Knižní tipy z Paseky - podzim 2018

září 08, 2018

Hezký den knihomolové,
podzim se rychle blíží a s ním se schyluje ke konci mé mini série článků, kde vám přináším několik tipů na čtení. Tentokrát jsem se podívala na knihy, které vyšly nebo teprve mají vyjít u nakladatelství Paseka, které poslední dobou získává čím dál větší popularitu u čtenářů. Rozhodně to nebude jen tak, a proto vznikl tento článek. Jdeme na to!


Představuji vám své tři knižní tipy z nakladatelství Paseka:

1. Japonsko začíná být populární i v literatuře

Název: Probudím se na Šibuji
Autor: Anna Cima
román, česká beletrie

Výsledek obrázku pro probudím se na Å¡ibujiKdyž se sedmnáctiletá Jana dostane do vysněného Tokia, nejraději by zde zůstala navždy. Záhy se přesvědčí o tom, jak nedozírné následky může takové přání mít. Ocitne se totiž uzavřená v magickém kruhu rušné čtvrti Šibuja. Zatímco mladší podoba Jany bloudí městem, zažívá podivuhodné situace a hledá cestu domů, čtyřiadvacetiletá Jana v Praze studuje japanologii, usiluje o stipendium do Tokia a společně se starším spolužákem si láme hlavu nad překladem japonské povídky. 

Osud jejího autora, donedávna zapomenutého spisovatele Kawašity, bude mít na vývoj událostí větší vliv, než by kdy obě Jany čekaly… Čtivě a svěžím hovorovým jazykem napsaný román mladé debutujcí japanoložky je o hledání cesty k odlišné kultuře, o nejednoznačnosti reálného světa a o ošemetnosti splněného snu.

Novinka, již vyšlo

2. Mix různých žánrů - jak toto dopadne?

Název: Den falešné kočky
Autor: Pasi Ilmari J. 
román, překladová beletrie

Výsledek obrázku pro den faleÅ¡né kočky pasekaNázev města Marrasvirta doslova znamená Smrtný proud. V lecčems to symbolizuje vyznění nejnovějšího románu od známého mistra finského podivna. Ač se příběh odehrává v jediném dni, ten den možná trvá i 100 let. Ve městě vrcholí každoroční festival, ale Kaarna, jeden z jeho organizátorů, nemá na zábavu ani pomyšlení. Právě mu zavolali z domu pro seniory, že jeho matka, trpící Alzheimerovou chorobou, umírá a on by měl co nejdříve přijet. Jaké nečekané události rozbijí Kaarnův pečlivě připravený program a nakonec převrátí naruby celý jeho život?
Populární autor opět míchá kartami osudů a spojuje žánry do jedinečné literární směsi, v níž nechybí prvky fantasy, špionážního románu, hororu, ba ani detektivky nebo pohádky.

Novinka, již vyšlo

3. Tři autorky a jedna kniha

Název: Johana
Autorky: Zuzana Dostálová, Pavla Horáková, Alena Scheinostová
román, česká beletrie
Výsledek obrázku pro johana knihaJedenácté narozeniny chce Johana oslavit se svou nejlepší kamarádkou Simonou, protože je mají ve stejný měsíc. Johanina máma cvičí džezgymnastiku a je krásná. Na tátu si Johana moc nepamatuje, zato s babičkou tráví spoustu času. Ta jí vypráví o tom, co bylo, a dovede zahnat veškeré obavy. Johanu ale vlastně kromě pitomého spolužáka Radka Hadraby a tajného obsahu babiččiny krabičky nic netrápí… Bude to stejné i za třicet let?
Svěží novela civilně a bez okázalosti mapuje třicet roků v životě dívky narozené v polovině 70. let. Mohlo by se zdát, že se v ní nic dramatického neděje, přesto však Johana vypovídá o historických událostech i osobních prožitcích leckdy výmluvněji, než dovedou zachytit vypjaté scény. Johana nese i svérázný literární rukopis. O jednotlivé dekády se postaraly tři výjimečné autorky.

Již vyšlo

Čtete knihy z nakladatelství Paseka? Nebo o tom zatím jen uvažujete? 
Hezký den!



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Paseka vydava skvele knihy 💜 Tyhle vypadaji dobre vsechny, jestli dorazi casem nektere do knihovny, rada si je prectu.

    OdpovědětVymazat