Prvotina jak má být? | Kostičas

června 26, 2018

Název: Kostičas
Originální název:  The Bone Season
Autor: Samantha Shannon
Žánr: fantasy, román
Nakladatelství: Host
Počet stran: 480
Série: Kostičas, 1. díl

Děj

Kostičas je příběhem, který se začíná psát v roce 2059. Hlavní hrdinkou je Paige Mahoneyová, která disponuje darem (nebo prokletím?). Pracuje pro londýnské podsvětí, kde si připadá využitá. Díky svým schopnostem se dokáže dostat do mysli druhých.  Navíc žije v době, kdy lidstvu vládne Scion – organizace, která nenechává naživu lidi jako je Paige. Udělá však chybu a je chycena. Není však poslána na smrt. Místo toho se dostává na místo někdejšího Oxfordu. Co bude dál? Dokáže se odtamtud dostat? 

Hodnocení

Kostičas je stále celkem opěvovaná fantasy kniha a rozhodla jsem se o tom přesvědčit na vlastní oči. Nebála jsem se do knihy jít, protože nakladatelství Host je v posledních pár letech zárukou kvality. Jak tedy hodnotím snad nejznámější dílo od Samanthy Shannon?

Styl psaní je poměrně kvalitní, to autorce nelze popřít. Je poznat, že má jisté zkušenosti a vyvarovala se "syndromu prázdných stránek" (jak nazývám výplňkové strany, které nemají jiný smysl než knihu natáhnout). Přesto mi v příběhu něco chybělo. Nebyla to ani tak čtivost, příběh hezky plyne a se čtením nejsou větší potíže, ale byl to jistý spád událostí. Akční momenty mi nepřišly nějak zvlášť napínavé, což je škoda.

Když vezmu v úvahu děj, mám pocit, že autorka vzala celkem známou a zcela základní zápletku a lehce ji obalila do také té "omáčky" pro čtenáře, aby se neřeklo. Anotace zní velmi slibně, přesto Kostičas nenabízí nic moc nového, na co by člověk už někdy nenarazil. Nevím, jestli to jsou pouze mé domněnky. Určitě jsou patrné prvky dystopie. Kniha sice neřeší společenské problémy, ale hezky je nastiňuje. Přeci jen jde o titul pro mladší čtenáře, takže to nevadí. Třeba se tyto konflikty objasní v druhém díle, který již vyšel u stejného nakladatelství.

Paige patří mezi takové hlavní hrdinky, které se nebojí někoho pořádně nakopnout nebo říct něco moc hezkého pěkně od plic. Překračuje pravidla s takovou lehkostí jako dýchá. Samozřejmě nikdy se jí za to nic nestane (protože hlavní hrdinka žejo). Tohle její hrdinství ale končí, když se zamilovává do další z hlavních postav. Když jsme u toho, romantickou linku sice poznáte okamžitě, přesto to není žádná velká love story, která vás nějakým způsobem pobouří. Zpět k věci tohoto odstavce. Ostatní charaktery jsou celkem fajn, přesto se asi nebudete moct zbavit pocitu, že všechno působí až moc dokonale. Postava je buď kladná nebo záporná a nic moc mezi tím...

Prostředí je zasazeno do Londýna a hlavně Oxfordu, kde se odehrává většina příběhu. Nic moc nového, přesto je tu Scion, který alespoň oživí představu hlavního města Británie. Je rozdělen do různých sektorů a pohyb mezi nimi je obtížný, pokud disponujete nějakými magickými schopnostmi.

Musím to napsat znovu. Prostě mi v příběhu něco chybělo. Nebyla to ani tak čtivost, příběh hezky plyne a se čtením nejsou větší potíže, ale byl to jistý spád událostí. Akční momenty mi nepřišly nějak zvlášť napínavé, což je škoda. S. Shannon to lehce spravila v samotném závěru, ale co je posledních cca dvacet stran, když celá kniha má necelých pět set listů... Dalším negativem je určitě velké množství druhů nadpřirozených postav. Sice na konci knihy je seznam a rozdělení těchto lidí, přesto se v tom čtenář lehce ztrácí a za chvilku nemá moc představu, kdo co ovládá. 

