Příběh jako na míru pro mladší čtenáře | Písečníci a bludný asteroid

října 21, 2018

 Název: Písečníci a bludný asteroid
Autor: Václav Dvořák
Žánr: sci-fi, pro děti a mládež
Nakladatelství: vlastní náklad, Startovač
Počet stran: 376
Série: -

Děj

Tomáš je sirotek, který žije v dětském domově na planetě Písečnice. Mezi ostatními dětmi není příliš oblíbený, protože jej všichni považují za podivína. Jeho život se ale náhle změní, když se z vesmíru přiblíží k jeho domovu mezihvězdná loď. Chlapec dostane možnost s ní odletět a získat vzdělání. Na úkor toho by se musel vzdát pátrání po svých rodičích. Jakou možnost nakonec zvolí?

Hodnocení

Asi každý viděl na Facebooku a dalších sociálních sítích propagující příspěvky na tuto knihu. I ke mně se informace o vydání dostala a kampaň podpořila alespoň sdílením. Nikdy mne však nenapadlo, že dostanu od pana autora možnost si jeho titul přečíst. Opravdu děkuji za tuto nabídku, moc si jí vážím. A teď přímo k tématu tohoto článku. Co na knížku říkám?


Už na přebalu je napsáno, že titul je vhodný pro děti od devíti let a tomuto faktu je přizpůsoben styl psaní i celkový vzhled. Dějová linka i  postavy byly přizpůsobeny cílové skupině čtenářů. Hlavní zápletku zvládne sečtělejší čtenář hravě uhodnout, ale pro ty začínající je to moc pěkný a milý start k vybudování vztahu ke knížkám. Úžasným bonusem k příběhu jsou určitě propracované obrázky, které ocení malí i velcí.

Čtenář se ocitne, pro něj, na zcela neznámé planetce Písečnice. Jde o vesmírné těleso, kde rostou různé druhy kaktusů. Tam, kde se příběh odehrává, jsou i doly, kde musí malý Tomáš pracovat. Je trochu škoda, že se tu děj nepozastavil o trochu déle a autor nenabídl trochu více informací. Z hlediska plynulosti děje to ale nebylo možné - třeba jindy.
Většina příběhu se odehrává především ve vesmírné lodi, kam se hlavní hrdina a jeho kamarádi dostali. Je to jedna velká akademie, do které všechny vybrané děti chodí a získávají vzdělání - není to ale jen tak - čeká je spousta práce, aby mohly projít do dalšího ročníku.

Tomáš je sirotek, který touží zjistit něco o svých rodičích a hlavně by se chtěl podívat do vesmíru. Ví však, že šance je vysoce nepravděpodobná. Vše se změní, když se dozví o vesmírné lodi, která se chystá na Písečnici přistát a nabrat několik jedinců na svou palubu. K tomu se musí starat o Lucinku, která je také sirotkem. Zprvu je pro něj jen přítěží, postupem času si najdou jeden k druhému cestičku a spřátelí se. Co když ji ale bude muset na planetě nechat?
Dalšími důležitými postavami jsou určitě Alice, Jana a Olle. Tahle trojka spolu s Tomášem se dá dohromady a stanou se z nich nerozluční kamarádi. Sem tam se sice ošklivě pohádají, ale přátelství je silnější než kdejaká neshoda.
A aby to bylo napínavější, je tu jasný záporák, který jim znepříjemňuje životy jak jen to jde.

Při čtení mne osobně vadily neustálé šarvátky mezi hlavními hrdiny - kdo je lepší, kdo to zvládne rychleji, kdo zvládne odpovědět správně a jako první... Soutěživost je přirozená a do určité míry také zdravá, ale v této knížce jí bylo až moc.

Závěr Písečníků dává čtenáři odpovědi na mnohé otázky, které mu během čtení prolétly hlavou. Na druhou stranu - jak se Tomášovi a jeho přátelům vede dál? Toť otázka pro vaši představivost :-).

Obálka je moc hezká a propracovaná, určo stojí za to si ji v knihovně vystavit.

Titul doporučuji převážně začínajícím čtenářům, ale i dospělým, co hledají nějakou oddechovku. A nenechte se vyvést z omylu - knížka se může líbit i holkám. Určitě se nelekejte počtu stran. Je to sice trochu bichle, ale ani ne za čtyři večery to můžete mít přečtené - záleží, jak zdatní jste. Písečníci a bludný asteroid může připomínat i Harryho Pottera, takže neváhejte a zkuste i tuhle knížku od českého autora, pokud jste jeho velkými fanoušky.

Moje hodnocení

Kniha: 4/5
Obálka: 5/5

Pokud si knížku budete chtít pořídit či udělat své ratolesti radost, pořiďte si ji na tomto odkaze :-). Panu Václavu Dvořákovi děkuji za poskytnutí recenzního výtisku a tématického merche.



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Moc pěkná recenze :) O této knížce už jsem slyšela a četla recenzi :) Vypadá dost lákavě a pro mladší čtenáře musí být úplně ideální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Určitě je pro ně knížka jako dělaná. :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuji :) a ano, můžu jenom doporučit 😊. I když jsem jí získala díky spolupráci, upřímně ji doporučuji 😊

      Vymazat