Cool hlášky jsou fajn, ale není to všechno | Organická oprátka

ledna 23, 2020


Název: Organická oprátka
Autor: Vilém Koubek
Žánr: sci-fi
Nakladatelství: Host
Počet stran: 317
Série: -

Jak jsem se ke knize dostala?

Už delší dobu jsem si chtěla přečíst zase něco od českého autora a už od vydání Organické oprátky jsem tak nějak věděla, že tohle si chci přečíst. Dokopal mě k tomu článek v Pevnosti, kde měl autor zveřejněn rozhovor a bylo rozhodnuto. Moc bych chtěla poděkovat Palmknihám za laskavé poskytnutí knihy k recenzi.

Pár slov na úvod

Co říct na začátek - je to prostě steampunková jízda od začátku do konce. A když jsme u těch prvních stránek, tak ty budou chvíli dělat neplechu. Ze začátku jsem vůbec netušila, co se děje - autor vás doslova hodí do vody a plavte si. Naštěstí tak po deseti až dvaceti stranách si zvyknete na tempo i hlavního hrdinu (spíš jenom možná). K postavám se rozepíšu až později, bude to kapitola sama o sobě. Navíc mohla být anotace trochu víc tajemnější. Po dočtení knihy mi přijde, že odhaluje trochu víc, než by měla - proto jsem vám ji chytře dala až na konec článku.

Kovbojka s příchutí strojů

S hlavními postavami se v podstatě vrátíte v čase do dob amerických kovbojek, akorát je to přesně 50 let po velké válce mezi lidmi zastoupených stroji a Mašinérií. Zázrakem zůstali lidé, kteří se ve velkém začali zbavovat veškeré technologie, zabíjejících strojů, i obyčejných veteránů s implantovanou robotickou rukou (třeba). Najít člověka bez jakýchkoli technických vylepšení je docela těžké, všichni se ale snaží aspoň předstírat, že jimi jsou a snaží se nějakým způsobem dožít své životy. Zní to dost cool a svým způsobem to tak opravdu je - drsný prostředí si navíc vyžaduje drsný postavy a hlavně i zápletku.

Rust - zabíjející mašina a zrzka, která měla tu smůlu a potkala ho

V podstatě to tak doopravdy je, ale pouze na začátku. Tahle dvojka se velmi rychle spřátelí a začne to mezi nimi trochu vřít (něco jako láska). Od první strany, kdy se poznají je vidět, že si prostě sedli - stejný smysl pro humor, trochu krušná minulost, která je v podstatě také stmeluje a pár dalších aspektů. Ovšem tady už nacházím pár nedostatků, které se nedají přehlédnout a jít bez povšimnutí k dalšímu bodu.

Jak jsem zmínila výše, jako čtenáři máme možnost se podívat do minulosti postav - co mají zhruba za sebou, co je tak nějak tvarovalo (proč se chovají tak, jak se momentálně chovají atd). Trošku to ale stagnuje v přítomnosti. Všechno, co řeknou, jsou takový ty děsně cool hlášky, které máte chuť si zalepíkovat, smějete se jim, ale to je tak nějak všechno (mimochodem ty vás pak začnou už trochu vytáčet). V polovině knihy se zarazíte a zjistíte, že postavy nemají žádný vývoj dopředu a "stojí na místě". Tak, jak jste je potkali na začátku, tak je na konci opustíte (neberu v potaz "romantickou" linku). Ovšem co můžu fakt pochválit, je kontrast prostředí (začíná být dusno, přichází nějaká změna) vs nálada mezi Rustem a zrzkou (trochu odlehčující).

Co ta poslední část?

Do konce druhé části jsem byla maximálně spokojená a vypadalo to, že knize dám dokonce plný počet. I když se autor vezl na vtipných hláškách, které měly celý příběh utáhnout. I přes tenhle drobný nedostatek jsem byla odhodlaná tomu dát tohle hodnocení. Dokud nepřišla třetí část. Nikdy jsem nečetla knihu, kde byl tak hrozný konec (bavíme se tedy o nějakých šedesáti stranách). Nic tak zmateného jsem snad nikdy nečetla. Poslední část jsem dala celkem dvakrát a stále nechápu, jak se některé události vůbec staly, proč se staly a co to mělo jako znamenat. Přišlo mi, že posledních šedesát stran napsal někdo úplně jiný, kdo neměl o příběhu moc informací. Takže pardon, ale takhle fakt ne.

Závěr

Mělo to být boží, mělo to být mezi top knihami začátku roku, ale ne. NE. Tohle je skvělý příklad toho, jak šedesát stran může zabít celkem slušnou 320 stránkovou knihu. Jinak to nebylo špatné a od autora si v budoucnu ráda přečtu něco dalšího. Prozatím budu předstírat, že Organická oprátka má jen 238 stran a šlo o pouhé nedorozumění.

A co lepíky/poznámky do knihy?

Jak jste si mohli všimnout, mám zaznačené stejné pasáže jak ve čtečce, tak ve fyzické knize. Ve finále není žádný rozdíl - zaznačovat a psát do knihy můžete v podstatě v obou formách. V elektronické podobě vidíte zabarvené pasáže a poznámky si můžete jedním kliknutím načíst. U hmotné knihy to máte všechno hned na jednom místě. Rozdíl je ale cena. Když máte čtečku, jedná se o jediný a jednorázový náklad, koupíte ji a je hotovo. Pokud ale chcete investovat do lepíků, různých lepících papírků na poznámky, připravte si zhruba stovku na jeden nákup - a takhle je to u každé jednotlivé knihy nebo dokud jednoduše nedojdou.

Je úplně jedno, jakou variantu preferujete, jen chci poukázat na rozdíl mezi fyzickou a elektronickou knihou. Obě možnosti jsou úplně v pohodě a předchozím odstavcem nechci říct, že lepíky jsou zlo a všichni si běžte koupit čtečky. Díky za pochopení! :)

Anotace

Ve světě zdevastovaném konfliktem mezi lidmi a stroji je jedinou jistotou smrt. Alespoň si to tedy myslel veterán Rust, a proto se stal hrobařem. Jeho poklidné zakopávání mrtvol se však desítky let po válce začne komplikovat: z tajemných skrýší totiž vylézají mechanické noční můry, které kdysi přivedly lidstvo na pokraj vyhubení. Jsou to stvoření tak strašlivá, že se jim osady, které se dobrovolně vzdaly technologie, nemají šanci ubránit.

Rust by sice obyvatele své vesnice ochránit dovedl, oni jej však namísto žádosti o pomoc v panice oběsí a zahrabou do vlastnoručně vykopaného hrobu. Svým bláhovým činem si nejenže podepíšou rozsudek smrti, ale také funebráka odsoudí k vražednému zmrtvýchvstání, při kterém se mu do cesty připletou dávné kulty, robotické hrůzy, láska i šílená strojová božstva.

Moje hodnocení: 3,5/5


Ještě jednou moc děkuji Palmknihám za laskavé poskytnutí knihy k recenzi. Pokud vás Organická oprátka zaujala, můžete si ji pořídit tady.






You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tak takhle vypadá dobře. :) Od českých autorů bych si opět měla něco přečíst. A teda i když ten konec není moc dobrý, tak bych tuto i zkusila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ti nevadí vulgarismy, určitě do toho jdi. :) Konec se ti třeba bude líbit, kniha má jinak dost dobré hodnocení a přeci jen šlo o můj osobní názor. Hezké počteníčko. :)

      Vymazat