Novodobá klasika v novém podání | Renegáti

února 25, 2019

Název: Renegáti
Originální název: Renegades
Autor: Marrisa Mayer
Žánr: sci-fi, dobrodružné, young adult
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 512
Série: Renegáti, 1. díl

Děj

Lidstvo je rozděleno do dvou (ve skutečnosti do tří) skupin. Renegáti, Anarchisté a obyčejní lidé. Renegáti jsou superhrdinové, kteří zachránili svět díky svým schopnostem před Anarchisty. Ti přinášeli pouze strach a smrt. Nova je na straně padouchů a má k tomu pádný důvod. Touží po pomstě. Na cestě za svým cílem ale potká Adriana, sto procentního Renegáta. Může to vůbec dopadnout dobře?

Hodnocení

Renegáti mne zaujali už když nakladatelství Egmont oznámilo, že knihu přeloží. A když konečně vyšla, nějako jsem se k ní nedostala. Ale nezapomněla jsem a dostala se k ní (až) teď. Velký boom je už pryč a já se v klidu mohla začíst. Co na příběh říkám?

Styl psaní je hezky příjemný. Tím se z knihy stává vhodné čtení hlavně pro mladší čtenáře (okolo 13, 14 let). Zároveň je to super oddechovka i pro ty starší, kteří ocení poklidnou atmošku, která vás doprovází po celých těch pět set stránek. Trošku ale pokulhávaly akční scény, které moc akční nebyly. Do první poloviny to se mnou ani nehnulo. V té druhé si ale M. Meyer šplhla, protože tyto momenty obohatila emocemi navíc, což v celkovém dojmu těchto jednotlivých okamžiků působilo naprosto skvěle. Takže podtrženo, sečteno - nejde o žádný zázrak, ale propadák to rozhodně také není. Jednoduše jde o příjemné odpočinkové čtení po těžkém dni v práci nebo ve škole.

Ocitnete se v poměrně neurčitém městečku, ve kterém několik let zpět vládli padouši. Z jejich nadvlády osvobodili obyčejný lid Renegáti. Superhrdinové, kteří se zrodili v jednom sklepě, aby se vzepřeli a zachránili svět před zkázou. Prostřednictvím hlavní hrdinky si uvědomujete, že obě strany mají své plusy a mínusy. Zároveň je hezky vidět závislost lidí na silnějších jedincích. Vidí v nich ochranu a někoho, ke komu mohou vzhlížet, což je možná i velkým společenským problémem. Aby byl člověk hrdina, nepotřebuje umět létat, číst myšlenky či ovládat oheň a podobně...

Nova je už dospělá mladá dívka, přesto si nese rány z dětství. Kvůli nešťastné nehodě vyrůstá mezi padouchy, kteří se postupně stávají její rodinou. Rozhodne se Renegátům pomstít, protože oni mohou za to velké neštěstí. Při své cestě za svým cílem ale zjišťuje, že nic není tak, jak si původně myslela. Obě strany jsou v něčem dobré a obě mají své mouchy. Problémem je, že ani jedna už nebojuje za dobro světa, ale bojuje o moc a výhody, které se pojí s nadvládou. Nova čím dál víc přemýšlí nad rozdělením, ale zároveň si uvědomuje, že sama jako jedinec nemůže změnit započaté hry. K tomu všemu potkává Adriana, přitažlivého mladíky, který je k tomu všemu Renegát.
Adrian stojí na pomyslné straně dobra. Nebo si to alespoň myslí. Je to zdravě sebevědomý a přitažlivý mladík, který je také velmi populární nejen mezi superhrdiny, ale i obyčejným lidem, který ho zbožňuje. Naneštěstí se zamiluje do Novy, která si s jeho i svými (po)city moc neví rady. 

Výtky k tomu úplně nemám. Od knihy jsem toho moc neočekávala a v závěru splnila vše, co jsem chtěla. Pokud nebudete mít moc velká očekávání, čtení si užijete. Pouze se připravte na velké množství pravopisných chyb a trochu zvláštně poskládaných vět a kostrbatých slov. Lepíky na tyto nedostatky mi skoro už došly.

Renegáti se pyšní krásnou a tajemnou obálkou, která odpovídá dějové lince. Pěkné detaily a trochu poukazuje na menší překvapení, které se vám odhalí v průběhu čtení.

Knihu doporučuji převážně mladším čtenářům, protože jde o skvělou úvodní knihu do žánru young adult sci-fi a fantasy. Zároveň je to odpočinkový titul, který vydrží chvilku i starším čtenářům - je to opravdu trochu bichle. Na večerní čtení celkem ideální volba, kterou nic moc nezkazíte.

Moje hodnocení

Kniha: 3/5
Obálka: 5/5




You Might Also Like

6 komentářů

  1. Zní to dobře. V podstatě jsi mi potvrdila moje očekávání ohledně této knihy. Asi ji pošoupnu v žebříčku "chystám se číst" trochu nahoru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ti ji doporučuji. :-) Budu se těšit na recenzi.

      Vymazat
  2. Tuhle knihu jsme pořídili mladšímu bráchovi, ale chystám se mu ji ukrást a přečíst :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tuto knihu mám ve čtečce a plánuji se k ní co nejdříve dostat. Jen nevím kdy, ale těším se na ni. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to pak přeji hezké počteníčko. :) Doufám, že se ti kniha bude líbit.

      Vymazat