Závěr ve velkém stylu? | Všechny tyto světy

prosince 03, 2019

Risultati immagini per všechny tyto světyNázev: Všechny tyto světy
Originální název: All These Worlds
Autor: Dennis E. Taylor
Žánr: sci-fi
Nakladatelství: Host
Počet stran: 320
Série: Bobiverzum, 3. díl

Upozornění

Jedná se už o třetí díl z této série, tudíž se tu vyskytují spoilery z předchozích knih. Čtení na vlastní nebezpečí. :)

Anotace

Bobové založili už dost kolonií na to, aby lidstvo nevymřelo. Avšak žabomyší války politiků patří k nesmrtelným lidským nešvarům. Brazilské sondy se navíc pořád pokoušejí zlikvidovat všechny své konkurenty. A kromě toho se Bobové pustili do boje se starší a mocnější rasou, která má obrovskou chuť k jídlu a poněkud výbušnou povahu.

Bobové však pobrali zhruba tolik disciplíny jako houf divokých koček a některé z mladších kopií se zajímají spíše o vlastní lokální problémy než o boj s Druhými.

Spása ovšem možná přijde z nečekaného zdroje. Dvojice Bobů osmé generace v hlubokém vesmíru něco objevila. Pokud chtějí zachránit Zemi a vlastně i celé lidstvo, stačí jenom nečekaný nález co nejrychleji dopravit do sluneční soustavy. Než do ní přiletí Druzí.

Závěrečný díl zábavné scifi trilogie Bobiverzum.

Hodnocení

Poctivě dočítám série. Možná pomalu, ale jistě. Díky Palmknihám jsem si mohla přečíst i poslední a závěrečný díl této trilogie, za což jim moc děkuji. 

Styl psaní se od předchozích dílů příliš nemění, což je na jednu stranu škoda. Autor píše občas až popisně, jako by se jeho postav příběh příliš netýkal. Čtenář se může občas nudit, i když jsou některé zápletky opravdu zajímavé - bohužel zdaleka ne všechny. Všechny tyto světy je kniha, která je pro mě velkým zklamáním. Proč? Stal se z ní pouze uzavírací díl. Série se odehrává ve vesmíru v možné budoucnosti a vy ani nedostanete prostor si představit, co by se mohlo dít dál, jaké problémy mohou nastat a podobně. Abych ale nebyla pouze negativní, hodně se mi líbila autorova představivost - dát dohromady něco, co v zásadě neexistuje a v takových detailech - myslím, že je to obdivuhodné. 

Opět se ocitneme ve vesmíru, v různých soustavách na zajímavých planetách s rozmanitými obyvateli a problémy. Prostředí je tedy dost rozmanité a alespoň jedno místo vás určitě zaujme.

Hlavními postavami jsou opět Bobové. Navíc dostává prostor pár charakterů ze dvojky, i když nejde o nic velkého. Jejich pohledy jsou jakoby nedodělané a něco do uvěřitelnosti jim prostě chybí. Bobů už je opravdu mnoho a čtenář může ztratit přehled v tom, kdo je kdo. Každý z nich je sice trochu jiný a řeší odlišný problém, ale panuje v tom chaos.

Zklamáním pro mě byla i zápletka s Druhými. Problém s touto rasou byl zmíněn už v předchozím díle a čekala jsem od jeho gradace a rozuzlení něco víc. Na začátku působil gigantickým dojmem, jeho řešení mi však přišlo uspěchané. Jde o můj osobní názor a myslím, že z toho šlo vytěžit o něco více, než nám autor nabídl - vesmírné bitvy jsou přece taky bitvy a ty můžou být napínavé. Líbily se mi však přípravy na osudný střet. Čtenář se opravdu může obávat spolu s postavami a je patrná gradace děje.

Obálka s příběhem úzce souvisí a není vůbec špatná. Je propracovaná a určitě vám bude ladit s předchozími knihami.

Bobiverzum u mě patří k sériím se sestupnou tendencí. Nejde o jednoduché čtení před spaním, ale pokud se toho pustíte, budete ji mít vcelku rychle přečtenou. Kapitoly jsou krátké a pokud vám nevadí velké (opravdu velké) množství postav, směle do toho.

2,5/5



Za poskytnutí této knihy (a celé série) moc děkuji Palmknihám. Pokud vás titul zaujal, můžete si jej zakoupit na tomto odkaze.




You Might Also Like

0 komentářů