Občas některá tajemství musejí vyjít na povrch | Ohníčky všude kolem

dubna 05, 2019

Název: Ohníčky všude kolem
Originální název: Little Fires Everywhere
Autor: Celeste Ng
Žánr: román
Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 360
Série: -


Děj

Richardsonovi jsou na první pohled dokonalá rodinka. Mají vše, co potřebují  a žijí v jednom z nejzásadovějších městeček v Americe. Dbají na pomoc sociálně slabším, přispívají na charitu a jednoho dne pronajmou část domu chudé fotografce Mie a její dceři Pearl. Tyhle dvě rodinky se postupně sbližují a na povrch vyplývají tajemství, která měla být navždy skryta. Už od začátku ale víme, že to všechno povede ke katastrofě. 

Hodnocení

Sama o sobě bych se k téhle knize asi nikdy nedostala. Má hezkou obálku, ale bez nějakého podnětu by mě nezaujala natolik, abych se k ní někdy dostala. Na knihu ale udělala recenzi Anička z @annainword, která mě zaujala víc než dost. Už je to sice nějaká doba, ale tak nějak jsem nezapomněla a teď na ni došla řada. Moc tímto Aničce děkuji, že vůbec vede svůj blog, díky kterému nalézám skvělé knihy ke čtení. 

Autorka zvolila poměrně odosobněný styl psaní, což není tak úplně špatně. Vynahrazují to postavy a jejich propracovanost a jistá procítěnost - o tom ale až později. Nechybí ani jistá kritika společnosti v jistých ohledech. Určitě mohu zmínit celkový systém odebrání dítěte z péče biologických rodičů a následné umístění do rodiny náhradní. Dále perfekcionismus, ke kterému může mít člověk sklony. Někdy až moc. Nebo nezdravé plánování budoucnosti a když se budoucnost stane současností, těžko si připouštíte, že takhle jste žít vlastně ani nechtěli. Ups. Samozřejmě bych tu mohla vypsat i další věci, ale pak by to pro vás nebylo tak zajímavé, no ne?

Většina příběhu se odehrává na jednom snad nejzásadovějším předměstí v Clevelandu - v Shaker Heights. Tohle městečko je tak dokonalé, až se vám z toho udělá lehce nevolno. Všechno ovládají pravidla, která jsou skoro absurdní. Pokud trávník na zahradě vašeho domu přesáhne patnáct centimetrů, přijde vám dokonce upozornění, abyste jej posekali. No není to až lehce směšné? Teď si vezměte, že někde to takhle opravdu funguje. Prostředí je jinak celkem příjemné, jde o takové klidné místo, kde sousedé jsou milí a všichni se znají.

Postav je tu poměrně dost a je těžké vybrat jen jednu či dvě. Celkově ale můžu říct, že každá z nich je do nejmenších detailů propracovaná - charakter či chování v různých situacích. Z každé vyzařovalo mnoho pocitů, jejich dialogy byly logické a promyšlené. Občas se najde kniha, ve které jeden charakter symbolizuje jednu či dvě vlastnosti, které ji utváří. Tady tomu tak není a díky za to. Každý jeden z nich je totiž plný všech možných dobrých i špatných vlastností, jde poznat, že nejeden z nich schovává před světem nějakého toho kostlivce ve skříni. Někteří vyjdou na povrch, o těch zbylých můžeme jen diskutovat. Jestli je na Ohníčcích všude kolem něco fakt speciálního, jsou to právě postavy.

Všechno co jsem chtěla vyzdvihnout, je vyzdviženo a já jsem osobně s tímhle příběhem naprosto spokojená. Jistá očekávání byly a dojem po dočtení mnohonásobně předčil pocity před. Jediná škoda je, že se o knize více nemluví. Opravdu si to totiž zaslouží.

Obálka je boží, co si budeme. Ladí s tématem i názvem knihy, takže - co víc si přát? Za mě jednoduše dobrá práce.

A komu knihu doporučuji? - Naprosto všem! Tohle je úžasný příběh, který by vám neměl uniknout. Určitě si v něm najdete to své, navíc atmosféra je lehce tajemná a nechybí ani lehký detektivní nádech.

Moje hodnocení

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5




You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tuto knihu si určitě přečtu. Navíc to patří do edice Světové knihovny a tu mám v plánu ozkoušet. Už si pomalu i tvořím seznam, co kdy budu číst. Tak jsem zvědavá, kdy se k této knize dostanu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se do Světové knihovny chceš pustit. Těch knih je ale opravdu moc a ne všechny jsou dobré. Přeji dobrý výběr a hezké počteníčko - jak jen to u Odeonek jde. :)

      Vymazat