I z romantického příběhu nemusíte dostat cukrovku | Olga

dubna 08, 2019

Název: Olga
Originální název: Olga
Autor: Bernhard Schlink
Žánr: román
Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 232
Série: -

Děj

Olga je sirotkem, který vyrůstá u své přísné babičky. Herbert je synem velmi váženého muže. A přece se oba vymykají prostředí, ve kterém prožijí své dětství. Ona se stává učitelkou, on vyráží do světa. Jejich láska je velká a překoná i expedici, která byla Herbertovi osudná. Olga na něj nemůže zapomenout ani v jejích posledních dnech, dokud nevydechne naposledy. Příběh lásky na pozadí krutých událostí minulého století.

Hodnocení

Knihu jsem zaznamenala hned, jak u nás vyšla v českém překladu. Hodně se i ní mluvilo, a to v dobrém slova smyslu. Neodolala jsem - skončila v mé knihovně a právě teď na ni přišla řada. Anotace slibuje jemný romantický příběh z minulého století, a jelikož já miluju tenhle styl romanťáren, nešlo to jinak. Takže tak.

Kniha je rozdělena do tří částí a doslovu. První z nich je poněkud strohá a bez jakýchkoli emocí, přesto vás chytne za srdíčko. Věnuje se hlavním postavám v jejich raném věku a zjišťujete, jak se k sobě tahle dvojice vlastně dostala a jak to s nimi šlo dál. Jedno vám řeknu už teď - neměli to vůbec jednoduché. Kdo v té době ale ano, že? Druhá část se věnuje Olze už v pokročilejším věku až do jejích posledních dnů. I když přišla o svou životní lásku, stále si drží vzpomínky na něj a snad možná i doufá, že se jednoho dne vrátí. Jednoduše zaklepe na dveře a přivítá ji s prostým "ahoj, tak jsem tady." (samozřejmě píšu lehce nadneseně) Poslední část se skládá z dopisů, které hlavní hrdinka psala svému milému poté, co se vydal na jeho osudnou výpravu do země zimy a ledu. Jsou velmi dojemné a celou atmosféru doplňují. Celkově příběh uzavírají, přesto věřím, že se přes příběh jen tak nepřenesete a budete o některých věcech dál přemýšlet.

Ocitnete se v Německu před první světovou válkou a opustíte jej na konci té druhé. Není mu věnováno příliš prostoru. Občas události okolního světa ovlivní hlavní hrdiny, ale jinak prostředí nehraje velkou roli. Zlomovým okamžikem může být rok 1945, kdy Olga musí svou rodnou zemi opustit.

Olga je ženou, která si své postavení musela sama těžce vydobýt. Autor nám představuje, jak těžké bylo v té době získat vzdělání, díky kterému mohl člověk získat práci. Hlavní hrdinka je velmi sympatická a skromná, nelituje svých činů a váží si toho, co dokázala. Přesto má svá tajemství a ve skrytu duše ji lecco trápí - i když to na první (i druhý) pohled nedá na sobě znát.
Herbert byl od útlého věku Olgou fascinován. Když byl starší, nakonec se do ní zamiloval a jeho vztah k ní přešel v lásku. Přesto v sobě cítil jakýsi rozpor - z manželství či usedlého způsobu života? Či v tom bylo něco víc? To nikdo nezjistí, možná ani on sám to netušil. I když je to milující muž, má potřebu utíkat do různých koutů světa před volbou, která jej čeká. Nakonec se mu nejspíš splní jeho přání - nikdy už nemusí nic rozhodnout.

Když jsem se zamýšlela, co bych mohla knize vytknout, nic mne nenapadlo. Jde spíše o věci, které postavy neudělaly nebo je udělaly (ale ne úplně vhodným způsobem).

Obálka je vkusná, hrají z ní retro barvy, které nastiňují atmosféru minulého století. Možná bych ji vytvořila trochu jinak, ale to už je otázka osobního vkusu.

Olgu bych doporučila naprosto všem, protože jde o příběh, který by vám prostě neměl uniknout. Nejde ani o čtivo pro ženy - jistě by kniha mohla zaujmout i muže díky postavě Herberta, ve kterém se mohou trochu najít.

Moje hodnocení

Kniha: 3,5/5
Obálka: 4/5




You Might Also Like

0 komentářů