Annurian potřebuje nového vládce | Císařovy čepele

října 14, 2019

Název: Císařovy čepele
Originální název: The Emperor's Blades
Autor: Brian Staveley
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 448
Série: Kronika Netesaného trůnu, 1. díl

Anotace

Kruh se uzavírá. Sázky jsou vysoko. A staré pravdy znovu ožijí… Císař byl zavražděn a ponechal císařství Annurian ve zmatku. Jeho potomci teď musí pohřbít žal a připravit se k odhalení spiknutí. Císařova syna Valyna, který prochází výcvikem pro nejvražednější bojovou sílu říše, zastihne zpráva daleko za mořem. Očekává potíže, ale po několika „nehodách“ a po varování umírajícího vojáka si uvědomí, že je v nebezpečí i jeho život. Než však může podniknout jakoukoliv akci, musí přežít žoldnéřskou brutální závěrečnou iniciaci. Mezitím císařova dcera, ministryně Adare, pronásleduje otcova vraha přímo v sídelním městě. Dvorská politika jí může být osudnou, touží však po spravedlnosti. A Kaden, dědic říše, studuje ve vzdáleném klášteře. Tam nelítostným způsobem vyučují učedníci Prázdného boha a Kaden to musí zvládnout, aby získal jejich pradávnou moc. Když dorazí císařská delegace, umí už dost, aby dokázal vycítit zlé úmysly. Bude mu to však stačit k přežití, až se dají do pohybu dlouho skryté síly?

Hodnocení

Pokud mne sledujete na Instagramu, tak možná víte, že jsem nově navázala spolupráci s nakladatelstvím Fantom Print, za což jsem opravdu ráda. Císařovy čepele jsem získala tedy v rámci naší spolupráce a moc jim za poskytnutý recenzní výtisk děkuji. No a jdeme už na samotné hodnocení.

Titul se řadí mezi tzv. high fantasy a tak je i napsaný. Určitě se nebudete nudit, protože se neustále něco děje a čtenář bude mít potřebu číst dál a dál, dokud knihu nedočte až do konce. Nechybí různé pletichaření mezi postavami - jako příjemnou změnu shledávám fakt, že se tyto menší bitky o moc neodehrávají pouze v hlavním městě (jak je tomu ve většině příběhů zvykem) a jde o něco trochu jiného. Na druhou stranu autor nenabízí nic moc nového. Jde o další příběh, kdy se chystá nějaké velké povstání, které chce svrhnout dosavadní vládnoucí rod. Proč byste ale Císařovy čepele neměli minout? Přesto, že koncept je podobný s dalšími x tituly, stejně dostanete něco nového. A to něco vás jen tak nepustí. Navíc jde o trilogii, která je už u nás celá přeložená, takže můžete hned sáhnout po pokračování.

Nový příběh, nové postavy a také nový svět. Někdy je prostředí popsáno velmi podrobně, někdy na něj autor jakoby zapomněl. A to je asi největší škoda. Sice tam není nic moc nového, ale příběh se čte skoro sám. Přeci jen - když něco čtete, chcete vědět co nejvíce (důležitých) informací o dané zemi, ve které se to celé odehrává. Určitě by byla vhodná i mapa, podle které by se čtenář mohl snáze orientovat. Území, kterému vládne Netesaný trůn, naštěstí nepatří k těm složitějším a orientace není zase tak těžká, takže se obejdete i bez ní (ale pro ten pocit - prostě mapa).

Ústřední postavy jsou tu tři (jak napovídá anotace) - Kaden, Valyn a Adare. Jsou tu ale i další charaktery, které mají v příběhu důležitou roli. Velkým pozitivem je, že vidíte hlavní protagonisty růst. Vidíte, jak musí bojovat, postupně se vypracovávat, aby měli to, co chtějí. Jsou to pouze lidé, kteří dělají chyby a snaží se s nimi něco udělat (což způsobuje další chyby). Jste s nimi, když zažívají těžké chvíle, kdy jsou na pokraji smrti, musí činit těžká rozhodnutí. Už na začátku jsem se těšila, že dostane prostor také ženské pohlaví a po dočtení jsem byla v tomhle trochu zklamaná. 98 % příběhu vyprávěli pouze muži a Adare dostala prostor (pouze) ve třech kapitolách. Doufám, že v druhém díle bude mít více prostoru, protože zatím tomu vládnou pouze muži.

Od titulu jsem neměla žádná očekávání a jsem spokojená s tím, co mi autor nabídl. V zásadě tam nebyly žádné chyby, je to spíše otázka mé osobní preference. Pokud vás zaujala anotace, určitě knihu zkuste - nebudete zklamaní. Jediná věc, která mi celkem vadila, bylo rozvržení textu na stránku. Četlo se mi hůře, osobně bych písmo trochu zvětšila text trochu roztáhla. Tohle je ale už věc osobní preference.

Obálka je podle mých informací naše a vypadá moc pěkně. S příběhem svým způsobem ladí, ale zároveň vám toho moc o příběhu neprozradí. Působí temně a trochu tajemně. Sice v knihovně úplně nevynikne, ale rozhodně ani nezapadne. 

Císařovy čepele doporučuji hlavně čtenářům, kteří by chtěli proniknout do trochu složitější fantasy literatury. Není to úplně těžký titul a mohl by vás opravdu bavit. Po knize můžete sáhnout v podstatě kdykoli - věřím, že tahle volba nezklame. 

4/5

Výsledek obrázku pro 4 hvězdy

Za laskavé poskytnutí této knihy moc děkuji nakladatelství Fantom Print. Císařovy čepele si můžete zakoupit tady (momentálně je moc pěkná sleva).





You Might Also Like

4 komentářů

  1. Taky jsem na knihu koukala, nebudu lhát. Asi si ji i díky tvé recenzi přidám na svůj čtecí seznam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu ti ji s klidem doporučit, navíc je teď za skvělé peníze. :)

      Vymazat
  2. Vypadá to dobře. Ale nevím, zda bych si ji přeečetla. Přece jen mám teď v plánu jiné knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic ti nebrání si knihu přidat na tvůj wishlist. Ona ti neuteče a až si ji budeš chtít přečíst, tak si ji jednoduše přečteš. :)

      Vymazat