Závěr knihy je otevřený, aby si čtenář musel přečíst druhý díl s názvem Vidořád, který vám níže představím o něco blíže. 

Obálka je jednoduchého stylu, který ničím nezklame ani nenadchne. Zkrátka a jednoduše, knihovnu vám nějak zvlášť zdobit nebude, přesto neurazí.

Kostičas bych doporučila spíše mladším čtenářům okolo třinácti let. Není to nic pro náročnější čtenáře, kteří knihu nejspíš tolik neocení - jako oddechové čtení je to ale fajn volba.

Moje hodnocení

Kniha: 2,5/5
Obálka: 2,5/5

Pokud se vám první díl ze stejnojmenné série líbil, rozhodně si přečtete i pokračování - Vidořád.
Udělali z nás zloděje. Je načase ukrást, co nám patří...
Paige Mahoneyové se podařilo utéct ze šeolského zajetí, ale tím její problémy teprve začínají: mnoho přeživších je nezvěstných a ona se stala nejhledanější osobou v Londýně.
Výsledek obrázku pro VidořádScion upřel na Bledého snílka své vševidoucí oko, vidopáni a vidopaní městských gangů jsou pozváni na vzácné setkání Sněmu nepřirozených. Jaxon Hall a jeho gang Sedm pečetí jsou připraveni získat pozornost, ale vztahy mezi jasnovidci kazí staré nevyřízené účty a za každým rohem číhají temná tajemství.
Pak se začnou ze stínů vynořovat Refájci. Ale kde je Strážce? Paige se musí z doupěte u Sedmi ciferníků dostat do spisovatelské čtvrti Grub Street a proniknout do tajných katakomb Camdenu dřív, než bude osud londýnského podsvětí zpečetěn.


Já osobně budu ještě hodně dlouho přemýšlet, jestli se do druhého dílu pustím. Nakladatelství Host podle mne výjimečně šláplo trochu vedle a za mě Kostičas byl zklamáním. 

Co vy a tahle série? Jistě mi dejte vědět do komentářů!


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Kostičas jsem ještě pořád nečetla i když se na něj chystám už dlouho. Ale jsem zvědavá, takže se do něj určitě pustím, snad na to dojde ted v létě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ráda si potom přečtu na tvém blogu, jak se ti Kostičas líbil :)

      Vymazat
  2. Pro mě jsou třeba obálky Kostičasu jedny z nejkrásnějších, které v knihovně mám. :) Jinak osobně za velké šlápnutí vedle (jak Hostu, tak moje) považuji Smrtnou zimu.
    Přiznám se, že mě věkové doporučení od třinácti trochu zarazilo, příběh je místy docela drsný. Navíc sama Samantha několikrát říkala, že TBS je série pro dospělé.
    Celkově musím říct, že se moc neshodneme. Nemyslím si, že to Paige procházelo tak snadno, jak říkáš. Jasně, když je vypravěčkou sedmidílné série, tak se tak nějak logicky nabízí, že to přežije (minimálně do sedmého dílu), ale je otázka, v jakém stavu. Navíc kdyby nebyla ochotná porušovat pravidla, tak se mohla jít rovnou sama udat už na začátku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému se líbí něco jiného a tak se to také musí brát. Mně se obálka jeví trochu jednoduše a že by sama od sebe dokázala zaujmout pozornost... Ale sto lidí, sto chutí. Netvrdím, že se kniha nebude všem líbit.
      Vím, že by to měla být série pro dospělé, ale občas mi to tak prostě nepřišlo. Tu takzvanou drsnost některých momentů jsem tam prostě nenašla nebo jí nebylo tolik, aby mi to drsné připadalo.
      Co se týče hlavní hrdinky, místy mi přišla chováním dospělá a za pár stránek se chovala jako malé dítě. Když jsme u toho porušování pravidel - na začátku k tomu měla alespoň dobrý důvod. Jednoduše řečeno jsem si s touhle knižní sérií nesedla a nevidím v ní nějaké kouzlo.

      Vymazat