Pohádkový konec předlouhé ságy? | Dvůr křídel a zmaru

července 30, 2018

Výsledek obrázku pro dvůr křídel a zmaru
Název: Dvůr křídel a zmaru
Originální název: A Court of Wings and Ruin
Autor: S. J. Maas
Žánr: fantasy, pro děti a mládež, dívčí romány
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 720
Série: Dvůr trnů a růží, 3. díl

Děj

Po velkém setkání s králem Hybernu se Feyre vrací na Jarní dvůr. Ne jako milující partnerka ale jako zvěd. Sbírá co nejvíce informací o tazích Hybernu. Válka se blíží a dobro musí získat spojence proti zlu, které může zničit i samotné lidstvo. Kdo nakonec před kým padne a bude se muset poklonit?

Hodnocení

Jelikož jsem přelouskala v prvním půl roce 2018 jak Dvůr trnů a růží tak Dvůr mlhy a hněvu (recenzi si můžete přečíst při prokliknutí na název knihy - u druhého dílu se nelekejte, odkaz je správný, stačí hledat.), rozhodla jsem se při této příležitosti dokončit čtení aktuálně posledního vydaného dílu Dvůr trnů a růží. Jak hodnotím titul z této proslulé ságy?

Autorka celkem úspěšně navázala na druhý díl a první polovina knihy se čte opravdu skoro sama. Nechybí akce, humor a hlavně romantická linka. Pak ale jakoby S. J. M. došly nápady a příběh se začal trochu zadrhávat. Objevily se dlouhé a zbytečné popisy, které jen přidaly počet stran. Pokulhávala i čtivost a děj se stal více a více předvídatelnějším (to by ale ještě tak úplně nevadilo). 

Hlavní hrdinkou je Feyre, která si prošla značným vývojem z lidské dívky na vznešenou vílu. Prošla si ale dlouhou cestou i po psychické stránce. Její vztah s Rhysem se prohlubuje a této dvojky si čtenář užije až až. Do hry se dostávají i její sestry, které se postupně sžívají se svým novým osudem. I je nemine romantická linka. Už z druhého dílu je jasné, že Elain je družkou Luciena. Bohužel tento pár nedostane dost prostoru, což je velká škoda. A co Nesta? Kdo prohlédne její zdánlivě ledové srdce "šípem lásky"? Pochopí Tamlin, že souboj o svou lásku definitivně prohrál? To se budete muset pročíst až do konce, abyste získali odpovědi (i když už asi všichni Dvůr křídel a zmaru četli - nechci ale spoilerovat).

Prostředí je stejné jako v předchozích knihách. Je tu říše víl a smrtelníků, které dělí Zeď. Ta se dostává do velké pozornosti "záporáků". Chtějí ji zbořit a dostat se na její druhou stranu s cílem pobít všechny lidi. Hrozí, že svět už nebude stejným místem jako doteď. 

Co mne osobně vadilo bylo natahování příběhu a nevyužitý potenciál. Vedlejší postavy mohly mít více prostoru a rozhodně rozvinutí jejich vztahů by bylo zajímavější než sáhodlouhé myšlenkové pochody samotné hlavní hrdinky. Autorka měla příležitost i u vedlejších dějových linek, které ale zůstaly zcela bez povšimnutí (přitom by leckoho mohly také zajímat). Na zatím poslední díl trochu zklamání...

S. J. Maas mohla sérii klidně utnout už po této knize. Děj je celkem uzavřený, i když je tu jistý prostor pro pokračování. Pokud vám ale hlavní postavy budou chybět než vyjde další díl, na podzim tohoto roku by měla vyjít samostatná novela. 

Obálka ladí s celou sérií a celkově se tituly hezky doplňují. Do knihovničky je to pěkný kousek. Knihu jsem sice četla v pdf formě, přesto si myslím, že by byla lepší vázaná vazba. Byla by sice těžší, ale více by vydržela. Co si o tomto myslíte vy? Byl by lepší hardback anebo vám vyhovuje paperback?

Dvůr křídel a zmaru bych doporučila čtenářům S. J. Maas a obzvlášť těm, kteří si celou sérii oblíbili. Názory na tento díl jsou rozporuplné, proto je nejlepší si knihu vzít do ruky a osobně si o ní udělat vlastní názor.

Moje hodnocení

Kniha: 2/5
Obálka: 5/5


You Might Also Like

0 komentářů