Tipy na (nejen) letní čtení

června 19, 2018


Krásný den knihomolové,
dneska jsem si pro vás připravila "pár" knižních tipů na letní čtení. Pojďme tedy na to!


První knihou je Devadesátkrát jinak od autora Erica Walterse. Jde o takové klasické letní čtení, vlastně celý příběh se odehrává o prázdninách, takže rozhodně tématická kniha. Já osobně ji mám zařazenou v knihovně a snad brzy se k ní dostanu. Vypadá to na zajímavou oddechovku plnou humoru.


Výsledek obrázku pro devadesátkrát jinak

Poslední den na střední škole se dostane Sophie od svého přítele košem. Prý je moc předvídatelná, moc zodpovědná… prostě nudná. Její nejlepší kamaráda Ella jí místo toho, aby ji utěšila, řekne totéž. A to bolí dvojnásob. Ella však nelení a připraví plán na celé léto. Během devadesáti dnů prázdnin mezi střední a vysokou školou vymyslí pro Sophii devadesát různých úžasných, zábavných, nových a občas trochu děsivých aktivit. Sophie nesmí říct ne a svá dobrodružství navíc musí sdílet na všech sociálních sítích. Může ji devadesát dní změnit?

Druhým mým tipem je rozhodně Lov stínu od Adrianne Strickland. Kniha vyšla u nakladatelství CooBoo a podle anotace to vypadá na tajemný fantasy román. Hlavní hrdinové mají svá tajemství, které čtenáři postupně odhalí. 

Výsledek obrázku pro lov stínu

Nev nastoupil jako řadový člen na palubu vesmírné lodi, které velí Qole, nejmladší kapitánka všech dob. Její posádku tvoří sebranka sirotků, uprchlíků a ani Nev není úplně obyčejný člen personálu. Ve skutečnosti pochází z královské rodiny a na lodi se skrývá. Věří totiž, že Qole má klíč k měnící se galaktické civilizaci. Proto se ji rozhodne unést na svou domovskou planetu. Netuší však, že se zapletl s něčím mnohem horším, než je jedna mladá kapitánka.

Trochu neveselou knihou je Náš tajný příběh z pera Jessi Kirbyové. Pojednává o autonehodě hlavní hrdinky, která ztratila paměť a snaží se si vzpomenout, kým vlastně ve skutečnosti byla v posledních čtyřech letech. K dispozici jsem našla pouze americkou verzi obálky (českou verzi si můžete prohlédnout na Databáze knih nebo na stránkách nakladatelství Cooboo).

Výsledek obrázku pro The secret history of us

Téměř se utopila… byla v kómatu několik dní… a poté… Když se Olivia probudí z kómatu, zjistí, že ztratila paměť. Nevzpomíná si nejen na tu autonehodu, ale na nic za poslední čtyři roky, na celou střední školu, svého kluka Matta, kluka, neví, proč se už nekamarádí s Jules. Ta nehoda jí sice nevzala život, ale sebrala jí něco stejně živého a důležitého – paměť. Čím víc se snaží si vzpomenout, tím víc se ztrácí v mlze a najednou neví, kým je, když jí všichni dokola opakují, kým byla. A pak je tu Walker, kluk, který ji zachránil a kterému je téměř nemožné poděkovat, protože si od ní drží odstup. Její vztah s Mattem je neudržitelný, trápí ji Walker a také tajemství, která ji ostatní tají… Olivia musí najít své místo v životě, který si ani nepamatuje, že by žila, a zjistit, kým je teď.

Podobně smutným titulem je i Neradost od českého autora Karla Novotného. Tato kniha je poměrně neznámá, což mi přijde jako velká škoda. Sama jsem ji sice nečetla (protože je celkem drahá), ale snad jednou... Tématem je deprese, ale z trochu jiného úhlu pohledu. Jednoduše by se dala vystihnout jako růžová kniha o nerůžovém životě.

