Epická fantasy sága začíná | Píseň krve

září 10, 2018

Název: Píseň krve
Oficiální název: Blood Song: A Raven´s Shadow
Autor: Anthony Ryan
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Host
Počet stran: 624
Série: Stín krkavce, 1. díl

Děj

Před branami pevnosti Šestého řádu se jednoho dne objeví muž s malým chlapcem a žádá, aby byl přijat. Dítko se jmenuje Vélin Al Sorna. Od vstupu už nemá rodinu - existují pro něj jen jeho bratři. V řádu z něj vychovají zabijáka ve službách Víry. Postupně zjišťuje, proč byl svým krutým otcem odložen a to není jediné tajemství, které chce odhalit. 

Hodnocení

O sérii Stín krkavce jsem slyšela mluvit @reading_maniac, která působí na Instagramu. Ve svých stories i živých vysíláních knihy jen a jen chválila. Podívala jsem se tedy na anotaci prvního dílu, a zjistila, že nakladatelství Host má na tyto tituly v paperbacku do konce prázdnin slevu a bylo rozhodnuto. Celá sága skončila v mé knihovničce a jak to šlo, pustila jsem se do první části.
„Čeká nás spousta bitev, Véline. Spousta ohromných, slavných bitev. A my je uvidíme, budeme v nich bojovat." Válka, to je jen spousta krve a chyb... Nic ctnostného v ní není.
Styl psaní čtenáře jednoduše osloví. Autor píše opravdu poutavě a nenuceně. Zbytečně člověka nezahlcuje akcí, romantikou, složitostí příběhu, ani se nepokouší nikoho tak říkajíc "posadit na zadek" (i když se to stejně stane, protože jde o úžasně napsanou knížku). Všechno působí přirozeně, i když hlavnímu hrdinovi jde občas o život a hlavní postavy postupně odpadají. Je to jako byste ráno vstali a vyčistili si zuby. Tak nenucené to vlastně je. I když to moc nevypadá, pan Ryan nás seznamuje se svým světem. Také podrobně poznáváme hlavního hrdinu a jeho nejbližší. Rozhodně se ale nebudete nudit. Je to jízda!

Prostředí je zasazeno do absolutně nového světa. Aby se čtenář lépe zorientoval, v knize najde i hezky zpracované mapy, které se nachází v podstatě na začátku každé části. Autor se vyvaroval zdlouhavých popisů a nenabídl nic víc, než co je pro příběh nezbytně nutné. (Už kvůli tomuhle si to musíte přečíst)

Ústřední postavou je Vélin Al Sorna, syn jednoho z nejdůležitějších mužů v království. Jako jedenáctiletý chlapec byl odložen v řádu svým otcem a dostala se mu výchova válečníka a v druhé řadě i zabijáka. Proč? To je tajemstvím, které se dozvídá o mnoho let později. Vše je komplikovanější, než si myslel.
Samozřejmě není sám. Pokoj a strasti řádu sdílí s dalšími chlapci, kteří se postupem času stávají jeho přátelé. Jak je ale výcvik náročnější a přicházejí různé bitvy, postupně se jejich řady zmenšují. Všichni jsou velmi specifičtí a ulpí čtenáři v paměti.
V Písni krve najdeme i postavy, které intrikují, jsou "dobráci od kosti" ale najdou se i tací, ve kterých se skrývá zlo. Jedno mají ale společné. Autor odhalil v prvním díle jen tolik, aby si čtenář mohl jednotlivé charaktery někam zařadit. To hlavní si nechává do dalších knih, které jsou už nějakou dobu vydané i v češtině (jen se na ně vrhnout!).
Voják, ten osamělý život má, je to cesta krátká, ohnivá, o padlých kamarádech si zpívá, když na krvavý konec čeká...
Už je to nějakou dobu, co jsem knihu dočetla a stále přemýšlím, co bych mohla vytknout. Až na občasné gramatické chyby asi opravdu nic. Jejich výskyt je však minimální. Mně se to líbí přesně tak, jak je to napsané a nemám  (výjimečně) potřebu hledat drobné nedostatky.

Konec je z části uzavřený, přesto naláká čtenáře do pokračování s názvem Pán věže. Druhý díl je dost podobně dlouhý, takže čekejte jízdu, která bude trvat okolo šesti set stránek, možná i více.
„Jsi připraven zemřít, Temný rytíři?“ Vélin si všiml, že se Mustorovi ruka s mečem chvěje, má zarudlé oči a pevně zaťaté zuby. „A ty jsi připraven mě zabít?“ „Udělám to, co musím.“
Obálka je prostě úžasná. Už jsem se někdy v minulosti zmínila, že nakladatelství Host vytváří úžasné obálky, které se k příběhu naprosto skvěle hodí? Že ano? Tak vám to říkám i podruhé, kdyby náhodou. Za mě rozhodně palec hore! Píseň krve mi hezky zdobí knihovničku (i s ostatními díly, samozřejmě).

Knihu určitě doporučuji čtenářům fantasy - jak začínajícím, tak i těm, kteří hledají něco trochu epičtějšího a kvalitnějšího. Píseň krve umí čtenáře srazit do kolen, protože autor to prostě dokáže skvěle podat. I když se jedná o jeho první velký román, není to vůbec poznat. Dejte titulu šanci, určitě nepromarníte čas jeho čtením.

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Od autora zrovna čtu jinou sérii Oheň probuzení a trochu se jím prokousávám s obtížemi. Ale jsem zvědavá i na Píseň krve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :), mně dneska Oheň probuzení přišla a moc se na to těším😍. Budu se těšit na tvou recenzi :). Jinak Píseň krve moc doporučuji :)

      Vymazat