Knižní tipy z Hostu - podzim 2018

srpna 08, 2018

Krásný den knihomolové,
léto je pomalu v polovině a už nastává období, kdy by se čtenář měl porozhlédnout po nějakém tom kvalitním čtení na podzimní večery. Rozhodla jsem se vám nabídnout některé tituly z nakladatelství Host, které mne osobně dost zaujaly. 

Jak všichni víme, Host vydává skvělé překladové a domácí knihy od úžasných autorů. Může se pyšnit dost vysokou zárukou kvalitního čtiva, což potěší i náročné čtenáře. V poslední době vynikají hlavně tituly z oblasti fantasy, YA literatury a sci-fi. Vycházejí ale i publikace z dalších odvětví, jako např. detektivky, literatura pro děti a mládež, populárně naučná literatura a další.

Ale dost už známých faktů. Tady je mých sedm tipů z edičního plánu Hostu na podzim:

1. Nakonec i ve škole může být zábava

Ředitel a hydraNázev: Ředitel a hydra
Autor: Jan Jícha 
román, česká literatura


Kouzla zmůžou všechno — kromě papírování.



Člověk by si řekl, že šéfovat kouzelnické škole může být docela legrace. Ovšem nic není vzdálenější pravdě. Je to stejné administrativní peklo jako na kterékoli základní škole v dnešním Česku. To však ještě ani zdaleka netuší kouzelník Alfréd, hlavní hrdina románu Jana Jíchy.

Alfréd nemá rád děti. Má rád cigarety. Alfréd umí kouzlit, a tak kouzlí dětem — aby si mohl kupovat cigarety, dát si horkou vanu a další den se posunout o štaci dál. Jeho mrtvolnou životní pohodu po jednom ze zaměnitelných představení naruší neznámý muž a předloží mu podivnou nabídku. Alfréd se má stát ředitelem kouzelnické školy v Beďarech. Nikoli však kvůli svému magickému nadání, nýbrž kvůli titulu z pedagogické fakulty. Školní inspekce se totiž blíží. A proti ní žádná magie nic nezmůže: je totiž třeba zdolat nekonečnou hromadu papírů.

Román Ředitel a hydra s nadhledem a humorem pohlíží na podobu dnešního školství, jeho problémy a výzvy. Přestože se v něm kouzlí, je především o dětech, lásce k poznání a věčné zvědavosti. A taky o pečených vrabcích.


Když zahýkalo na přestávku, seděl Alfréd stále ještě s hlavou v dlaních. Od ranního šoku pojal jediný plán: počkat na sekretáře a oznámit mu, že ve svém novém zaměstnání končí. Co ale uslyšel z chodby, mu vzalo veškerou naději na klidný vývoj věcí. Po děsivém hýkání totiž nenásledoval obvyklý cvrkot pobíhajícího žactva, nýbrž další ohlušující zahýkání, vzápětí vystřídané ječením racka… 
- ukázka z knihy
Děti na svět přicházejí se schopností divit se a kouzlit. Školní systém z nich dokáže efektivně vypudit obojí. Tedy až na jednu dobře ukrytou základku. I ta je však v neustálém ohrožení - hydra s razítkem už čeká.
Předběžně vychází: 28.9.2018

2. Z jedné i druhé strany zákona

SejfNázev: Sejf
Autor: Ryan Gattis
detektivka, překladová beletrie


Ricky Mendoza je kasař na straně zákona — živí se jako zámečník a občas pomáhá policii otevírat trezory drogových gangů. Když člověku prochází pod rukama tisíce neevidovaných dolarů, občas si říká, co všechno by se s nimi dalo udělat. Zvlášť když dospíval na ulici jako feťák, je vážně nemocný, čas se mu krátí a on má nutkavou potřebu dodat svému životu smysl.



Rudy Reyes je mafián. Ani on neměl lehké dospívání, ale vypracoval se a teď ukládá do dobře střežených sejfů tisíce ne zcela čistých dolarů. Rád by svůj život změnil, jenže z kolotoče, v němž uvízl, není snadné vystoupit. Zvlášť když se z jednoho sejfu, na kterém Rudyho šéfovi velmi záleží, záhadně vypaří pořádný balík peněz…

Pokud hledáte inteligentní, strhující, chvílemi vtipnou a stoprocentně noirovou četbu s velkým srdcem, pak sáhněte po této knize. 
- Kristin Centorcelliová, Criminal Element 

Sejf uspokojí všechny milovníky krimi thrillerů, ale zároveň je to jímavý román o pokusu jednoho obyčejného člověka vykonat ve zkaženém světě alespoň trochu dobra. Ryan Gattis dokáže skvěle odposlouchat jazyk ulice a připomíná nám, že ti nejhorší predátoři v Americe jednadvacátého století většinou nosí obleky a pracují v kancelářích. 
- Ron Rash, spisovatel
I kasaři a mafiáni někdy zatouží konat dobro
Předběžně vychází: 3.9.2018 


3. Jak tři události mohou změnit celý svět

Název: Páté roční období
Páté roční obdobíAutor: N. K. Jemisin
fantasy, překladová beletrie

Takhle končí svět — zase. 

