Knižní tipy z Hostu

ledna 08, 2019

Hezký den knihomolové,
dneska jsem si připravila pár knižních tipů od Hostu. Je to taková moje srdcová záležitost, jak jste si asi stihli všimnout. Takže jdeme na to!


1. Barva vraždy Bee Larkhamové

Barva vraždy Bee Larkhamové
Autor: Sarah J. Harris
Počet stran: 400

O Jasperovi byste měli vědět tři věci:
1. Vidí svět úplně jinak než vy.
2. Nedokáže rozpoznávat obličeje. Ani svůj vlastní.
3. Stal se jediným svědkem vraždy své sousedky Bee Larkhamové.

Jenže chytit vraha, jehož obličej si nepamatujete, není jednoduché…

Synestezie je způsob vnímání, při němž určitý vjem vyvolává vjem jiný, který nemá oporu ve skutečnosti. Svět třináctiletého Jaspera Wisharta je vymalovaný barvami, které nikdo jiný nevidí. Slova, čísla, hudba, dny v týdnu, hlasy lidí — to vše má svůj vlastní, jedinečný odstín. V pátek však Jasper objevil novou barvu, která se mu nelíbí a které nerozumí — barvu vraždy.

Jasper má podezření, že provedl něco strašného a že s tím má něco společného i jeho otec. Zakrvácený nůž, křik a obrazy, které mu víří v hlavě, chlapci nahánějí strach. Rozhodne se proto znovu projít události posledních měsíců a poté příběh svého vztahu s Bee namalovat.
Jasper se zoufale pokouší vyznat ve svých vzpomínkách i barvách, které ho nakonec dovedou k pravdě. Zdá se však, že ve hře je ještě někdo další, kdo se mu jeho úsilí pokouší překazit.


Vyjde v dubnu 2019

2. Organon

Organon
Autor: James Smythe
Počet stran: 420


Sci-fi z budoucnosti bližší, než by se mohlo zdát.

Rok 1997. Sedmnáctiletá Laura Bowová vynalezla primitivní umělou inteligenci — Organon, který má zpočátku jen plnit roli vrby pro její pubertální frustrace a nahrazovat jí nejlepší kamarádku. Ale jak Laura stárne, Organon stárne spolu s ní a zná ji líp, než zná ona sebe samu.
Svět se mění k nepoznání a technologie ovládá lidské životy. Nadnárodní korporace vyvíjejí umělou inteligenci, která Organonu konkuruje, ovšem bez bezpečnostních pojistek a morálky. Laura se musí rozhodnout, jestli chce Organon světu představit. Je si vědoma toho, že pokud by padl do špatných rukou, mohly by jeho schopnosti být zneužity. Ale co když je Organon jediná věc, která dokáže lidstvo zachránit, dřív než samo na sobě napáchá nevratné škody?

Organon je silný příběh o lásce, ztrátě a naději. Děsivý a dojemný pohled na to, kým jsme a kým bychom mohli být, kdybychom sami chtěli.


Vyjde v dubnu 2019

3. Ve stínu hvozdu

Ve stínu HvozduAutor: Naomi Novik
Počet stran: 

Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Ale na hranici stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě padá na její život.

Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají Agniežčini lidé na chladného a vypočítavého čaroděje známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna mladá žena, což je osud téměř stejně hrozný, jako kdyby propadla Hvozdu.

Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý ví, že tentokrát si Drak vezme Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, Agniežčinu nejdražší přítelkyni, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného.

Vyjde v březnu 2019

4. Autonomie

AutonomieAutor: Annalee Newitz
Počet stran: 330
Pokud lze vše vlastnit, jak potom můžeme být svobodní?

Země, rok 2144. Vědkyně Jack, která neuznává patenty a stala se lékovou pirátkou, cestuje světem v ponorce a považuje se za farmaceutického Robina Hooda. Vyrábí levné léky pro chudé lidi, kteří si je jinak nemohou dovolit. Její poslední lékové hacknutí však způsobuje smrtelná předávkování a lidé se stávají závislými na své práci — stále opakují své úkoly, dokud se nestanou nebezpečnými, nebo nezešílí.

