Už jde do tuhého? | Pramen povýšení

října 29, 2019

Risultati immagini per mistborn pramen povýšeníNázev: Mistborn: Pramen povýšení
Originální název: The Well of Ascension
Autor: Brandon Sanderson
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 704
Série: Mistborn, 2. díl

Upozornění

Jelikož se jedná o druhý díl, tento článek může obsahovat spoilery z prvního dílu, Finální říše. Čtení na vlastní nebezpečí, jak se říká. :)

Anotace

Nemožné se stalo skutečností. Pán Vládce, všemi považovaný za božské ztělesnění, který celé tisíciletí brutálně utiskoval celý svět, byl svržen. Brzy se však ukázalo, že opojení svobodou a pádem totality nebude mít dlouhé trvání. Finální říše se rozpadla. Panovníci všech dominancií usilují o svržení nové vlády a dobytí hlavního města Luthadelu. Tam docházejí potraviny, bují kriminalita a neustálé pokusy připravit krále o život, a za hradbami se shromažďují vojska nejen vládců okolních domimancií, ale i vražedného kolossu, který zůstal jako obrovská ničím neregulovaná ničivá síla po Pánu Vládci… Na Vin a jejích přátelích teď je, aby nejen zachránili Luthadel, ale také aby objevili, co je vlastně Bezednost a jak ji navždy porazit, aby nezničila svět.

Hodnocení

Finální říše u mě měla úspěch, a proto bylo jasné, že do Pramene povýšení se dříve či později budu chtít pustit. Chtěla bych proto poděkovat Palmknihám za poskytnutí e-knížky k recenzi.

Příběh se rozjíždí přibližně dva roky po Finální říši. I když uběhlo poměrně dost času, říše je stále ve  velkém chaosu. Kelsier měl být vládcem, měl být ten, kdo by vede partu dál, ale místo toho je někde tam nahoře a hlavní hrdinové si bez něj musí poradit sami. A tak postavy dělají chyby, snaží se dostat ze všech malérů, což se stává skoro až nadlidským úkolem a hlavně - usilují o přežití (což vlastně není nic moc nového). Možná se vám bude zdát, že tu nebude tolik akce a půjde spíše o politiku - o politikaření tu hodně půjde, ale Pramen povýšení je také plný bojů, různých zvratů a nových informací, které čtenáře sblíží s hlavními hrdiny. Přesto kniha má pár svých much, o tom ale později.

Prostředí se od jedničky nemění, většina děje se odehrává v hlavním městě říše - Luthadelu. Pokud jste příběh četli (což doufám, protože jsem v předchozím odstavci prozradila závěr jedničky), tak máte představu, jak to tam vlastně vypadá. Opět se můžete podívat do map, které jsou krásné a přehledné, i když ve čtečce hůře k přečtení.

Hlavní postavy se nemění (až na Kelsiera, který je opustil), pouze sem tam má možnost čtenář nahlédnout do mysli někoho nového (třeba člověka, kterého znáte už z Finální říše). Autor si se všemi dal velkou práci, je na nich vidět určitý posun v jejich uvažování a chování na jinou úroveň. Vývoj je důležitý, všichni se v běžném životě někam posouváme - na druhou stranu Sanderson svým čtenářům tenhle fakt předhazuje snad v každé kapitole. Není špatně sem tam něco takového zmínit, aby se nad tím člověk opravdu pozastavil, ale když je to častější, ztrácí to svůj efekt a stává se to pouze otravným vyplněním příběhu.

Bohužel to není jediná věc, která mi vadila. Druhý (a poslední) negativní bod je opakování informací. Autor má tendenci neustále čtenáři připomínat důležité věci, události nebo i jen dětství hlavních postav (či jejich stav - šlechtic, skaat). Nevím jak ostatní čtenáři, ale tohle mi prostě vadí. Určitě není nic špatného na tom, když vám ve vhodnou chvíli tvůrce připomene, proč se děje zrovna tohle a co tomu předcházelo. Když se to děje třeba dvakrát v jedné kapitole a jde v podstatě o jednu a tu samou věc, nepřijde mi to úplně fajn. Nejen, že se čtenář nudí, ale také ztrácí pozornost a něco důležitého by mohl přehlédnout. V jedničce se tohle nedělo, tak proč teď?

Tahle obálka mi přijde o hodně lepší. Působí víc "dospělácky", i když to může být vždy lepší. Určitě ale nejde o špatný počin a dávám naději tomu, že jednou to bude opravdu dobrý.

Pokud se k Prameni povýšení vracíte po delší době, určitě oceníte pár posledních stránek, které jsou věnované rekapitulaci prvního dílu. Po dějové stránce je dvojka možná o chlup lepší, ale se čtením jsem se trochu trápila právě kvůli věcem, které jsem shrnula v minulých odstavcích. Titul jinak mohu všemi deseti doporučit, po dějové stránce bude spokojen snad každý čtenář, který se na pokračování chystá.

3,5/5

Risultati immagini per 3 a půl hvězdicky hodnocení

Pokud vás titul zaujal, mrkněte na tento odkaz. Ještě jednou bych chtěla poděkovat Palmknihám za jejich ochotu mi e-knihu poskytnout k recenzi.









You Might Also Like

3 komentářů

  1. Popravdě? Díky tobě už mě trochu nalomuješ na to, abych tohoto autora zkusila. Tak asi do něj nakonec půjdu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak snad nevadí, že sis přečetla hlavní zápletky jedničky 😅. Můžu ti ti to sérii a klidem doporučit, pokud tě to ani tak neodradilo. :)

      Vymazat
    2. @enthu: Sanderson patří ke špičce světového fantasy. Vyniká především v charakterech postav (zlo ani dobro není černobílé, vše má své následky), představivostí a originalitou a přitom si zachovává čtivost. Takže určitě zkus :)

      Vymazat