Budoucnost na dosah ruky | Projekt Kronos

dubna 02, 2018

Název: Projekt Kronos
Originální název: -//-
Autor: Pavel Bareš
Žánr: Sci-fi, dobrodružné
Nakladatelství: Host
Počet stran: 568
Série: Projekt Kronos, 1. díl

Děj

Rok 2052, Attiona City. Město je rozděleno na dvě části – Downtown a město nad Plošinou. Downtown sužují drogy, různé pouliční gangy a nemoc, na kterou zatím nikdo nenašel lék. Některým začíná docházet, že Attiona pomalu umírá. Svět je zničen válkou, existuje jen velmi málo míst, kde se dá ještě žít. Co by se stalo, kdyby město padlo? Situace je napjatá a hrdinství obyčejných lidí se stává spíše chabým pokusem o změnu, která nejspíš nikdy nenastane..

Hodnocení

Projekt Kronos mě oslovil díky obálce a posléze i anotaci no a když v Luxoru oznámili na celý únor slevy, bylo jasný, že po návštěvě tohoto knihkupectví neodejdu s prázdnou.

Pavel Bareš popisuje velmi čtivě. Takhle jednoduše jde popsat styl psaní v této knize. Skoro vůbec nejde poznat, že se jedná o prvotinu! Projekt Kronos je prvním dílem ze stejnojmenné série a kniha je tedy lehce informační. Stále však převažují situace, ve kterých se něco děje a o to jde.
„Jason sledoval svět kolem a třásl se. Když se předevčírem v noci coby Dawner vracel z nočního lovu na bezpráví, cítil se jako v ochranném brnění. Ale teď v ošoupané mikině a džínách, bez svého obleku a masky, se před vězením svého života připadal dočista nahý.“
Na své si v Projektu Kronos přijdou hlavně nároční čtenáři. Pokud se totiž chcete v knize něco dozvědět, musíte si na všechny souvislosti přijít sami – jinak se nic moc nedozvíte a jen budete zmatení ze všech těch informací.

Svým tématem se autor dotýká celkem blízké budoucnosti a svým způsobem ukazuje, jak by mohl svět vypadat. Na mě osobně to zanechalo opravdu dojem. Stále ve mě hlodaly otázky typu: Co když lidstvo takhle nějak dopadne? Ale konec mých myšlenkových pochodů. Pokud jste knihu četli, jaké jste z ní měli pocity? Podělte se o ně do komentářů. Ráda si je přečtu.

Prostředí je zasazeno do jednoho velkého města, které neustále roste. Do výšky. Ze začátku to může působit dost stísněně a ponuře. Vždyť tam, kde je opravdová země, ani sluneční paprsky nedosáhnou... Nakonec ale čtenář zjistí, že si to místo zamiloval a chce číst další příběhy z Downtownu a městem nad Plošinou (to samozřejmě v případě, že se kniha bude líbit a pohltí vás).
„Zrcadlo hladiny se roztříštilo na miliony vodních střípků a z černé hlubiny pod ní vyrazila vzhůru mohutná - ne, ne mohutná, gigantická - silueta ropného tankeru. ... A přímo před trupem toho masivního kovového monstra stál Luco.“
Hlavní postavy byly rovnou dvě. Jednou z nich je teenager Jason Blake. Ve dne obyčejný kluk, co studuje vysokou školu a miluje komiksy, v noci hrdina, co se snaží dělat správnou věc. Po celou dobu usiluje o to, aby zůstal nestranným. Chce si snad něco dokázat, když si každý večer bere masku a vyráží do ulic nebo se opravdu snaží zlepšit Attionu? Druhým ústředním charakterem je Luco Scarpa. Jeho život se mu změnil rychlým způsobem. Ale stál o tu změnu? Dostává se mu výcviku, aby chytil takové, jako je Jason. K čemu to všechno? Nic není takové, jaké se na první pohled může zdát.

Na co bych vás mohla upozornit je fakt, že se jedná o opravdu detailní dílo a pokud nebudete stíhat vstřebávat informace, asi to nebude úplně vhodné čtení. Pokud s tím ale nemáte problém, jistě si vás titul získá.
„Ty kousky lidí v nás, Meghan. Schovaný, zažraný jako špína pod nehtama. Někdy se ne a ne pustit...“
Možná víte, že poslední dobou se věnuji také čtení české literatury. Píšu články nejen tady na blogu, ale také pro projekt Podporujeme české autory. Musím ale říct, že za celou dobu, co se českým knihám věnuji, jsem nenašla žádnou, která by mě takhle dostala. Propast mezi zahraničními a českými autory je občas až žalostně velká, u tohoto titulu ale takový pocit nemám. Právě naopak! Myslím, že Projekt Kronos je srovnatelný a dokáže konkurovat knihám ze zahraničí.

Obálka je více než úžasná. Působí tajemným a majestátním dojmem.

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5



You Might Also Like

0 komentářů