TOP 5 nejočekávanějších knih z Hostu

ledna 28, 2020

Hezký den knihomolové,
nakladatelství Host je každým rokem jedno z mála nakladatelství, které vydá ediční plán ještě v první polovině ledna. Určitě neuniklo nikomu z vás, ale chtěla bych vám představit mých pět nejočekávanějších knih. Nebudu zdržovat a jdeme na to. :)

Vrány od Petry Dvořákové


Komorní příběh, který končí tam, kde začíná tma, jistě patří k tomu nejlepšímu od spisovatelky úspěšných románů Dědina a Chirurg. 

Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nerozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?

Vrány jsou pro mě jediná česká beletrie, kterou si opravdu hodlám přečíst. Zajímá mě příběh dvanáctileté Báry, který nespadá do žánru YA. Kniha vyšla už v lednu, takže si ji můžete přečíst už teď, pokud vás zaujala.

EDIT: Dočteno a nemám slov, stále. Tohle si přečtěte, prosím.

V zajetí zimy od Naomi Novik


Pohádková fantasy inspirovaná slovanským folklorem od  autorky Ve stínu Hvozdu 


Mirjem pochází z rodu lichvářů, avšak její otec ve svém řemesle zrovna nevyniká. Každému rád půjčí, ale pak si neumí říct o splátky, takže se rodina nachází na pokraji chudoby — dokud Mirjem nezakročí. Obrní se před prosbami vesničanů, vydá se vymáhat dluhy a zjistí, že je pro to jako stvořená. Když jí dědeček dá měšec stříbrňáků, přinese mu ho zpátky plný zlata. 

Brzy se rozkřikne, že dokáže proměnit stříbro ve zlato. To ale přiláká pozornost krále Staryků — bytostí, které přicházejí s prvním záchvěvem zimy a prahnou po zlatě. Tím se dá do pohybu řada událostí, jimž spolu s Mirjem čelí vesnická dívka Wanda, která pro ni pracuje, protože její otec si nemůže dovolit zaplatit dluh, a šlechtična Irina, kterou chce otec provdat za mladého cara. Jenže ani car Mirnatius není tím, čím se zdá být.

Ve stínu hvozdu je první knihou, která u nás od autorky byla přeložená. Pro mě to je jedna z nejlepších knih vůbec, nejen za minulý rok. Na její další titul se opravdu moc těším a myslím, že v tom nejsem sama. V zajetí zimy vychází na začátku března, tedy přesně rok od VSH.

Říše popela od Anthonyho Ryana

Závěrečný díl epické fantasy trilogie Draconis Memoria 

Kovolodní obchodní syndikát stovky let poháněla krev draggů — a chránili ho Krvožehnaní, hrstka lidí, kteří dokázali krev pít, a v důsledku toho disponovali děsivými schopnostmi. Nyní však hrozí, že právě to, co korporátní svět vyživovalo, způsobí jeho zkázu. 

Povstal dragg nepředstavitelné síly a teď stojí v čele armády zvířat a lidí. Claydon Torcreek, Lizanne Lethridgová a Corrick Hilemore operují v různých končinách světa, avšak nyní se spojili v touze porazit Bílého dragga a Zkažené, které vede. 

Samo lidstvo čelí smrtelnému ohrožení, protože ve válce s Bílým draggem se za svobodu platí krví a ohněm. Ale s pomocí starobylého vědění, revolučních technologií a neočekávaných spojenců má dosud jakousi naději. Záchrana světa si ale bude žádat oběti.

Pokud jste četli předchozí dvě knihy, asi by vás neměl minout ani ta poslední, Říše popela. Obálka i anotace slibují velké napětí a snad se dočkáme i rozuzlení, jak to vlastně celé dopadne. Titul si můžete zakoupit ve druhé polovině května.

Ozvěna věcí budoucích od Jamese Islingtona

Druhý díl epické fantasy série Licanius 

Po ničivém útoku byla pro všechny Augury vyhlášena amnestie, takže směli vyjít z úkrytů a otevřeně se postavit temným silám, které hrozí Andaře. Davian a jeho noví spojenci spěchají na sever směrem ke stále slabší hranici, avšak nové hrůzy, s nimiž se cestou setkají, naznačují, že jejich povolání možná přišlo příliš pozdě. 

Davianův spojenec v hlavním městě, nový Strážce severu, bojuje s vrahy a odhaluje nebezpečné politické tajemství. Mezitím Asha začíná potají vyšetřovat, proč zmizely Stíny. A Caeden závodí s časem, aby splnil svou zrádnou smlouvu s Lythy. Když se mu ale vracejí vzpomínky, začíná si uvědomovat, že rozdíly mezi dvěma stranami v této pradávné válce nemusí být tak zjevné, jak se zpočátku zdálo…

Stín věcí ztracených byl za mě docela průměr. Sérii chci dát ale ještě šanci, protože má potenciál a věřím, že druhý díl bude mnohem lepší. Ozvěna věcí budoucích vychází na přelomu února a března, to je už za chvilku, juj. Připravte se, že půjde o pořádnou bichli, takže o zásobu čtení nebudete mít nouzi.

Meta od Pavla Bareše

Superhrdinský thriller z českého prostředí 

Superlidé existují. Ale žádný z nich není superhrdina. 

Nikdo na začátku jednadvacátého století nepotřebuje nadšence ve spandexu a pláštěnkách, kteří by se po nocích honili za zločinem. Zato po supershowbyznysu se lidé můžou utlouct. 

Ve světě, kde jsou superschopnostmi obdařené Mety světovými celebritami — nebo preventivně stíhanými nepřáteli státu —, nechce být Lenka Křížová ničím z toho. Je to zkrátka holka, která si chce odchodit vysokou, utratit alimenty a občas pomoct kamarádce u zkoušky svými mimickými schopnostmi. O slávu ani o davy fanoušků se nikdy neprosila. 

A přesto se zdá, že jednoho má.

Asi nejočekávanější knihou je nepřekvapivě ta od Pavla Bareše. Ten nám přináší příběh naprosto mimo Projektu i Dětí a na jednu stranu - proč ne? Je super, když autor trochu prostřídá žánry a třeba mu Meta vynese ještě větší úspěchy (jestli je to možné). Tradičně si knihu můžete pořídit v druhé polovině dubna.

Tak jo, to je ode mě opravdu všechno. Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jestli se na některou z těchto knih chystáte. Mějte hezký zbytek dne, nejlépe strávený s knihou.



You Might Also Like

6 komentářů

  1. Docela jsi mě nalákala na VRÁNY. Hodně ale váhám. Česká tvorba je velmi kolísavá a mnohdy jsem narazila jen špatné kousky :/

    Ale tohle vypadá skvěle!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schválně se mrkni na hodnocení knihy třeba na databázi, už jsou venku i nějaké recenze, pokud tě to přesvědčí. :) Je to úžasný literární počin a neměl by ti uniknout, zvlášť, když tě Vrány zaujaly. Rozeberou tě a jen tak tě nesloží zpátkyv dobrém slova smyslu.

      Vymazat
    2. Četla jsem a musím říci, že tohle bude určitě pecka :)

      Vymazat
    3. Určitě se ti budou líbit. :)

      Vymazat
  2. Hodně, ale jako fakt hodně mě zaujala Meta. Už jen podle obálky a anotace, takže si ji hned připisuji na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky jsem dost zvědavá. :) Pavel umí napsat super sci-fi záležitost a jít do něčeho naprosto jiného - to chtělo odvahu. Každopádně se hodně těším, mám teď po Vránách docela absťák po silných tématech, takže Meta půjde na řadu hned, jak vyjde. :)

      Vymazat