Co se dá za šest dní změnit? | The Outcasts of Time

prosince 06, 2018

Název: The Outcasts of Time
Autor: Ian Mortimer
Žánr: fantasy, sci-fi, historická fikce
Nakladatelství: Simon & Schuster
Počet stran: 400
Série: -

Oficiální anotace

December 1348. With the country in the grip of the Black Death, brothers John and William fear that they will shortly die and go to Hell. But as the end draws near, they are given an unexpected choice: either to go home and spend their last six days in their familiar world, or to search for salvation across the forthcoming centuries - living each one of their remaining days ninety-nine years after the last.

John and William choose the future and find themselves in 1447, ignorant of almost everything going on around them. The year 1546 brings no more comfort, and 1645 challenges them still further. It is not just that technology is changing: things they have taken for granted all their lives prove to be short-lived.

As they find themselves in stranger and stranger times, the reader travels with them, seeing the world through their eyes as it shifts through disease, progress, enlightenment and war. But their time is running out - can they do something to redeem themselves before the six days are up?

Hodnocení

Občas je prostě fajn sáhnout po knize, o které nic moc netušíte a následně se nechat vtáhnout příběhem. Nemít žádná očekávání. Jen si užít čtení. Tak už i já tohle zkusila a musím říct, že to zas tak špatný nápad nebyl. Čtěte dál, pokud se chcete dozvědět více.

Jako tradičně začnu s několika slovy o úrovni angličtiny. The Outcasts of Time je kniha s poměrně jednoduchou slovní zásobou, takže je vhodná i pro ty, kteří by se čtením v tomto cizím jazyce chtěli začít. Na první polovinu knihy jsem nepotřebovala slovník ani jednou. V té druhé přišel na scénu jen minimálně. Pokud tedy hledáte nějaké jednoduché čtení, tohle je titul přesně pro vás. Samozřejmě je hodnocení hodně individuální. Pokud budete mít zájem, napište mi na e-mail či do komentářů, není problém přeposlat první kapitolu pro srovnání.
But this child is a chance. You and me - we are that chance. If you are cold-hearted now, this child will die - and we will have been his killers.
Autor píše jednoduchým stylem, tak, aby všechno bylo srozumitelné. Je vidět propracovanost příběhu a že si s ním dal někdo opravdovou práci. V knize nenajdete snad jediné místo, které by působilo vycpávkově nebo jiným podobně špatným dojmem. I když se The Outcasts of Time řadí mezi  poněkud objemnější svazky (i když se to nezdá, čtení opravdu zabere nějaký ten čas), rozhodně se nebudete nudit a čas strávený čtením nebude promarněný. Téma cestování v čase se může zdát už trochu ohrané, ale tady se mu dostává nových rozměrů. Dále si čtenář může porovnat různé etapy lidských dějin, chování lidí v průběhu století nebo jak se postupně vyvíjely některé technologie.

Ocitnete se v Anglii a postupem času sledujete, jak se vyvíjí. Prostředí hraje svou důležitou roli a je mu dán dostatečný prostor, abyste si o něm udělali vlastní představu. Je to zajímavé, možná bude ale lepší, když to vezmete trochu nadneseně. Nikde není psáno, že si autor něco nepřikrášlil k obrazu svému.

Jak vyplývá z anotace, máme tu dvě hlavní postavy. Jsou jimi bratři William a John. Povahově naprosto odlišní dva lidé, přesto je spojují stejní rodiče.
John je taková hodná, dobrá duše. Žije klidným životem se svou ženou a dětmi. To se ale mrknutím oka změní. Na svou dobrotu doplatí. Je však statečný a během šesti dnů se zásadně změní. Z ustrašeného mladíka se stane muž. Bude mu to ale k něčemu platné?
William je naprostý opak svého bratra. Sice to není z textu zřejmé, ale nejspíše jde o takového bohéma, co si užívá život plnými doušky. Dívky a ženy se kolem něj musely jen točit. To se ale změní. Dokáže on i s Johnem vyváznout bez újmy?
But in truth, although this is our home, we are not at home. Home is not a place but a time.
 Tuhle knihu mám přečtenou už nějakou dobu. Hodně dlouho jsem přemýšlela, jestli jsem našla něco, co bych mohla vytknout. Jelikož šlo o knihu vybranou bez žádných očekávání a podobně, nehledala jsem v tom žádné chyby. The Outcasts of Time se mi libí přesně tak, jak to Ian Mortimer napsal.

Obálka je naprosto úžasná! Malým plusem je, že nápis se nestrhne ani při přenášení v tašce či kabelce. Jistě by se hezky vyjímala ve vaší knihovničce.

Jde o stand alone román, který by vám neměl uniknout. Milý a trochu smutný příběh, který je velmi dobře podaný. Doporučuji jej jak sběhlým čtenářům v angličtině, tak i těm začínajícím. Navíc je to taky trochu zimní kniha, takže ideální čtení na dlouhé zimní večery, nemyslíte?

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5



You Might Also Like

0 komentářů