Afrika, magie a tajemno | Children of Blood and Bone

září 17, 2018


Výsledek obrázku pro children of blood and bone
Název:  Children of Blood and Bone
Autor: Tomi Aedyemi
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Pan MacMillan
Počet stran: 544
Série: Legacy of Orisha, 1. díl

Oficiální anotace

Winner of the Tonight Show Summer Reads with Jimmy Fallon.
Tomi Adeyemi conjures a stunning world of dark magic and danger in her West African-inspired fantasy debut Children of Blood and Bone.

They killed my mother.
They took our magic.
They tried to bury us. 
Now we rise. 

Zelie remembers when the soil of Orisha hummed with magic. When different clans ruled - Burners igniting flames, Tiders beckoning waves, and Zelie's Reaper mother summoning forth souls.

But everything changed the night magic disappeared. Under the orders of a ruthless king, anyone with powers was targeted and killed, leaving Zelie without a mother and her people without hope. Only a few people remain with the power to use magic, and they must remain hidden. 

Zelie is one such person. Now she has a chance to bring back magic to her people and strike against the monarchy. With the help of a rogue princess, Zelie must learn to harness her powers and outrun the crown prince, who is hell-bent on eradicating magic for good. 

Danger lurks in Orisha, where strange creatures prowl, and vengeful spirits wait in the waters. Yet the greatest danger may be Zelie herself as she struggles to come to terms with the strength of her magic - and her growing feelings for an enemy.

Hodnocení

Děti krve a kostí, jak se kniha nazývá v češtině, mě zaujala díky svému námětu a hlavně prostředí. Anotace láká na něco trochu jiného, možná i nového, co jsem ještě nečetla. Pořídila jsem si tedy knihu v originále, jelikož jsem ještě v té době netušila, že se chystá český překlad. Vůbec mi to nevadilo. Potřebuji se stále procvičovat v angličtině (a navíc jsou knížky v angličtině o něco levnější, co si budeme). Co tedy na titul říkám? Více v článku.

Hodnocení úrovně angličtiny je vždy velmi individuální. Jelikož studuji již třetím rokem na střední škole, mám trochu jinou slovní zásobu než člověk, který vystudoval vysokou v angličtině nebo člověk, který teprve bude dělat přijímačky na střední. Za mě osobně slovní zásoba byla středně obtížná. Textu se dá dobře porozumět, přesto se najdou slovíčka, kterým jsem nerozuměla a nikdy je neviděla. Dá to se ale celkem zvládnout. Kniha ale určitě není pro úplné začátečníky. Pokud nejste zběhlí ve slovíčkách a nějakých těch knižních spojení a obratech, čtení byste si bohužel moc neužili a jen byste se trápili. 
Pokud byste si nebyli jistí, ozvěte se mi na email nebo do zpráv a mohu zaslat vyfocenou první kapitolu. To je dle mého názoru nejlepší. Ušetříte si čas i peníze, pokud by vám titul nevyhovoval (nebo si teda počkat do českého překladu).
It doesn´t matter that we´ll never become the maji we were meant to be. In their eyes we´re still maggots. That´s all they ever see.
Autorka píše velmi čtivě a barvitě. Sice se občas objeví pasáže, které jsou neslané nemastné, ale co se akčních momentů týče, Tomi A. je umí popsat opravdu dobře a celkově si s textem hezky vyhrála. Čtenář se tu dokonce setkává s poměrně pestrou slovní zásobou, ale o tom jsem již psala v předchozím odstavci. Prvních sto stran je poněkud nezáživných - tady by šlo ledaco zlepšit v dějové lince a tím pasáž oživit, aby nebyla tak vycpávková. Poté se ale všechno rozjíždí a odložení knihy je skoro nadlidské. Přicházejí různé zvraty, hrdinům jde o život a na paty jim šlape nepřítel. A k tomu všemu přidejte prvky africké kultury a vyjde z toho Children of Blood and Bone.

YA knih s africkými prvky není mnoho. A už jen pro tento důvod byste měli po Children of Blood and Bone sáhnout. Je to něco nového. Prostředí jako takové dle mého názoru moc prostoru nedostává, což je poněkud škoda. U kultury je to už něco trochu jiného. Nechci ale spoilerovat, proto si titul přečtěte a přesvědčíte se sami.

Hlavní postavy tu máme celkem tři. AmariInan a Zélie. Ve vyprávění příběhu se všichni tři střídají, takže čtenář může posuzovat různé události hned z několika pohledů ústředních charakterů. Všichni pocházejí z jiných poměrů, mají jiné ideologie a jsou od sebe jednoduše odlišní. Přesto je osud dal jistým způsobem dohromady. Jak, to vám neprozradím, budete si muset knížku přečíst. Každopádně se v jejich vztazích nejednou objeví něco, co je přiměje změnit na druhého názor. A pak znovu. A znovu. A znovu... Chápete, co tím myslím. Nechybí ani lehká romantika, která je spíše okrajová. Jistý prostor by mohla dostat v pokračování, které se jmenuje Children of Virtue and Vengeance a vychází na jaře 2019 (obálka zatím ještě není k dispozici).
It gives us one last chance to right our wrongs. One last chance to keep magic back.
 Autorka poukazuje na bezpráví některých lidí v jejím vymyšleném světě. Jak tomu je ale i v tom našem, jsou lidé, kteří jsou neustále pronásledováni ať už je to kvůli barvě pleti, náboženskému vyznání nebo jen tak ze "zábavy". V Orishe jsou vyhledáváni jedinci, kteří disponují různými schopnostmi. Magie jako taková sice existuje, byla ale potlačena a nyní se všichni ti "normální" lidé snaží ty s nadáním odstranit z povrchu zemského. Povede se jim to?

Children of Blood and Bone se dá číst i samostatně. Pokud se nebudete chtít do pokračování pustit, nevadí. Děj je celkem uzavřený, přesto si autorka nechala místečko pro pokračování, které jsem vám již trochu přiblížila. Otázka zní, jestli do toho půjdete nebo ne.
As long as we don´t have magic, they will never treat us with respect. They need to know we can hit them back. If they burn our homes, we burn theirs, too.
Obálka je velmi hezky zpracovaná, úzce souvisí s dějem navozuje správnou atmošku při čtení. Trocha magie, Afriky a tajemna. 

Knihu doporučuji vřele čtenářům fantasy nebo těm, co hledají něco trochu netradičního a nového. Pokud umíte trošku dobře anglicky, titul je právě pro vás. Nenechte se odradit pomalejším začátkem a čtení si užijte. Jde o trochu lepší průměr a dle toho také budu hodnotit.

Moje hodnocení

Kniha: 3,5/5
Obálka: 5/5





You Might Also Like

2 komentářů

  1. Moc pěkná recenze:) Už se opravdu těším, až kniha vyjde i u nás :) Už aby to bylo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla by vyjít na konci listopadu, myslím. To máš za chvilku :). Budu se těšit na tvoji recenzi :)

      Vymazat