Na stopě je jí velmi nepravděpodobná dvojice: zádumčivý agent Eliasz a jeho robotický parťák Paladin. Společně se snaží vypátrat informace o zlověstném původu Jackina léku a postupně mezi nimi vzniká mimořádně silná vazba, které ani jeden z nich úplně nerozumí.
A základem všeho je jedna klíčová otázka: Je ve společnosti, kde může být vlastněno všechno včetně lidí, možná svoboda?

Vyjde v dubnu 2019

5. Kronovy děti

Kronovy dětiAutor: Pavel Bareš
Počet stran: 650

Pokračování sci-fi románu Projekt Kronos.

Downtown se hroutí. Rodiny jsou unášeny ze svých domovů. Mafie přebírají vládu nad městem, zatímco hlídky Radniční gardy patrolují v ulicích s jediným rozkazem: udržet Downtownery na uzdě, dokud za ně Nákaza nedokončí jejich špinavou práci.

Občanská válka je na spadnutí. A pokud padne Downtown, pak celé Attiona City padne s ním.

Ve své nejtemnější hodině se město obrátí o pomoc ke třem posledním hrdinům, kteří mu zbývají: Davidu Foxovi, zvláštnímu agentovi ochotnému udělat cokoli, aby odhalil pravdu o smrti svého přítele; sirotkovi Lucovi Scarpovi, jenž utíká před nejmocnější organizací světa; a Jasonu Blakeovi, poslednímu Downtownerovi, který nechce své město vidět v plamenech.

Vyjde v květnu 2019

6. Legie plamenů

Legie plamenůAutor: Anthony Ryan
Počet stran: 600 

Akcí nabitý druhý díl série Draconis Memoria — strhující epické fantasy plné magie, dobrodružství a lítého boje za zrod říše.

Claydon Torcreek přežil cestu džunglí plné draggů, střet s nepřátelskými kmeny i mrazivý dotyk zrady — jeho potíže ovšem teprve začínají. Bájný bílý dragg — všeobecně považovaný za pouhý mýtus — se totiž probouzí z dlouhého spánku a přemáhá ho palčivá touha sežehnout na popel celý lidský svět.

Jedno město už děsivým draggovým kohortám za oběť padlo. A další budou následovat, pokud se Clayovi nepodaří odhalit dávné tajemství, dosud ukryté pod jižním ledem. Clay musí opět čelit nepředstavitelným nebezpečím a tentokrát na bedrech nenese pouze břímě naděje svého vlastního lidu, nýbrž i osudu celého světa.

Vyjde v červnu 2019


Tak co, zaujala vás nějaká kniha? Dejte mi vědět do komentářů!




You Might Also Like

6 komentářů

  1. Před časem jsem rozečetla Projekt Kronos - přišel mi slibný, ale podle mého potřeboval text trochu zhutnit a proškrtat. Tak zvažuju, jestli do toho jít znovu a rovnou navázat pokračováním...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému sedne kniha jinak. Pro mne je to kniha číslo jedna. Je to jen na tobě, ale třeba to bude o hodně lepší než jednička :)

      Vymazat
  2. Uprooted teda Ve stínu hvozdu je skvelá! Teším sa, že sa rozhodli pre preklad. Dúfam, že preložia aj autorkinu ďalšiu knihu Spinning Silver, tá je podľa mňa ešte lepšia. Na Kronove deti sa veľmi teším, ale obávam sa či to moje nervy zvládnu, keďže už pri prvej časti som bola vystresovaná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od téhle autorky jsem zatím nic nečetla, ale na Spinning Silver se chystám v angličtině😊. Snad to ještě letos dopadne. Pokračování Projektu Kronos vyhlížím s velkým očekáváním 😍

      Vymazat
  3. Já si určitě nenechám ujít Kronovy děti! Projekt Kronos měl pár much, ale v celku se mi to tak moc líbilo, že si prostě nemůžu odepřít autorovu další bichli! 650 stránek? No, tak uvidíme. :D
    A pak se těším na Ve stínu hvozdu. Znám jméno autorky a také se mi vybavuje obálka v originále, ale o příběhu netuším vůbec nic. Chci se nechat překvapit, tak snad z knihy budu nadšená jako ostatní v zahraničí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň ta bichle chvilku vydrží 😂😍. Na tuhle knížku se taky chystám, i na Spinning Silver, kterou všichni tak vychvalují. Chci zjistit, co je na tom pravdy 😃.

      Vymazat