Fenomén devadesátek v knižní podobě | Přátelé

listopadu 05, 2019

Risultati immagini per přátelé knihaNázev: Přátelé
Originální název: Friends
Autor: Kelsey Miller
Žánr: biografie
Nakladatelství: Kontrast
Počet stran: 312
Série: -

Anotace

Šest přátel, kteří se stali rodinou.
Televizní show, která se stala fenoménem.
Dnes jsou Přátelé braní jako ikony 90. let ale když v roce 1994 začínali, nikoho nenapadlo, že by se tohle mohlo stát. Od první vlny nadšení, která vypukla, přes její návrat až po dnešek. Seriál s diváky udržuje nevšední spojení, každý v něm může najít svůj vlastní život a brát to jako útěk z reality. V následujících letech se Přátelé vyvinuli z nového megahitu, přes nostalgický příběh až k uznávané klasice. Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey a Phoebe stanuli na televizním panthenonu.

Tato kniha je hloubková studie historie a tradic Přátel, zkoumá všechny aspekty seriálu, od nejistých začátků až ke společenským podmínkám, které jejich úspěch jen zesílili. Novinářka a pop culture expertka Kelsey Miller probírá nejsilnější momenty Přátel, osvětluje problematické prvky a zkoumá celosvětové prvky, které se díky Přátelům rozšířily - od současné fascinace kávou až po Rachelin účes během 90. let. Kelsey bere čtenáře do zákulisí a ukazuje vztahy mezi herci i postavami. Zkoumá média, svět měnící události i digitální věk. To všechno seriál i diváky ovlivnilo.

Tato kniha je naprostou retrospektivou Přátel, skvělá nejen pro fanoušky ale pro každého, kdo někdy uvažoval nad úspěchem tohoto příběhu.

Hodnocení

Sice nejsem tak úplně dítě devadesátek, přesto mě seriál Přátelé doprovázel mým dětstvím a dospíváním. No a když vyšel ven fakt, že vyjde kniha o tomto fenoménu - a ještě k tomu přeložená do češtiny, nebylo co řešit. Navíc je podzim, který mám já osobně spojený hlavně se seriály (a těžkými fantasy knihami, ale to je teď vedlejší).

Kniha je psaná chronologicky - od seznámení tvůrců do konce poslední epizody. Určitě se nebudete nudit nad dlouhými a nudnými popisy, protože autorka prokládá předávání informací s humornými pasážemi, které samozřejmě odkazují na určité momenty v některých dílech. Čtenář se dozví, jak se natáčela úvodní pasáž, která seriál uváděla a další drobnosti. Zjistí, že ne vždy to vypadalo pro herce i tvůrce vždycky růžově a jaké problémy museli řešit. Na druhou stranu Přátelé měli a mají úspěch a jistý vliv na jejich příznivce.

Je krásné číst o tom, jak na začátku všichni herci byli mladí a veřejnosti naprosto neznámí lidé - s postupem času o tento status (bohužel) přišli. Začalo to třeba účesem Rachel a skončilo to u triček a dalších dárkových předmětů, které se prodávají ještě dnes (a určitě se ještě budou chvíli prodávat). Určitě vás překvapí, možná i pobaví, jak se vlastně tyhle osoby dostaly ke svým rolím.

Přátelé se postupně stali naprostým hitem a vysílali se skoro po celém světě. Všichni cítili velkou zodpovědnost, aby se lidem každá další nová epizoda, série líbila. Je proto skvělé, jak si dokázali poradit s různými dobrými, ale i tragickými událostmi. Bylo vidět, jak si herci a tvůrci uvědomovali svou důležitost - už nešlo jen o "pouhý" seriál, který měl člověka pobavit.

Když seriál oficiálně končil, bylo to velmi smutné. Jak pro herce, tak pro diváky. Neradi pouštěli své oblíbené hrdiny pryč. Všechno má svůj čas a Přátelům již vypršel. Odešli v tom nejlepším a co víc - ještě dnes najdete nějakou stanici, která vysílá jejich reprízu.

Kniha je velmi emotivní - na jednu stranu vás rozesměje a na tu druhou dojme. Doporučila bych ji nejen lidem, které seriál ovlivnil, ale i těm, kteří s jeho sledováním chtějí začít.Obsahuje důležité a relevantní informace, které jen tak nikde neseženete. Možná se trochu více zaměřuje dobu, ve které byl seriál tvořen. Určitě zabodujete, když titul darujete někomu pod stromeček.


5/5
Risultati immagini per pět hvězdiček



Za poskytnutí této knihy k recenzi děkuji Knihy Dobrovský. Pokud vás titul zaujal, mrkněte na tento odkaz.




You Might Also Like

4 komentářů

  1. Též mě Přátelé prováděli v mém děství. A teda hodně se mi líbily, ale myslím, že nejsem až takový velký fanoušek, že bych si o nich chtěla něco víc i přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, zkus si ji třeba od někoho půjčit. Za to nic nedáš a třeba zjistíš, že jsi najednou velkým fandou a budeš si celý seriál připomenout. :)

      Vymazat
  2. Super knížka, u které jsem si zavzpomínala na svůj nejoblíbenější seriál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. :) Člověka hezky vrátí do těch časů, kdy se to všechno opravdu odehrávalo.

      Vymazat