Během jediného dne se stanou tři strašné věci. 

Essun, která se skrývá v jednom tichém městečku jako obyčejná učitelka, přijde domů a zjistí, že manžel surově zavraždil jejich syna a unesl dceru. Mocné Sanzedské císařství, jež bylo po tisíc let nositelem pokroku a základem civilizace, se zhroutí, protože jistý šílenec pomstychtivě zničí jeho největší město. A co je nejhorší, v srdci jediného světového kontinentu se začne rozevírat velká rudá trhlina, která chrlí tolik popela, že zakryje oblohu na celé roky. Nebo staletí. 

Toto je ale Tišina, svět, kde boj o život není zdaleka ničím novým a kde větší strach než dlouhá chladná noc budí orogénové — ti, kdo ovládají sílu země jako zbraň. Essun si uvědomí, kým je, a rozhodne se získat dceru zpátky. 

Je jí jedno, že svět kolem ní se rozpadá. Bude-li to nutné, klidně ho sama zničí, jen aby dosáhla svého.

Jeden z nejoceňovanějších hlasů současné fantasy. 
- Salon 
Intenzivní, vzrušující román, ve kterém jde každý den o přežití a který se odehrává ve fascinujícím, originálním a nebezpečném světě plném tajemství. Nemůžu se dočkat pokračování! 
- Martha Wellsová, spisovatelka
Páté roční období je silný epický román o objevování, bolesti a žalu v krajině mnohokrát rozbitého světa a s postavami, které jsou samy velmi zničené a plné rozporů. Tento román od svých čtenářů něco vyžaduje, ale pak je za to bohatě odmění: je to jedna z knih, které se po hlubším promyšlení a opětovném přečtení stávají ještě působivějšími. (SFFWorld)
Předběžně vychází: 30.10.2018 


4. Úvod do světa s vůní Afriky

Kdo se bojí smrtiNázev: Kdo se bojí smrti
Autor: Nnedi Okorafor
fantasy, překladová beletrie

Daleká budoucnost, Afrika po jaderné katastrofě, genocida sužující celou oblast. 

Agresoři Nuruové se rozhodli následovat Velkou knihu a vyhladit kmen Okeků. Jediná pozůstalá z vyhlazené okekské vesnice je brutálně znásilněna, podaří se jí však uniknout a ukrýt se v poušti. Narodí se jí holčička s vlasy a kůží barvy písku a ona hned ví, že její dcera je jiná. Pojmenuje ji Onyesonwu, což ve starém africkém jazyce znamená „Kdo se bojí smrti“. 

Onye netrvá dlouho, než pochopí, že je fyzicky a společensky poznamenaná okolnostmi svého početí. Je ewu — dítě znásilnění, od něhož se očekává, že bude žít násilím. Ale Onye není průměrnou ewu. Dokonce i jako dítě projevuje známky pozoruhodné a jedinečné magie. Jak roste, sílí i její schopnosti a během neúmyslné návštěvy duchovního světa zjistí něco děsivého: kdosi mocný se ji snaží zabít. 

Chráněná mocí šamana Onyesonwu objevuje svůj životní úděl — ukončit genocidu.

Okoraforová píše emocionálně, neumožňuje čtenáři příliš snadno proniknout do všech tajů příběhu, místo toho mu dává výzvy a pokouší ho. Kdo se bojí smrti je fantasy, jaké jste dosud nečetli, představuje tvář moderní fantastiky — aktuální a ohromující. 
- Tor.com 
Úžasně napsaný román, plný emocí a složitých postav, k nimž si čtenáři vybudují vztah. Příběh je svižný a obsahuje jedno z nejlepších zakončení, jaké jsem tento rok četl. Rozhodně jeden z nejlepších fantasy románů roku. 
- SF Signal 
Děsivá a naprosto brilantní kniha. Surová a srdcervoucí. 
- John Green, spisovatel

Předběžně vychází: 31.10.2018

5. Pokračování geniálního sci-fi debutu

Dvě místa na slunciNázev: Dvě místa na slunci
Autor: Becky Chambers
fantasy, překladová beletrie

Lovelace byla kdysi jen umělou inteligencí na tunelářské lodi. Když se po zhroucení a restartu systému probudí v umělém těle, nic si nepamatuje. Přesto musí znovu začít žít ve světě, kde je sama její existence ilegální.

Technička Chilli, která spolu se svými kolegy pro Lovelacinu záchranu nasadila krk, je odhodlaná jí se životem v novém světě pomoci. Chilli má totiž s novými začátky vlastní zkušenosti.

Chilli a Lovey společně zjistí, že i když je galaxie nezměrně rozlehlá, pro opuštěnost v ní není místo. 
Román Dvě místa na slunci se bude líbit fanouškům Firefly, Josse Whedona, Mass Effectu a Star Wars.

