní touhu svého srdce; s bezejmenným naháčem či niternými myšlenkovými pochody typického „správňáka“. 

A celá sbírka jako by na nás ukazovala prstem a vyzývala nás, jen ať se cítíme nepříjemně nebo — v horším případě — ať pro to máme pochopení. Jako by říkala: „Ty to chceš, že? Ty víš, že to chceš.“

Vychází v září 2019


2. Vox

Autor: Christtina Dalcher

Kdybyste měli k dispozici jen sto slov denně, co byste udělali, aby vás bylo slyšet? 

Neurolingvistka Jean McClellanová tráví dny ve vynuceném tichu — omezuje ji denní kvóta sta slov. Pokud řekne jen jediné slovo navíc, projede jí tělem tisíc voltů. K moci se totiž dostala nová vláda a najednou je všechno jinak. Ale jen pokud jste žena. 

Takřka přes noc ztratilo sedmdesát milionů žen práci, zmrazili jim účty a sebrali pasy. A nejděsivější je, že dívky už se nesmějí učit číst a psát. Dříve každý denně pronesl až šestnáct tisíc slov, nyní musí ženy žít s náramkem, který jim slova počítá. 

Záhy však prezidentova bratra postihne mozková mrtvice a Jean smí pokračovat ve výzkumu poruch řeči. Odměna? Dočasné vyjmutí Jean a její dcery z přísné denní kvóty. Ale co bude dál? Jean chce svůj hlas získat zpět — kvůli sobě, své dceři i kvůli každé umlčené ženě. Tohle je jenom začátek…

Vychází v říjnu 2019


3. Vetešník


Autor: Jess Kidd

Samotářská pečovatelka a nevrlý vetešník v domě plném tajemství… 

Maud Drennanová je pečovatelka, které se následkem tragické události v dětství zjevují upovídaní duchové svatých. Kromě své bytné se s nikým nestýká a plně se věnuje svému povolání, v němž nachází útěchu — dokud se neseznámí s panem Floodem. 

Cathal Flood žije v rozlehlé rezidenci plné haraburdí a divokých koček. Předchozího pečovatele dohnal do blázince a Maud je jeho poslední nadějí, že bude moci ve svém sídle zůstat. 

Nesourodou dvojici stmelí láska k irským příběhům i společná nevraživost vůči Floodovu panovačnému synovi. Jenže z temných koutů domu se začnou vynořovat rodinná tajemství a záhady, které se Maud snaží s pomocí své bytné vyřešit. Byla smrt Cathalovy krásné manželky Mary skutečně nehoda? A jak s rodinou Floodových souvisí zmizení patnáctileté školačky v Dorsetu? 

Vychází v srpnu 2019


4. Životní terno


Autor: Fredrick Backman

Je noc před Štědrým dnem a nemocniční chodbou kráčí žena v šedém, aby si odvedla jednoho z nás. 

Má s sebou desky se jmény nás všech: pětileté holčičky trpící rakovinou, která maluje svou oblíbenou židličku na červeno, dvacetiletého mladíka leštícího pivní sklenici v milované hospodě, pětačtyřicetiletého muže, který uhání tmou v drahém autě a hledá, do čeho by narazil. 

Někdo z nás dnes přijde o život, pokud se někdo jiný dobrovolně nevzdá toho svého. Ale nestačí pouze zemřít, protože život není jen to, co právě končí. Život je všechno to, co se stalo předtím. 

Fredrik Backman umí mistrně vylíčit lidské pochyby a vnitřní démony, aniž ztrácí smysl pro humor. Toto vyprávění je mnohem smutnější než třeba Dickensova Vánoční koleda, ale i zde najdeme naději a možnost všechno napravit — i když za velmi vysokou cenu. 

Vychází v listopadu 2019


5. Nasterea


Autor: Petra Stehlíková

Druhý návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo… 

Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey. 

Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně? 

V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kteří se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití? 

Vychází v prosinci 2019


6. Cesta do Babylonu


Autor: Josiah Bancroft


Pokud chce Thomas Senlin zachránit svou ženu, musí se z tichého knihomola proměnit v muže činu.


Vznešená a prastará babylonská věž je nejúžasnější div světa, sestávající z nesčetných prstencových říší naskládaných na sebe jako vrstvy svatebního dortu. Je světem géniů a tyranů, vzducholodí a parních strojů, neobyčejných zvířat i záhadných vynálezů.

A je to také letovisko, kde chce strávit líbánky ředitel malé venkovské školy Thomas Senlin se svou ženou Maryou. Krátce po příjezdu však Thomas manželku ve víru turistů, starousedlíků a podvodníků ztratí. Ve snaze ji najít se vydává na hrdinskou pouť, během které musí překonat řadu nástrah — zradu, pokus o vraždu i namířené hlavně létající pevnosti.

První díl knižní série o Thomasi Senlinovi vydal Josiah Bancroft vlastním nákladem. Cesta do Babylonu si navzdory minimální reklamě získala u čtenářů mimořádnou oblibu, a tak v roce 2018 vyšla znovu, tentokrát již v řádném nákladu. Vřelé přijetí si vysloužila i od kritiků a deník The Washington Post ji zařadil mezi pět nejlepších fantasy knih roku 2018.


Vychází v říjnu 2019


7. Město lží


Autor: Sam Hawk

„Poprvé mě strýc otrávil, když mi bylo sedm…“ 


Jovan navenek působí jako tichý, nenápadný mladík, který se od ostatních liší jen celoživotním přátelstvím s kancléřovým okouzlujícím, lehkomyslným následníkem. Ve skutečnosti je však mistrem jedů a bylin, vycvičeným ochutnávačem, který má za úkol chránit vládnoucí rodinu. I jeho sestra Kalina za maskou vyrovnanosti a klidu ukrývá život plný lží a tajemství — z nichž některá nezná dokonce ani sám Jovan. 

Když kancléř nečekaně podlehne neznámému jedu a hlavní město se ocitne v obležení, musejí Jovan s Kalinou vytáhnout do boje proti neznámému nepříteli a zachránit nejen následníka, ale také celé město a zemi. Postupně však zjišťují, že společnost, do níž se narodili a v níž vyrůstali, má dvě tváře a vedle krásy a civilizovanosti vládne jejich světu také tyranie a zrada. 

Nebezpečí číhá na každém kroku a starodávní duchové země se probouzejí… a velmi se zlobí.

Vychází v září 2019


8. Město uprostřed noci


Autor: Charlie Jane Anders

„Když ovládáte náš spánek, můžete se zmocnit našich snů… A tím můžete snadno ovládat i životy nás všech.“ 


Leden je umírající planeta, rozdělená mezi trvale zmrzlou tmu na jedné straně a nekonečný sluneční svit na straně druhé. Lidstvo se sotva drží při životě ve dvou prastarých městech postavených v srpcích obyvatelného šera. Ale život uvnitř těchto měst je stejně nebezpečný jako neobyvatelné pustiny, které je obklopují. 

Studentka a váhavá revolucionářka Sofie, kterou vyhnali do noci, má být podle všeho mrtvá. Vytvoří si však nezvyklé pouto se záhadnými tvory žijícími na ledu a tím si zachrání život. Sofie pak přísahá, že se skryje před světem — v naději, že tak útrapy překoná. 

Avšak osud má jiné plány — a Sofiina pouť a rodina pochybných existencí, které na své cestě potká, 
změní celý svět.


Vychází v listopadu 2019


9. Zpráva o životě vesmířanů


Autor: Becky Chambers

Závěr volného cyklu space oper Poutníci 

Poslední lidé opustili Zemi už před stovkami let. Po vleklém putování prázdnotou byli (většinou) přijati mezi druhy, které ovládají Mléčnou dráhu, a po generace trvající cesta flotily Exodus skončila. 

Ale to je dávná historie. Dnes je flotila Exodus živoucím pomníkem, místem, odkud mnozí pocházejí, 
ale málokdo ho viděl. Exodané se rádi pyšní svou komunitou a tradicemi, ty však nejsou tak původní, jak si myslí. 

Mnoho Exodanů odchází do cizích měst nebo kolonií a ti, kteří zůstávají, musí uvažovat o svých vlastních životech a budoucnosti. Jaký je účel lodi, která dosáhla svého cíle? Proč zůstávat ve vesmíru, když existují jiné obyvatelné světy? Jaká je cena za udržování pečlivě vyváženého způsobu života — a stojí vůbec za záchranu?

Vychází v září 2019


10. Milosrdné přízraky


Autor: April Genevieve Tucholk

„Cvičení válečníci zabíjejí nahlas. My zabíjíme potichu. A přesně tak lovíme bestie.“ 


Frey touží po životě, o kterém se budou vyprávět ságy a skládat písně. Jenže je členkou nechvalně proslulé starodávné ženské sekty, která přežila vzestup i pád království. 

Členky sekty jsou obchodnicemi se smrtí, odsouzené k tomu, aby křižovaly Vorselandem a za bídnou odměnu zabíjely staré nebo nemocné lidi. Jejich metody jsou tiché, ba dokonce milosrdné, ale kamkoli je jejich putování přivede, tam jejich dýky vyvolávají napětí. 

Frey a její skupina — Ovie, Runa a Juniper — už jsou kupčením se smrtí unavené a sní o lepším životě. Takže když Frey zaslechne, že na severu řádí bestie, uvědomí si, že její likvidace jim skýtá šanci na slávu a bohatství. Její skupina se během putování bude muset vyrovnat se samotářskými čarodějnicemi a čelit bezohledné královně Červené vrby. Na jejich úspěchu nebo selhání závisí osud všech žen.

Vychází v říjnu 2019


Pokud vás zajímají obálky či přesné datumy pro vydání výše zmíněných titulů, určitě se mrkněte na www.hostbrno.cz kde najdete všechny informace.

Tak co, zaujala vás nějaká kniha? Všechny vypadají moc zajímavě a do všech bych se chtěla pustit. Jen najít ten čas... Mějte se krásně!




You Might Also Like

2 komentářů

  1. Já se hodně těším na Nastereu. Konečně vyjde další díl a já se budu tak moci vrhnout do tak skvělého světa. :3 Už aby to bylo. :D

    OdpovědětVymazat