Kůže odkrývá pravdu | Ink

července 22, 2018

Originální název: Ink
Autor: Alice Broadway
Žánr: fantasy, pro děti a mládež
Nakladatelství: Scholastic
Počet stran: 366
Série: Ink (Skinbooks Trilogy), 1. díl

Oficiální anotace

Every action, every deed, every significant moment is tattooed on  your skin for ever. When Leora's father dies, she is determined to see her father remembered forever. She knows he deserves to have all his tattoos removed and made into a Skin Book to stand as a record of his good life. But when she discovers that his ink has been edited and his book is incomplete, she wonders whether she ever knew him at all.

Hodnocení

Ink se stala velmi populární knihou převážně díky své obálce a také neotřelému tématu. Snad každý druhý instagramový čtenář má na svém profilu fotografii tohoto skvostu. A proč by ne, když je publikace tak fotogenická? U nás titul nedávno vydalo nakladatelství Moba, já si ale Ink pořídila v angličtině. Přejdu tedy rovnou k samotné recenzi. 

Použitá angličtina je na úrovni střední až těžká. Alice Broadway vybírala ze škály slov, jaké třeba nebude ovládat úplně každý. Možná proto mi čtení trvalo tak dlouho (když k tomu připočtu menší čtecí krizi i brigádu, tak ano, trvalo mi to opravdu dlouho). Knihu tedy z tohoto důvodu doporučuji spíše zdatnějším čtenářům cizího jazyka. Přesto tyto pro někoho možná nepříjemné pasáže střídaly takové, které byly na náročnost výrazně lehčí. Chtěla bych ale podotknout, že je to pouze můj názor a od knihy vás odrazovat nechci.
I´ve just made a mark of rememberance for a baby that should be forgotten.
Styl psaní je odlišný od české nebo překladové literatury. Vypravování může čtenáři připadat suché, protože se hojně opakují stejná slova. Český jazyk je hold v tomto směru výrazně pestřejší než angličtina - s tím se musí u čtení anglických knih počítat. Jednoduchá i zároveň hezky zpracovaná zápletka vás vtáhne a vy si můžete příběh v klidu bez náročného přemýšlení užít.

Alice Broadway svým čtenářům představuje nový svět, ve kterém je pro obyvatele důležité tetování. Ta zachycují jejich nejdůležitější chvíle v životě od prvních dní do konce života. Po smrti se z lidské kůže vytvoří kniha, aby se na daného člověka nikdy nezapomnělo - co vytvořil, co znamenal a co zanechal další generaci. Zní to hezky ne? Jedinec tu doslovně znamená otevřenou knihu. I tento hezký svět má své mouchy. Převážně tu žijí potetovaní, kteří jsou prezentováni jako ti dobří. Druhou skupinou jsou prázdní, rebelové, jež údajně škodí potetovaným. Je to však pravda? Hlavní hrdinka stojí před velmi těžkou situací, která jí může změnit život. Svět, ve kterém Leora a další postavy žijí, je velmi detailně propracovaný a opředený legendami, jejichž základ stojí na našich pohádkách.

Ústřední postavou je Leora, které nedávno zemřel otec. Jeho kniha je však upravena a ona musí přijít na to, kým vlastně její otec byl a kým je ve skutečnosti ona. Leora je obyčejnou dívkou, která na první pohled nijak nevybočuje z řady. Při bližším zkoumání ale zjistíte, že je milující a přemýšlivou puberťačkou, která se chce stát tatérem.  Rozhodně nejde o žádnou slabou povahu. Postupně před ni autorka položí nespočet překážek a zapeklitých otázek, na které bude muset najít odpověď. Dá se vůbec někomu z jejího okolí věřit? Kdo je přítel a kdo si na něj jen hraje? V příběhu ale poznáme i další postavy, jako například její nejlepší kamarádku Verity, ne tak náhodného kolemjdoucího Oscara, moudrého Obela a mnoho dalších zajímavých charakterů.
„All these books are the stories of our society. They´re exceptionally precious. And I get to be part of this.“
V knize se řeší otázka společnosti a způsobu jejího fungování. Lidé žijí ve zdánlivé svobodě, přitom stát kontroluje jednotlivé kroky každého člověka. Hlavní hrdinka postupně přichází na to, jak to v jejím světě vlastně chodí a utváří si vlastní obrázek o společnosti, ve které žije.  Následně se musí rozhodnout, co vlastně chce a kým chce být. 

Závěr je otevřený pokračování této nápadité série. Druhý díl vám představím níže.


The page-turning, heart-in-mouth sequel to bestselling debut INK. Leora is reeling: questioning everything she has ever known about her family and herself. As half-Marked and half-Blank, can she ever wholly belong in either fractured community? Mayor Longsight wants to use her as a weapon: to infiltrate Featherstone, home of the Blanks, and deliver them to him for obliteration. Leora longs for answers about her mysterious birth mother, and Featherstone may reveal them. But will she find solace and safety there or a viper's nest of suspicion and secrets?

Obálka prvního dílu je jedna z nejhezčích v poslední době. Nevím, jak to je u české verze, ale u britského paperbacku se zlatá barva může "ošoupat" na hřbetu a dalších místech. 

Knihu doporučuji čtenářům fantasy, YA literatury nebo lidem, kteří hledají něco trochu na přemýšlení. Pokud zvládnete jazykovou stránku, určitě příběh oceníte.

Moje hodnocení

Kniha: 4/5
Obálka: 5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Už podle té oficiální anotace to vypadá jako zajímavá kniha, která donutí člověka se zamyslet nad svým životem. :) Sice toho teď mám dost rozečteného a už mám i naplánováno, které knížky si přečtu jako další, ale myslím, že tuhle bych mezi ně mohla taky zařadit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě kniha nabízí kromě zajímavého příběhu i nějaké hlubší myšlenky :). Určitě si ji přečti, Ink doporučím snad opravdu každému. Hezké počteníčko :)

      Vymazat