Příběh podle skutečné události, který vás dostane | Rez & záře hvězd

února 21, 2020

Název: Rez & záře hvězd
Originální název: Rust & Stardust
Autor: Tammy Greenwood
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kontrast
Počet stran: 408
Série: -

Anotace

Camden, New Jersey, 1948. Když jedenáctiletá Sally Hornerová ukradne z místního supermarketu notes, netuší, že ji sleduje dvaapadesátiletý Frank Salle. Salle je čerstvě propuštěný z vězení a nyní se chystá k útoku. Před obchodem ji napadne a přesvědčí ji, že je agent FBI a může ji okamžitě zatknout – pokud neudělá, co jí řekne.

Tento děsivý román se vydává po stopách následujících dvou let, během kterých Frank duševně i tělesně týrá Sally cestou na západ do San José, a navždy tak změní její život, stejně jako životy její rodiny, přátel a těch, které potkají cestou.

V této strhující knize, založené na skutečném příběhu oběti Sally Hornerové a jejího únosce, který šokoval Ameriku a inspiroval Vladimira Nabokova k napsání kontroverzní a legendární Lolity, dává oceněná spisovatelka T. Greenwoodová slovo samotné Sally.

Proč jsem se do knihy pustila?


Zaujalo mě, že jde o titul podle skutečné události a slyšela jsem velmi dobré ohlasy a já prostě neodolala. Poslední dobou se vyžívám v knihách, které mě psychicky zničí. Navíc je občas super vystoupit ze zajetého stereotypu a kromě fantasy si přečíst i něco úplně jiného. Knihu jsem si přečetla díky Knihám Dobrovský a moc jim za tuto možnost děkuji.

Silný příběh, který vás nepustí 


Opravdu se od knihy nebudete moci ani na chvilku odtrhnout. Pozitivní zprávou je, že čtení ubíhá velmi rychle a je možné, že za večer stihnete dobrou polovinu. Se Sally prožíváte všechny strasti, psychické i fyzické týrání a zároveň se s ní radujete z drobností. Některé části je opravdu až nepříjemné číst, ale jen to podtrhává atmosféru, která v příběhu panuje. Hlavními motivy jsou pocity bezmoci, beznaděje a (bohužel) také zvrácené lásky či touze po domově. 

A takové věci se stávají i v dnešní době


Je hrozné to přiznat, ale opravdu se tak dělo a stále děje. Frank Salle byl vždy o krok napřed před policií a s hlavní hrdinkou se dostal daleko od jejího skutečného domova. Na každém místě našla alespoň jednoho člověka, který se o ni nějakým způsobem zajímal. Jenže než se dokázala Sally otevřít, většinou ji její únosce sebral a odvezl do jiného státu. Zároveň má čtenář možnost vidět, co se dělo v rodině hlavní hrdinky - a že to nebylo úplně růžové. Vztahy mezi postavami byly velmi křehké a nejednou došlo ke konfliktu, které jen umocňovaly atmosféru v knize.

Slova na závěr


Rez & záři hvězd doporučuji čtenářům, kteří vyhledávají příběhy odehrávající se podle skutečných událostí nebo těm, kteří hledají silný příběh. Hlavní hrdinkou je sice jedenáctiletá dívka, ale nemusíte se bát jazyka, který je "normální" (jako opačný příklad můžu uvést např. Vrány od Petry Dvořákové). Titul vás dostane, ať už budete chtít či nikoli.

Moje hodnocení: 4/5


Za laskavé poskytnutí knihy moc děkuji Kátě a Knihám Dobrovský. Pokud vás titul zaujal, můžete si jej pořídit tady.



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Muselo to byť skutočne po psychickej stránke vyčerpávajúce čítanie, ale knihy podľa skutočných udalostí také poväčšine aj sú. Osobne sa knihám tohto tipu vyhýbam, pretože príbehy často až nezdravo emocionálne prežívam, ale na druhej strane fikcia býva často rovnako zaťažujúca. Hm, každopádne ďakujem za rozšírenie knižného obzoru, teraz okolo tejto knihy, ak ju zbadám, neprejdem len tak a pravdepodobne sa do nej začítam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíš mi z duše. Nebylo to nic jednoduchého, ale myslím, že jednou za čas by si měl takovou knihu přečíst každý. Určitě si ji někdy přečti, hezké počteníčko. 😊

      Vymazat
  2. Už jsi druhá, u které čtu dnes recenzi na tuhle knihu. Já se rozhodně na ni chystám, je to rozhodně zajímavá kniha!!

    Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se do knihy pustíš. 😊 Doufám, že se ti bude líbit (samozřejmě s ohledem k tématu). