Příběh, jehož dějová linka se může stát skutečností | Nenechám tě odejít

května 31, 2019

Název: Nenechám tě odejít
Originální název: Never Let You Go
Autor: Chevy Stevens
Žánr: román
Nakladatelství: Ocelot
Počet stran: 400
Série: -

Děj

Lindsey uprchla se svou dcerou Sophií před svým násilnickým manželem Andrewem. Když se je pokoušel najít, zavinil nehodu, při které zemřela nevinná žena. Dostal se do vězení a Lindsey postupně zapomněla. Po jedenácti letech je ale venku a všechno se vrací. Obviní ho z vloupání do jejich domu, otravy psa a napadení jejího přítele. Andrew se ale brání a tvrdí, že se změnil. Uvěří mu? Dokáže získat její srdce zpět? 

Hodnocení

Tuhle knihu mi nabídlo internetové knihkupectví Megaknihy na recenzi, za což jim moc děkuji. Titulu bych si jinak vůbec nevšimla, což by byla ve výsledku škoda. 

Nenechám tě odejít trochu klame. Tématem nepřináší zas tak nic nového, ale co se stylu psaní týká... Tohle potřebujete číst. Autorka píše velmi čtivým způsobem, který vás vtáhne do děje. Budete potřebovat vědět, jak to s hlavními postavami dopadlo a co kdo udělal a proč. I když se tedy jedná o domácí násilí, které je hlavní myšlenkou několika desítek (možná i stovek) knihy, tady se budete cítit, jako když něco takového čtete poprvé. Promyšlené detaily, lehké narážky a indície pro čtenáře. Pro mě jde o jeden z nejlepších psycho thrillerů, jaké jsem četla. 

Prostředí není nijak zásadní. Celé se to odehrává na území USA - a to je tak nějak všechno, co je pro příběh důležité. Pokud se autorka věnuje jeho popisu, dostanete obrázek krásné přírody, ze které sálá klid v kontrastu s událostmi.

Lindsey je žena, která si toho za svůj poměrně krátký život prodělala celkem dost. Na prahu dospělosti poznala muže, který jí převrátil všechno vzhůru nohama. Zamilovala se do něj a on do ní. V jejích devatenácti letech se vzali a zanedlouho spolu čekali první (a jediné) dítě. Jenže se někde stala obrovská chyba, která postupem času gradovala, až nakonec musela Lindsey se svou dcerou Andrewa opustit. Bylo vidět, že jí jeho přešlapy mrzí, snažila se jeho chování svádět na okolnosti, naštěstí jí ale došlo, že se nic nezlepší - ať už Andrew nasliboval hory doly. Musím ocenit i schopnost  rychle se "oklepat" a začít nový život jinde s jinými lidmi. Najde si nového přítele, vlastní podnik, který prosperuje a je svou vlastní paní. Vypadá to, že se Sophií žijí spokojený život. Dokud se nezačnou dít zvláštní věci. (které samozřejmě přičítají jejímu bývalému manželovi)
Ten za svůj přešlap, kdy zabil nevinnou ženu, šel na deset let do vězení. Svůj trest si odpykal a teď se snaží získat zpátky to, co zbylo z jeho rodiny. Opravdu se snaží navázat rodičovský vztah se svou dcerou, která k němu má určitý respekt. Co když to bude jako dřív? Tak úplně se mu tedy nedaří, ale to nejhorší teprve má přijít...
Proč se o nic nepokusil? A pak jsem si uvědomila proč ne. To by mu nestačilo. Chce, abych trpěla.
Možná je jasné, že tahle věc mě naprosto dostala a jestli ne, tak vám to právě říkám. Strhující. Mrazivé. Napínavé. Tohle prostě potřebujete. Nemám ani žádná negativa, protože Nenechám tě odejít žádná jednoduše nemá.

Obálka navozuje správně atmosféru zimy, která v příběhu převažuje. Navozuje lehce napínavou atmosféru, ve které se ocitnete vlastně už na první stránce. Pod přebalem je kniha hezky minimalistická.

Titul bych doporučila hlavně těm, co mají rádi napětí a nevadí jim trochu té krutosti (na ženách). Domácí násilí je poměrně těžké sousto na strávení, takže nejde o něco, co by bylo pro každého. Přesto si myslím, že jde o trochu "lehčí" čtení, které by nemuselo vadit i slabším povahám. 

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5


Za poskytnutí této knihy ještě jednou mockrát děkuji Megaknihám. Pokud vás knížka zaujala, můžete se na ni mrknout na tomto odkaze.


  

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Na tuto knihu jsem narazila i na negativní názor. Takže jsem ráda, že jsem u tebe objevila kladný. Takto jsi mě na ni i docela nalákala. Kniha opravdu zní skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím povedať, že toto je presne ten štýl knihy, ktorý mám najradšej :) Ďakujem za tip, skvelá recenzia! :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem se ti trefila do tvého oblíbeného žánru. Doufám, že se ti to bude líbit a přeji hezké počteníčko. :)

      Vymazat