Stejně jako v úžasném debutu Becky Chambersové spočívá síla její druhé space opery v obdivuhodných postavách. Všichni její hrdinové nemusejí být lidé, ale mají v sobě víc lidství než většina z nich. 
- Library Journal
Román Dvě místa na slunci je sice méně rozsáhlý než jeho předchůdce, ale ve svém zaměření a síle, v čiré radosti a objevech, které zkoumá, je stejně precizní, fantastický a zábavný jako Chambersové absolutně skvělý debut. 
- Tor.com

Předběžné vychází: 28.9.2018

6. Knih s africkým prostředím není nikdy dost

Děti krve a kostíNázev: Děti krve a kostí
Autor: Tomi Adeyemi
fantasy, překladová beletrie

Když bylo Zélii šest, stala se svědkem toho, jak královské stráže pověsily její matku na stromě před domem. Nikdy na to nezapomněla.

Na počátku byli všichni Orïshané mágové: rodili se s tmavou kůží a nepoddajnými bílými vlasy, a jakmile dospěli, obdrželi od bohů dar magie. Časem však jejich populace klesala a v Orïshi z nich nakonec zbyla pouhá menšina utlačovaná královskou vrstvou. Z magie a černé kůže, která ji symbolizovala, začali mít lidé strach.

Deset let po nájezdu, při kterém byla zabita Zéliina matka a Orïshanům byl navždy odebrán dar magie, získá Zélie díky náhodnému setkání s princeznou Amari posvátný svitek. Díky němu je možné obnovit spojení s bohy a navrátit dar magie na dalších sto let. Zélie se spolu se svým bratrem Tzainem a princeznou Amari vydá na cestu světem inspirovaným západní Afrikou. Potulují se tu lvice a gepardice, krásné vesnice postavené z písku nebo vykované ze železa ukrývají temné stránky: otroctví a korupci.

Aby se jim podařilo vrátit magii lidem, budou muset přelstít korunního prince Inana, Amarina bratra, který si umínil, že prastarou magii ze světa nadobro vymýtí.

Jeden z nejdůležitějších young adult debutů tohoto roku. Kromě působivého příběhu a silné hrdinky se kniha věnuje velkým tématům, jako je rasa nebo moc, o nichž se v současnosti hodně diskutuje. 
- Teen Vogue
Adeyemiová vypráví příběh, který je prostoupen magií a zároveň odsuzuje apatii tváří v tvář nespravedlnosti. Propracované postavy, ohrožené hodnoty a kaleidoskopický příběh strhnou čtenáře stejně jako tempo, které míří k závěru, jenž přináší stejné množství otázek jako odpovědí. (Publishers Weekly)
Předběžně vychází: 30.11.2018


7. Na závěr něco pro ty nejmenší

Alenčin sen aneb Jak funguje mozek?Název: Alenčin sen aneb Jak funguje mozek?
Autoři: Jerzy Vetulani, Maria Mazureková
pro děti a mládež

Knížka, ze které se ti zatočí hlava!

Když Alenka spí, probouzejí se neurony. Popravdě řečeno, ony nikdy nespí, nanejvýš si někdy potřebují trochu odpočinout. Dnes v noci připravil mozek Alence neobyčejný sen, ve kterém jí bude vyprávět o tom, jak řídí celé tělo. Pojď snít s Alenkou a objevíš tolik úžasných věcí, až se ti bude tajit dech.

Zábavná, bohatě ilustrovaná naučná kniha odhaluje dětem tajemství fungování mozku. Přináší spoustu informací, a přesto čtenáře nezahltí. Je názorná, srozumitelně a neobyčejně poutavě napsaná. A navíc je vtipná, takže ji děti (a rozhodně nejen ony!) budou číst jako napínavý dobrodružný příběh.

Autor knihy Jerzy Vetulani byl nejen světově uznávaným odborníkem, ale také skvělým vypravěčem, který dokázal jednoduše a zábavně vysvětlit složité vědecké problémy. Alenčin sen je jeho jediná kniha určená dětským čtenářům.

Pro děti od šesti let

Každý, kdo má mozek, by si tuto knihu měl přečíst! - prof. Stanisław Kwiatkowski, neurochirurg
Rada pro rodiče: přečtěte si tuto knížku dřív, než to udělají vaše děti. Jinak vás ve znalostech hravě předčí!
Předběžně vychází: říjen 2018 



Tak co, zaujal vás některý z mých knižních tipů? Já pro několik z nich určitě poběžím do knihkupectví (nejsu líná přece). Na jaké podzimní novinky čekáte právě vy? Dejte mi vědět do komentářů!
Hezký den




You Might Also Like

4 komentářů

  1. Já mám rozhodně v plánu Děti krve a kostí. Popravdě jsem ani netušila, že bude i překlad, takže už jsem si pořídila originál, tak uvidíme. Teď mě taky docela zaujalo Kdo se bojí smrti.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děti krve a kostí mám také v originále a zatím nevím, jestli se do našeho překladu pustím. Asi si knížku později půjčím v knihovně :). Jsem ráda, že Tě můj knižní tip zaujal. Já osobně se chystám na většinu výše zmíněných titulů.

      Vymazat
  2. Skvělé tipy :) Musím mít Děti krve a kostí u ostatních knih ještě promyslím podle recenzí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí :). Tka snad tě některá kniha zaujme natolik, že si ji přečteš :)

      Vymazat