Výsledek obrázku pro Neradost

Deprese si nevybírá, ocitnout se v ní může každý. Co když však deprese není následkem, ale příčinou. Příčinou k putování v sobě sama. Co byste uvnitř našli? A chtělo by se vám hledat? Jenže jestli se vám chce nebo ne, se vlastně nikdo neptal.
Marketér, konzultant, otec dvou dětí, kamarád, syn, partner. Karel. Potkalo ho to, stejně jako tisíce dalších. A měl možnost se tomu poddat, nebo ne. Vydal se jinou cestou. Cestou smíření se s tím, že je v pořádku nežít podle pravidel diktovaných společností, kde nemá místo nikdo, kdo se neustále neusmívá a nevykřikuje do světa, že se má skvěle. Smířil se s tím, že může být ostatním na obtíž, jaký je. Smířil se s tím, že změnit může paradoxně leda tak minulost. Smířil se s tím, že je v pořádku žít s neradostí.
Karel pečlivě zapisoval. Aby už nikdy nezapomněl. Do jedné knihy. Růžové knihy. Nebudete se u ní usmívat, nebudete u ní ani plakat. Možná vás donutí se zamyslet, možná zastavit, možná pochopit. Je na vás, jak s Neradostí naložíte. Na pomezí beletrie, prózy a poezie se v ní míchají myšlenky, snové obrazy a výjevy z autorova života. V zádech deprese a smrt, před sebou druhá půlka života. Nemá účel, nemá smysl, každý si z ní odnese, co potřebuje. A tím může mít pro leckoho větší smysl než vypiplané happy endy.
Knihu doplnilo patnáct umělců třiceti ilustrovanými pohlednicemi.

Hitem poslední doby se stává INK – Tajemství kůže od Alice Broadway. Kniha s naprosto úžasnou obálkou zasáhla tisíce čtenářů v zahraničí a i my jsme se dočkali překladu. Já osobně se chystám knihu číst v angličtině (a hned potom i druhý díl, který vám tu také ukážu). Posuďte sami.

Výsledek obrázku pro ink tajemství kůžeSpark (Ink Trilogy Book 2)



Představte si, že žijete v zemi, kde každá přelomová událost, každé důležité rozhodnutí, všechno, co pro vás má nějaký význam, skončí na vašem těle jako tetování. Po smrti pak z potetované kůže vytvoří knihu, která bude vašim potomkům sloužit jako vzpomínka na vás a vám jako záruka věčného života. V takovém světě žije Leora. Když její otec zemře, Leora by dala cokoli, jen aby mohl v paměti ostatních žít navždy. Ví totiž, že její otec si zasloužil, aby jeho kniha kůže se záznamem celého jeho dobrého života přetrvala navěky. Když však zjistí, že z knihy jejího otce někdo kus vyřízl a knihu upravil, musí se pustit do pátrání, které ji přiměje zamyslet se nad tím, zda svého otce vůbec znala. A jestli zná samu sebe. A jestli všechno, v co celý život věřila, je vůbec pravda. Tak začíná rozplétání strašného tajemství…

Pro čtenáře anglických knih tu mám také pár tipů, a jedním z nich je The Walking Fire od autora Anthonyho Ryana. Kniha má zajištěn ale i český překlad od nakladatelství Host, kde ji najdete pod názvem Oheň odpuštění. Obálka je naštěstí zachována, což jsou určitě plusové body k dobru.

The Waking Fire

Claydon Torcreek is a Blood-blessed, able to channel the powers contained in the blood of wild drakes. While his brethren serve as elite spies and assassins, Clay prefers the life of a small-time criminal in the dangerous slums of Carvenport.
Yet war is coming, and it seems Clay is going to end up on the losing side - unless he can track down a legendary drake, whose powerful blood might just be enough to achieve victory. Clay has handled many things in his time (most of them illegal) but nothing as priceless as his nation's future.

Další cizojazyčnou knihou je Children od Blood and Bone. Titul také vyjde v českém překladu a podle recenzí je se na co těšit. Na co ale čekat, když si ji můžeme přečíst už teď. Jde o fantasy knihu z afrického prostředí. Nezní to jako zajímavá kombinace? A chystá se dokonce i filmové zpracování!

