Inej a Kaz – jak to s nimi dopadne? | Prohnilé město

června 10, 2018

Název: Prohnilé město
Originální název: Crooked Kindgom
Autor: Leigh Bardugo
Žánr: fantasy, dobrodružné, pro děti a mládež
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 432
Série: Šest vran, 2. díl

Děj

Šesti hlavním hrdinům se povedlo do této doby snad nemožné – vloupat se do nejstřeženější pevnosti a dostat se z ní. Měli za to dostat pohádkovou odměnu. Místo toho Kaz s jeho přáteli musí bojovat. V ulicích města se schyluje k válce a vyhlídky nejsou vůbec růžové. Do podvědomí vlivných obchodníků se dostává existence nové drogy, která představuje symbol moci a slibuje hromadu peněz. Povede se Kazovi dostat zpátky Inej ze spárů jejich nepřítele? Dokáže svým důvtipem porazit společnost? Přežijí to vůbec všichni?

Hodnocení

V lednu na mém blogu vyšla recenze na první díl z této duologie. Můžete si ji přečíst na tomto odkaze. No a protože se mi první díl opravdu líbil, nemohla jsem nenapsat recenzi i závěru tohoto příběhu. Tady to je!

Leigh Bardugo píše čtivě – na tom bychom se mohli shodnout. Knize nechybí šťáva, je plná akce, ale i odpočinkovějších momentů v podobě retrospektivy (nebo také flashbacky), kdy se nám odhaluje minulost některých hlavních hrdinů.  Objevují se romantické prvky, které jsou hezky zakomponované a neměly by tedy vadit. Samozřejmě nesmí chybět humor (i ten černý), který opravdu pobaví.

Postavy jsou velmi realistické. K hlavní šestce se přidá ještě jeden aktér. I když to jsou všechno zločinci, nesmí se zapomínat, že jde stále o lidi a ti v sobě mají i kousek dobra. Velkým plusem je určitě možnost poznávat jejich minulost. Více je pak čtenář může pochopit a vytvořit si k postavám vztah. 
„Nevědí, kdo jsme. Kdo skutečně jsme. Nevědí, co máme za sebou, co jsme společně dokázali.“ Kaz bouchl holí o podlahu. „Tak jim pojďme ukázat, že se pustili do setsakra těžkýho boje.“
Opět se dostáváte do kouzelného světa této skvělé autorky. Tentokrát se v příběhu zaměřuje pouze na město Ketterdam. Vůbec to ale nevadí, protože poznáte blíže místo, ve kterém se hlavní hrdinové tolik orientují. Když trochu odbočím od tématu, knihu doplňují krásné dvě mapy, aby si čtenář mohl lépe prostředí představit (už jen kvůli nim si knihu pořiďte – jsou fakt úžasný!) 

I když je příběh velmi čtivý a tak dále, něco mi tam chybělo. Stále jsem doufala, že se objeví chybějící kousek z prvního dílu. Před přečtením druhé knihy jsem sice nedělala re-reading Šesti vran, přesto jsem čekala něco malinko víc. Možná to byl jen takový divný pocit. Možná jsem od Prohnilého města chtěla víc. Netuším.

Plusem může být sledování vzájemných vztahů mezi postavami. I když to jsou kriminálníci, vrazi, podvodníci a podobně, mají mezi sebou úžasné vztahy. Záleží jim na sobě a fungují opravdu jako parta. Drží pospolu a i když mají svá tajemství, vlastní sny, bojují jako jeden. Možná to je také drží naživu. Kdo ví? 
„Žádný slzy,“ vyhrkl Jesper zaražený bolestivým knedlíkem, který se mu udělal v krku. „Žádnej funus,“ odpověděli všichni tiše. „Tak běžte,“ vybídl je Colm. „Rozlučte se.“
Ať chcete nebo ne, závěr čtenáře asi moc nepotěší. Svým způsobem je uzavřený, přesto tu je otázka budoucnosti, která je velmi otevřená. Na to, že jde o finální konec příběhu o Kazovi a jeho přátel, je tu až moc volného prostoru. Neuškodilo by třeba napsat novelu, aby děj působil jakž takž dokončeně.

Obálka je kouzelná a hezky ladí s Šesti vranami. Je to opravdu pěkný kousek, který ozdobí každou knihovničku. Nakladatelství Fragment dostává plusové body za zachování původní podoby obálky!
Knihu bych doporučila čtenářům fantasy žánru a samozřejmě fanouškům této hezky napsané duologie. Neobjevuje se tu už tolik pravopisných či gramatických chyb, což jistě oceníte. 

Moje hodnocení

Kniha: 4,5/5
Obálka: 5/5

Pokud se vám ale bude po tomto fantasy světě a hlavních postavách stýskat, mám tu pro vás super zprávu! Autorka chystá další sérii (tentokrát pro dospělé, ale myslím, že zaujme i ty mladší). Děj se sice bude odehrávat jinde a nepotkáte všechny hlavní postavy, přesto byste tomu mohli věnovat trochu svého času. Přináším vám tedy obálku a anotaci v angličtině.

King of Scars Cover

Nikolai Lantsov has always had a gift for the impossible. No one knows what he endured in his country’s bloody civil war—and he intends to keep it that way. Now, as enemies gather at his weakened borders, the young king must find a way to refill Ravka’s coffers, forge new alliances, and stop a rising threat to the once-great Grisha Army.

Yet with every day a dark magic within him grows stronger, threatening to destroy all he has built. With the help of a young monk and a legendary Grisha Squaller, Nikolai will journey to the places in Ravka where the deepest magic survives to vanquish the terrible legacy inside him. He will risk everything to save his country and himself. But some secrets aren’t meant to stay buried—and some wounds aren’t meant to heal.



(zdroj anotace a obálky: autorčin blog)
Tak co, zaujal vás příběh? Dejte mi vědět v komentářích! Ráda si je přečtu a odpovím na ně.



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Moc pěkná recenze :) Zatím jsem četla jen Šest vran, na pokračování se teprve chystám a těším, protože mě první díl opravdu bavil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :), pokud se ti opravdu jednička líbila, neváhej a do Prohnilého města se v klidu pusť :). Hezké počteníčko :)

      Vymazat
  2. To vypadá hodně dobře! Díky, teď se těším ještě víc :-D Miška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač, Šest vran i Prohnilé město opravdu doporučuji! :)

      Vymazat