Když si blízcí lidé jsou cizí | Vrány

února 03, 2020


Název: Vrány
Autor: Petra Dvořáková
Žánr: novela, česká literatura
Nakladatelství: Host
Počet stran: 184
Série: -


Anotace

Komorní příběh, který končí tam, kde začíná tma

Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nerozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?


Tak tohle bylo...

Už je to celkem chvilka, kdy jsem Vrány dočetla, ale stále nemám moc slov, kterými bych vyjádřila své pocity - už teď vím, že tenhle článek bude dost citově zabarvený, ale já si nemůžu pomoct. Tohle bylo dokonalý, jak jen silnej příběh s takovými problémy může být.


Asi nějak takhle

Postavy, které ve Vranách sledujeme, v podstatě simulují to nejhorší, co se může v rodině stát. Když matka nemá ráda své vlastní dítě, bezdůvodně. Jedna druhé nerozumí, hádají se, vytvářejí konflikty, které nekončí moc hezky. To samozřejmě působí na celou rodinu a všichni členové domácnosti - ti, kteří by si měli být opravdu blízcí, si jsou na míle vzdáleni. I když sdílí jednu místnost, jeden dům, jsou si naprosto odcizeni a každý si žije na svém vlastním písečku. Kniha čtenáře naprosto pohltí a opravdu jej šokuje - jak sama autorka uvedla. 

Zdánlivě ale není všechno černé - Báře se občas snaží někdo pomoci, ale ta pomoc působí až žalostně směšně. Jenom vy, jako čtenář, víte, co se odehrává za zavřenými dveřmi a to je na tom v podstatě to nejhorší - vy víte, ale nemůžete vůbec nic udělat (ehm, já vím, že se bavíme o fiktivním příběhu, ale tohle se prostě děje).


Kniha pro každého, i když možná taky ne

Vrány jsou opravdu tenoučká knížečka (tedy novela), takže ji přečte opravdu každý, kdo se na to bude cítit. Navíc je napsaná přístupným jazykem - z pohledu dvanáctileté Báry, a některé pasáže z pohledu její matky. To jen upevňuje pocit bezmoci čtenáře, protože nemůže udělat nic pro to, aby příběh dopadl jinak. Ne jednou se ve vás probudí bezmoc, vztek, pohrdání nebo opovržení k tomu, jak se postavy chovají. 


Slova na závěr

Vím, že tu toho moc nepadlo, ale stále se nemůžu vzpamatovat z toho, jak se mnou tohle dílo zamávalo. Neustále nad tím přemýšlím a cítím, že mi Vrány změnily život - i když jsem o těch problémech věděla už předtím, že existují a není to nic neobvyklého (bohužel). Dívám se na svět už trochu jinak a příběh Báry ve mě bude ještě dlouho rezonovat. Nechte se také citově rozebrat - ten hype je sice opravdu velký, ale v tomto případě oprávněný.


Moje hodnocení: 5/5


Moc děkuji Palmknihám za poskytnutí Vran k recenzi. Pokud vás kniha zaujala, mrkněte na tento odkaz.






You Might Also Like

8 komentářů

  1. Tvá recenze mě velice navnadila na knihu. Zní to moc dobře, takže si ji připisuji na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti - naprosto skvělá jízda, byť trochu krátká - za jeden den ji stihneš jak nic. Rozhodně na ni ale jen tak nezapomeneš. :)

      Vymazat
  2. Neviem sa jej dočkať! Česká súčasná beletria ma čo raz viac prekvapuje, a ja len tíško závidím, aké skvelé autorky máte. Vrány sú pre mňa povinná jazda a zároveň aj prvá kniha od autorky. Takže sa naozaj veľmi teším, aj keď asi skončím v slzách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to velká emoční jízda, po které budeš naprosto vyždímaná. Stojí to ale fakt za to. <3

      Vymazat
  3. Vrána je po dlouhé první česká kniha, která mě opravdu zaujala natolik, že si ji chci přečíst :D
    A po tvé recenzi asi tuším, že neudělám chybu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně chybu neuděláš, pusť se do ní :). Hezké počteníčko. :)

      Vymazat
  4. Slyšela jsem na Vrány samé dobré recenze. To potřebuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to opravdu potřebuješ. Hezké počteníčko. :)

      Vymazat