Tady lidský život nic neznamená | Assassin´s Creed – filmová novelizace

května 07, 2018

Název: Assassin´s Creed
Originální název: Assassin´s Creed: The Official Movie Novelization
Autor: Christie Golden
Žánr: fantasy, román
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 288
Série: Assassin´s Creed

Děj

V dětství Callu Lynchovi otec zavraždil matku a donutil jej utéct od něj pryč. Celý život se skrývá a žije ve stínech. Před čím se ale musí schovávat? Na to přichází, když se ocitne ve výzkumném středisku. Stává se vězněm, i když jeho věznitelé to nazývají jinak. Po Callumovi chtějí pouze jeho minulost. Skrz ní a převratný stroj se dostává do vzpomínek svého předka, který je pět set let po smrti. Další boj mezi templáři a asasíny začíná. Kdo nakonec vyhraje?

Hodnocení

Výjimečně jsem z možností kniha – film jako první viděla film a to ještě v době, kdy se uváděl do kin. Je to už nějaký ten pátek a po té době se mi do ruky nedávno dostala i filmová novelizace. Jak si kniha vedla oproti filmu?

Styl psaní byl velmi poutavý. Christie Golden dokáže čtenáře vtáhnout nenásilně do děje a pustí jej po přečtení poslední věty. Neobjevovaly se žádné pasáže, které by děj zbytečně natahovaly ani části, které by člověka nudily. I když jsem film viděla, s lehkým napětím jsem slova očima doslova hltala. Je to úplně jiné a zároveň stejné (snad se chápeme).

Prostředí je zasazeno do Španělska roku 2016 a v minulosti se podíváte až do roku 1491. Je krásně znázorněn rozdíl mezi těmito časovými úseky v tom, jak město vypadalo, jaké poměry ve společnosti panovaly a podobně. 

Hlavní postavou je Callum Lynch – Asasín. Do osudného dne, kdy mu otec zavraždil matku a odehnal ho od sebe, žil celkem spokojeným a šťastným životem. Za nějaký čas se však stal kriminálníkem – byť ne úplně dobrovolně (dle jeho slov si to aspoň myslím, že nedobrovolně). Dostává se do vězení, kde je odsouzen k trestu smrti. Naštěstí (nebo naneštěstí?) se probouzí a zjišťuje že se stal opět vězněm a tak trochu možná i pokusným králíkem. Zlákají ho ideály templářů nebo bude hájit bratrstvo asasínů?
Všechny své obavy a strachy předávám očistnému plameni, božskému ohni. Důvěřuji duchovnímu vedení ve mně. A tím se spojuji se svou vlastní silou.
Největší rozdíl mezi knižním a filmovým zpracováním je určitě rozbor postav vůbec. Ve filmu jsou všichni představeni s odstupem, nemůžete si udělat pořádně o nikom svůj obrázek a podobně. V knize je tomuto nedostatku věnováno celkem hodně prostoru. Čtenář má možnost daného protagonistu lépe poznat, udělat si o něm názor nebo s ním dokonce začít sympatizovat. Na konci knihy má čtenář dokonce šanci poznat další zesnulé asasíny a je lehce naznačen jejich osud nebo  jakou cestou si hodlají vydat.

Nenašla jsem žádná negativa nebo něco, co by mi vadilo. Dle mého je to skvěle napsaná kniha, která stojí za jistou dávku pozornosti pro čtenáře fantasy nebo sci-fi. 
Ne moje, ale tvoje vůle se staň. Nic nemá nade mnou moc, pokud to není Boží vůle.
Závěr knihy je velice otevřený stejně jako u filmu (překvapivě). Naštěstí se chystá druhý díl filmového zpracování (a snad i další knižní novelizace). Konkrétní datum jsem však nenašla. Také jste zvědaví, jak to celé dopadne?

Knižní obálka působí záhadně tajemným dojmem – pro fanoušky filmu je jako dělaná!

Assassin´s Creed bych doporučila hráčům PC her tohoto typu i filmovým nadšencům. Pokud vám knihy nevadí, je to skvělé čtení s něčím navíc. Rozhodně je to titul i pro fanoušky sci-fi literatury! Jde o kousek, který by neměl chybět v žádné knihovničce.

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5



You Might Also Like

0 komentářů