Children of Blood and Bone

Tomi Adeyemi conjures a stunning world of dark magic and danger in her West African-inspired fantasy debut Children of Blood and Bone.
They killed my mother.
They took our magic.
They tried to bury us. 
Now we rise. 
Zelie remembers when the soil of Orisha hummed with magic. When different clans ruled - Burners igniting flames, Tiders beckoning waves, and Zelie's Reaper mother summoning forth souls.
But everything changed the night magic disappeared. Under the orders of a ruthless king, anyone with powers was targeted and killed, leaving Zelie without a mother and her people without hope. Only a few people remain with the power to use magic, and they must remain hidden. 
Zelie is one such person. Now she has a chance to bring back magic to her people and strike against the monarchy. With the help of a rogue princess, Zelie must learn to harness her powers and outrun the crown prince, who is hell-bent on eradicating magic for good. 
Danger lurks in Orisha, where strange creatures prowl, and vengeful spirits wait in the waters. Yet the greatest danger may be Zelie herself as she struggles to come to terms with the strength of her magic - and her growing feelings for an enemy.

Ráda bych upozornila na poměrně čerstvou novinku z nakladatelství Host – a tou je Stín věcí ztracených. Jde o úvodní díl z trilogie Lucianus. Anotace s obálkou nevypadají vůbec špatně.

Výsledek obrázku pro stín věcí ztracených
Osud volá, cesta začíná…
Uplynulo dvacet let od doby, kdy byli svrženi a pobiti božští Auguři. Ti, kteří jim kdysi sloužili — Nadaní —, byli ušetřeni pouze proto, že přijali čtyři Zásady povstalců, a významně tak omezili svou moc.
Davian musí coby jeden z Nadaných snášet následky války, prohrané dávno předtím, než se narodil. On a jemu podobní žijí v opovržení. Avšak když Davian zjistí, že vládne zakázanou mocí Augurů, uvede do chodu řetězec událostí, které všechno změní.
V lese na západě se probouzí mladík zbrocený krví. Na nic si nevzpomíná, jeho osud je však provázán s Davianovým…
A daleko na severu se začíná hýbat dávný nepřítel, který byl dlouho pokládán za poraženého.


Předposledním tipem na letní čtení je Štěstí pro lidi od P. Z. Reizin. Obálka působí radostně, ale obsah je trochu závažnější. Humorný titul z dnešní doby by vám jistě neměl uniknout. 

Výsledek obrázku pro štěstí pro lidi

Humorem nabitá romance pro 21. století. – Jennifer žije v Londýně, je single a není zrovna šťastná. Aidan by si přál, aby byla. Zdá se to prosté, že? To by ovšem Aidan nesměl být pokročilou robotickou inteligencí, se kterou si Jen každý den povídá v rámci jistého hi-tech projektu. Aidan zná Jennifer tak dobře jako nikdo jiný. Ví, jakou hudbu si přehrává nejčastěji, kam chodí jíst, o čem se na chatu baví s kamarádkami. Ví, že je vřelá, laskavá a vtipná. A tak se rozhodne napřít všechny své schopnosti k tomu, aby pomohl Jennifer najít toho pravého. Ale dokáže se umělá inteligence naučit inteligenci emoční? A co vlastně, doopravdy, dělá lidi šťastnými?

Posledním 10. tipem k letnímu čtení je Sabriel od Gartha Nixe. Sabriel je pouze prvním dílem ze série Staré Království. Titul by se vám mohl líbit, pokud máte rádi například Pána prstenů.

Výsledek obrázku pro sabriel

Sabriel vyrostla daleko od Starého království, tajuplného světa, kde vládnou magické síly a kde mrtví nezůstávají mrtvými. Jednoho dne záhadně zmizí její otec a Sabriel se musí vydat na cestu plnou nástrah, aby jej zachránila. Jejími jedinými zbraněmi jsou meč a sedm kouzelných zvonků, jejími průvodci na nebezpečné pouti se stávají kocour a záhadný mladík. Nemůže si být jistá nikým a ničím, protože ve Starém království nic není takové, jak se na první pohled zdá…

To je ode mě dnes všechno. Líbil se vám některý z mých knižních tipů? Určitě mi dejte vědět do komentářů, na co se v létě chystáte vy :) 



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Skvělé tipy :) Snad na všechny knihy se chystám :) Nejvíce vyhlížím Oheň odpuštění a Stín věcí ztracených :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě mé tipy zaujaly :). Na Oheň odpuštění se také chystám a dál uvidím, do čeho se pustím :)

      Vymazat