Příběh plný důvtipu | Hadrový panák

února 05, 2018

Název: Hadrový panák
Originální název: Ragdoll 1: Ragdoll
Autor: Daniel Cole
Žánr: Thriller, dobrodružné
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 360
Série: Detektiv William Fawkes, 1. díl

Děj

Detektiv William Fawkes (Wolf) pracoval na případu sériového vraha přezdívaného jako Kremační zabiják. Při soudním jednání byl tento muž zproštěn obvinění a Wolf vzal spravedlivost do svých rukou. Za svůj čin byl poslán do psychiatrické léčebny a propuštěn na nějakou dobu od policie.

Po čtyřech letech od této události je povolán na místo činu. Je nalezeno tělo z šesti obětí a mrtvá ruka ukazuje k němu do bytu. Mrtvola je sešitá z šesti částí lidských těl a nikdo neví, co to znamená. Co ti lidé provedli tak strašného, že je potkal takový osud?

O pár dní později je novinářkou zveřejněn seznam dalších šesti lidí, kteří mají zemřít a stát se tak dalším hadrovým panákem. Našla list papíru ve své schránce a na něm je i Wolfovo jméno.

Policie se snaží identifikovat oběti z  mrtvoly a zároveň ochránit ty, kteří mají být teprve zabiti. Povede se jim to? Kdo je vrah? Co všichni ti lidé mají společného?

Hodnocení

To, jak je kniha napsaná, je opravdu pecka. Styl psaní mi celkem sedl a já se od ní nemohla odtrhnout. V knížce nechyběla akce - od začátku do konce se tam pořád něco dělo. Jak jsem již naznačila, je to opravdu čtivý titul a já jej přečetla za dva dny.

Postavy byly realistické - musím říct, že ve většině dnešní literatury tomu tak je - a člověk se mohl do nich vžít. Další postavou, kterou bych tu chtěla zmínit, je Emily Baxterová. Tohle je postava, kterou jsem si opravdu oblíbila a pokud si knížku přečtete, je možnost, že i vás si "omotá kolem prstu". Samozřejmě jsou tu ale další charaktery, které by vás mohly strhnout.

Celý příběh je zasazen do londýnského prostředí, v letech 2010 a 2014. Londýn jako takový moc v ději není popisován. Nevadí to, protože v knize jde opravdu jen o hlavní zápletku.

Knihu můžu přirovnat k sérii Dívka v ledu od Roberta Bryndzy (všechny tři díly mají na mém blogu recenzi). V podstatě se také jedná o detektivku, ale trochu pak nechápu zařazení dobrodružné. Podoba ve struktuře trochu je, ale zároveň je každá kniha úplně jiná. Pokud ale tohoto autora máte rádi, kniha je určitě pro vás.

Jako jediné mínus jsem stanovila lehčí předvídatelnost. Pokud čtete detektivky, tak je dost pravděpodobné, že i vy budete mít nějaké tušení a ukáže se, že bylo pravdivé. To už je ale spíš úděl čtenářů.

Obálka souvisí s dějem a má velice zajímavý povrch. Rozhodně zaujala.

Knihu bych doporučila všem čtenářům detektivek a thrillerů. Myslím, že vás titul nezklame.

Moje hodnocení


Kniha: 3,5
Obálka: 4




You Might Also Like

2 komentářů

  1. Více méně souhlasím s hodnocením. :-) Pro mě to byl takový čtivý, thrillerový průměr. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak, zaujal mě hlavně styl psaní a postavy. Dál bych to ale přirovnala pouze k lepšímu průměru. :) Ještě se budu ale hodně rozhodovat, zda budu číst i pokračování..

      Vymazat