Knižní tipy z Odeonu - podzim 2018

srpna 20, 2018

Krásný den knihomolové,
možná jste zaznamenali nedávno zveřejněný článek s knižními tipy z Hostu. Příspěvek měl celkem úspěch a proto jsem se rozhodla pokračovat v této "minisérii". Dnes vám představím své favority z Odeonu. Jdeme na to!

U Odeonu vychází spíše literatura pro náročné, která řeší životní problémy jako je psychika, násilí, láska, rodinný život a podobně. Jejich knihy nejsou pro každého, přesto jsou zárukou kvality. Kdo přijde odeonkám na chuť, má vyhráno (alespoň pro tento článek hihi).

Konec mého vykecávání, tady jsou moje čtyři knižní tipy z nakladatelství Odeon pro podzim 2018:

1. Sny se mají plnit...

*obálka bohužel zatím není k dispozici, přikládám alespoň obálku knihy Osm hor (která je v anotaci zmíněná) od stejného autora*
Název: Divoký kluk
Autor: Paolo Cognetti
román, světová literatura

Výsledek obrázku pro Osm horKnížka bezprostředně spojená s italským bestsellerem Osm hor. Spojuje v sobě deník, filozofickou meditaci, ale stejně tak i cestovní zápisky. Tento příběh v nás vyvolává otázky po smyslu samoty, přátelství a vztahu k okolnímu světu. Protagonista novely je osamělý třicetiletý muž. V dětství si vytvořil silné pouto k přírodě, které mu teď však chybí. A tak znenadání učiní radikální změnu: Pronajme si horskou chatu ležící ve výšce kolem 2000 metrů a začne tam žít život, o kterém vždycky snil. Život v téměř absolutní samotě, narušované leda několika málo místními lidmi, život ve společnosti zvířat a knih. Tak se mu podaří znovu objevit své vnitřní já a pochopit vztah člověka k přírodě… Dílo přímo odkazuje na slavné práce takových autorů, jakými byli Henry David Thoreau nebo John Muir.


I když to trvalo už přes měsíc, stále jsem se probouzel uprostřed noci se všemi smysly v pozoru... - ukázka z knihy
Předběžně vychází: 1.11.2018 


2. Jak vznikají lidské problémy?

Název: Pouta
Autor: Delphine de Vigan
novela, sociologie, světová literatura

Nový román u nás již dobře známé spisovatelky nenechá nikoho v klidu: každý z nás si v něm najde strunu, kterou už slyšel znít nebo která v něm stále zvučí temnou ozvěnou. Silná, intenzivní, temná kniha se světýlkem naděje, jejímiž hrdiny jsou naši současníci, je svědectvím o tom, že příčinou zla a tragických osudů nebývají jen války, přírodní katastrofy, nemoci a jiné, většinou těžko ovlivnitelné zásahy „shora“, ale působí si je lidé sami navzájem svou lhostejností, leností, sobectvím, slabostí či nepochopením…

Ten zvuk se objevuje uprostřed noci čím dám častěji.Zpočátku si myslel, že přichází zvenčí. Vstával. Šel do kuchyně, zkoumal kuchyňské spotřebiče, potrubí v koupelně, otvíral dveře na chodbu. A pak mu to došlo. Ten zvuk je v jeho hlavě. Když konečně ustane, spánek se už nevrátí.

 Předběžně vychází: 13.8.2018 (ano, není to podzim, ale snad mě neukamenujete)

3. Může příroda uzdravit lidskou duši?

*obálka není k dispozici, přikládám alespoň autorčinu první knihu, která u nás vyšla v češtině*
Výsledek obrázku pro jasno lepo podstín zhynaNázev: Vyšlapaná čára
Autor: Sara Baume
román, světová literatura

Frankie je na dně. Zhroutila se na vyšisovaný koberec zatuchlé dublinské garsonky a sbírá sílu k poslednímu zoufalému počinu: zavolá mamince. 
Hrdinkou druhé knihy pozoruhodné irské autorky je pětadvacetiletá výtvarnice, která prochází tvůrčí i existenciální krizí. Opustí velkoměsto a nastěhuje se do chátrajícího venkovského domku po milované babičce, kde od její smrti nikdo nebydlí. O samotě v prostředí plném upomínek na zemřelou i na vlastní dětství se Frankie pokouší pochopit podstatu svého zhroucení a najít z něj cestu ven, překonat smutek a depresi, vrátit se do života. Ve snaze dát svým myšlenkám strukturu zkouší sama sebe ze znalostí nabytých během studia, interpretuje si výtvarná díla převážně dvacátého století a hledá v nich relevanci ke své životní situaci. Název jednoho z nich je titulem knížky.
Sara Baume, jejíž prvotině Jasno lepo podstín zhyna se dostalo nadšeného přijetí, zde potvrzuje originální intelekt a jazykové mistrovství, ale největší síla knihy opět spočívá v autorčině schopnosti čtenáře zcela ponořit do světa své hrdinky, vnímat ho jejími smysly, prožívat její emoce a nacházet krásu na nejnečekanějších místech.

Jako malá jsem věřila, že ta červenka je můj anděl strážný. Představa okřídlených holčiček se žlutými vlasy v miniaturních svatebních šatičkách se mi vůbec nezamlouvala, ale přece jsem si přála mít nějakou nečlověčí bytost, která nade mnou bdí, tak mi připadalo přirozené, že by můj ochránce mohl být právě ptáček.

Předběžně vychází:22.10.2018 


4. Restaurant - místo, kde můžete rozehrát svou hru

Výsledek obrázku pro restaurant the hills obálkaNázev: Restaurant The Hills
Autor: Matias Faldbakken
román, světová literatura

Román vypráví číšník fiktivní kavárny v Oslu, již kdysi založil Angličan Hill. Číšník je postava záhadná, nedozvíme se o něm nic, ani jeho jméno, jen to, že, jak sám na sebe prozradí, je hypersenzitivní. Svým profesionálním okem pozoruje hosty a kolegy, uvažuje o nich a mnohé se dozvídá. Jeho vyprávění je ironickým a lehce misantropickým obrazem několika dekadentních kavárenských dnů. 
Autorův styl je stejně vytříbený, jako jsou hosté restaurace. Hosté hrají své hry, číšník zesměšňuje jejich bohémství a snobství, avšak nezastírá, že i on je zčásti snob a svým způsobem je obdivuje. Ovšem snaha o udržení evropské kavárenské tradice vyžaduje v přímočaré a nekomplikované skandinávské kultuře všedního dne značné úsilí.

Může se směle rovnat standardu Great European, ale je až moc omšelá, moc zašlá, aby se dala srovnat s nedostižnou grandeur na kontinentě.

Předběžně vychází: 15.10.2018 

Zajal vás některý z mých knižních tipů? Určitě mi dejte vědět do komentářů! Libí se vám titul, který jsem v článku nezmínila? Určo zanechte komentář.
Hezký den




You Might Also Like

0 komentářů