Silný příběh zasluhující pozornost | Vegetariánka

června 21, 2018

Název: Vegetariánka
Originální název: Čchesikčuidža
Autor: Han Kang
Žánr: Novela, román
Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 208
Série: -

Děj

Hlavní hrdince Jonghje se zdála noční můra a od té doby se jí příčí jíst maso. Tím to ale nekončí. Potýká se zároveň s problémy ve společnosti a i její manžel je proti jejímu novému životnímu stylu. Něco takového je neslýchané a hlavně nové. 

Hodnocení

Tak i já se rozhodla pustit do některé z "odeonek", abych věděla, jestli to opravdu stojí za to. Jako první knihu jsem si vybrala právě Vegetariánku, protože příběh je z prostředí, které mi jinak není známo a i samotná anotace mne nalákala. Jak to tedy dopadlo?

Když začnete číst, kniha vás rozhodně nepustí, dokud ji nepřečtete. Styl psaní je poněkud jiný než u evropských či amerických spisovatelů (co si budeme) a i když se jedná o autorčin debut, je to fakt jízda. Vegetariánka se řadí mezi útlé knížky, takže ji přečtete klidně za jedno odpoledne. I přes svůj počet stran se v knize nacházejí důležitá témata a problémy dnešní společnosti. Han Kang čtenářům také přibližuje korejskou kulturu a jak to u nich vlastně zhruba chodí. Píše velmi otevřeně a nebojí se zabrousit i do sexuálního okruhu.

Postavy působí živě a autorka se hodně věnuje jejich psychice. Také naznačuje příčiny jejich chování, což knihu řadí trochu k psychologickým románům. Čtenář si může přečíst o tom, jak se z ženy žijící běžný život stane naprostá troska. Vývoj hlavní hrdinky je až neuvěřitelný, přesto působí realisticky. Děj se ale netočí pouze okolo Jonghje. Publikace je rozdělena na tři části, z toho pouze jedna je doopravdy věnovaná této ženě. Zbylé dvě se okolo ní sice točí, ale především se zaměřují na různé zvrácené touhy a sledují se i rodinné vztahy

Prostředí je zasazeno do Jižní Korei, kde hlavní hrdinka a další postavy žijí. Vegetariánství v té době bylo módním výstřelkem evropských zemí a bylo viděno hlavně u mladých dívek, které chtěly především zhubnout. Jonghje k tomuto stavu dospěla jiným způsobem. Zdála se jí noční můra. Když se se svým snem někomu svěřila, nikdo ji nepochopil, nikdo ji neutěšil a hlavně. Nikoho to nezajímalo. Všichni se ji snažili vyléčit takovými metodami, které jsou pro ni nepřípustné. Nezajímali se o její pocity a nestarali se o její názory. Každopádně společnost ji začala odmítat. A věřím, že nebyla jedinou ženou, která se potýkala s podobnými pocity.

Nejvíce mne na knize zklamala třetí část, která se dala o dost zkrátit, úplně vypustit nebo jinak vypracovat. V podstatě jsem nepochopila, co bych si z ní měla vzít a přišla mi tím pádem zbytečná. Původní myšlenka (pokud to tedy jsou rodinné vztahy) se mi zalíbila. Ale způsob, jakým ji autorka pojala, mě nudil. Je to celkem škoda. Měla snad autorka na spěch? Kdo ví. Body ale bohužel půjdou dolů.

Závěr knihy... Protože celá třetí část je poměrně nešikovná, konec je podobného rázu. Autorka se nebála otevřeného konce - což mimochodem není v tomto případě vůbec na škodu. Příběh je ale useknutý v nešikovný okamžik. Jako by se uprostřed věty rozhodla, že to stačilo. Trochu to vynahrazuje doslov autorky, kde ještě více čtenáře seznamuje se svou zemí a jak to v ní funguje. Přeci jenom Jižní Korea je stále poměrně neznámý svět.

Obálka je klasického rázu edice Světové literatury nakladatelství Odeon. Čárový kód se stal originálním poznávacím znamením. Kniha působí díky obálce pěkně, na své téma až pozitivně a hlavně fotogenicky. Palec nahoru! Mimochodem, všimli jste si, že Odeon připravuje už nové obálky? Co myslíte, je to škoda? Dejte mi určitě vědět do komentářů.

Vegetariánku bych doporučila právě čtenářům nakladatelství Odeon (jejich knihy mají velmi silné příběhy a nesednou úplně každému) nebo lidem, které zajímá Jižní Korea nebo kteří mají rádi v knize dystopii.

Moje hodnocení

Kniha: 4/5
Obálka: 5/5

No a pokud se vám po autorčině stylu psaní bude stýskat, zkuste její horkou novinku Kde kvete tráva, která nedávno vyšla také u nakladatelství Odeon. Přikládám opět obálku i s anotací.
V noci na 27. května 1980 proběhl v jihokorejském Kwangdžu nejhorší masakr civilistů nařízený vlastní vládou, jaký moderní dějiny země pamatují. Pod záminkou potírání komunistické diverze schválili čelní představitelé státu vojenský zásah k potlačení lidových nepokojů, které byly ve skutečnosti projevem nesouhlasu s panujícím autoritářským režimem. Román sleduje osudy několika mladých hrdinů, které se oné osudné noci protnou. Ti, kteří přežili, musí čelit pronásledování ze strany státních orgánů i vlastním vzpomínkám na prožité trauma.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tahle kniha mě upoutala v nabídkách Knižního klubu, ale zatím jsem se nerozhodla, zda ji koupit nebo ne. Ale ráda bych si ji přečetla, takže asi při příští návěštěvě vyzkouším. Odeonky byly už v minulosti zárukou kvalitního čtení, tak snad si úroveň kvality zachovává. Díky za připomenutí knihy, na jsem se chtěla podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu doporučuji, je to zajímavý a silný příběh, který jistě zanechá ve čtenáři otázky a nutí jej k zamyšlení. S odstupem času na Vegetariánce sice vidím nějaké ty mouchy, přesto k ní mám kladný postoj :)

      Vymazat