Jeden vtípek za druhým | My jsme legie

února 21, 2019


Výsledek obrázku pro my jsme legieNázev: My jsme legie
Oficiální název: We Are Legion
Autor: Dennis E. Taylor
Žánr: sci-fi
Nakladatelství: Host
Počet stran: 376
Série: Bobiverzum, 1. díl

Děj

Bob Johannson se rozhodl více užívat života. Prodá svou velmi úspěšnou firmu, aby mohl cestovat, číst a sledovat filmy. Osud tomu tak ale nechtěl, protože ho ještě ten den srazí auto. 
Dostává ale druhou šanci (svým způsobem) a o sto let později se probouzí jako počítačový program, který má ovládat umělou inteligenci na jedné vesmírné lodi. K smíchu je, že nemá žádná práva a stává se z něj majetek, který nedostává moc na výběr. 
K tomu všemu se strhne boj o moc - tedy který stát osídlí jako první nějakou planetu. Tady půjde o (umělý) život.

Hodnocení

Jelikož už mi pár lidí tuto sérii doporučovalo, rozhodla jsem se jí dát šanci. Na Databázi knih má velmi dobré hodnocení - skoro 90 %. Nebylo dál moc co řešit.

Autor tak úplně není v oblasti psaní nováčkem, i když se to může na první pohled znát. My jsme legie je jeho první přeloženou knihou do češtiny, ale v zahraničí má na svědomí ještě několik titulů. Jeho zkušenosti se do knihy promítly a čtenářům nabídl skvěle napsaný příběh plný humorných pasáží. Nebál se použít i nějaké ty odborné "věci" - ale nemusíte se bát, vše je vysvětleno vždy na konci kapitol nebo rovnou v příběhu. Bohužel jsou tu i pasáže, které jsou natolik specifické, že bez nějakých znalostí můžete být trochu vedle. Není jich ale zase tak moc, aby to bylo nějaké výrazné mínus. Určitě se nebudete nudit, je to fakt dobrodružná jízda.

Ocitnete se v drsném vesmíru, který je dosud lidskou rukou nepoznamenaný. To se ale brzy změní. Nebudou to změny lidskou rukou, ale přece nějaké. Také můžete nakouknout, jak bude (podle autora) Země vypadat za nějakých 100+ let. Celkem zajímavý pohled. Bob byl také úspěšný v hledání obyvatelných planet a dostanete se do naprosto neznámého světa s rozmanitou faunou a florou. Nechte se ale překvapit!

Jedinou hlavní postavou je Bob Johannson, který se rozhodl vzít život do vlastních rukou. Bohužel si tuto svobodu moc dlouho neužil. Po několika hodinách umírá pod koly auta, které jej přejelo. Dostává ale druhou šanci - o sto let později se probouzí jako umělá inteligence. Po pár kapitolách ale zjišťujeme, že to není klasická umělá inteligence bez vlastního myšlení. Bob si zachoval veškerou svou lidskost. Sice má potlačené emoce, ale vtípky mu jdou i tak. Humor ho ale přejde zhruba po sto padesáti stránkách, což je trochu škoda.
Když přijde na klonování jeho osobnosti, pociťuje trochu nejistotu. Co když to budou pouhé opičky, které bez přemýšlení zopakují všechno, co řekne? Naštěstí jeho obavy jsou plané - dočkáme se svým způsobem spoustu nových Bobů, kteří jsou svým způsobem originální. A věřte, že se budete fakt bavit.

Menším mínusem je moc odborných věcí, kterým fakt nerozumím. Něco autor vysvětlil, ale pak tu byly věci, které (mne osobně) zůstaly neznámé do samotného konce. Beru to ale s jistou rezervou - jde přeci o sci-fi a v tomto žánru se takové termíny používají a ne vždy jsou vysvětleny i pro naprostého laika.

Obálka je boží. K příběhu se hodí, protože z ní vychází akční a dobrodružná atmoška. Host prostě umí. A ano, tahle věta na mém blogu zazněla už mnohokrát, ale nemůžu si pomoct. :-)

My jsme legie je kniha snad pro všechny čtenáře. Jde o super propracovanou knížku, která se hodí jak pro ty mladší, tak i pro starší čtenáře. Každý si v tom najde něco, co ho bude bavit. Hlavní hrdina (hrdinové) je (jsou) fajn. Určitě plusem k dobru je, že po přečtení můžete sáhnout po druhém díle, který vyšel minulý rok. Sice tu najdete pár věcí, kterým nemusíte rozumět, ale jde pouze o drobnou poznámku.

Výsledek obrázku pro Palmknihy

Za recenzní e-knihu moc děkuji Palmknihám. Pokud si knihu budete chtít pořídit, mrkněte sem.

Moje hodnocení

Kniha: 4,5/5
Obálka: 5/5




You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tak to zní moc dobře. Nakonec to vypadá, že bych po ní mohla šáhnout. Přeci jen pořádnou sci-fi jsem už velmi dlouho nečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji ☺. Skvělý příběh se spádem. Hezké počteníčko 🙂

      Vymazat