Pohádky na dobrou noc... | Trnitá řeč

listopadu 02, 2018

Název: Trnitá řeč
Originální název: The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic
Autor: Leigh Bardugo
Žánr: fantasy, pro děti a mládež
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 288
Série: -

Šest příběhů. Šest pohádek. Jeden známý svět. A vypráví je sama půlnoc.

Kdo by neznal Leigh Bardugo? Napsala trilogii Griša a duologii Šest vran (která je fakt skvělá!) a všichni její fanoušci se jistě těšili na tuhle sbírku. I já se řadím mezi její fandy a Trnitá řeč mi proto nemohla chybět. 

Kdybyste si přečetli první kapitolu Šesti vran a následně pár stránek Trnité řeči, možná by vám přišlo, že styl psaní je jiný. V základu stejný, ale přesto jiný. Nenechte se ale zmýlit - knížka se mi fakticky moc líbila! Autorka do toho sice nevložila velký kus sebe (třeba jako u výše zmíněné série), ale povedla se jí vystihnout samotná atmosféra příběhů. Čtenář je naprosto pohlcen prostředím, poznává jednotlivé postavy a vytváří si k nim vztah. Jakoby byl třetí osobou, tím, kdo to celé pozoruje na první pohled z dálky, ale má k dispozici veškeré detaily. Takový anonymní pozorovatel.

Příběh je zasazen do úžasného světa, který můžete znát například z Griši. Nemůže chybět ani mapa, kterou najdete vzadu. Je sice stejná jako v ostatních knihách od autorky, ale map není nikdy dost! - Pokud jsou ještě takhle pěkné. Faktem je, že se čtenář podívá v podstatě na každý kontinent a ostrov, což je skvělé, ne? 

Jelikož je tu šest povídek, shrnutí by tu bylo poněkud dlouhé a prozradilo by příliš mnoho. Jen si Trnitou řeč přečtěte, protože je to kouzelné a na podzim naprosto ideální čtení.

Obálku naštěstí nakladatelství Fragment zachovalo. Je naprosto boží a tohle prostě potřebujete mít doma. 

Knihu doporučuji naprosto všem. Pro děti je to vhodné čtení zhruba od 10 - 11 let, protože se v příběhu vyskytuje jiný svět, který by jim mohl dělat problémy (např. samotné názvy míst). Určitě je to vhodné i pro nečtenáře - poměrně tenká kniha, která by mohla zaujmout svým zpracováním a úžasnými ilustracemi, které najdete vždy na konci jednotlivých pohádek. 

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5



You Might Also Like

0 komentářů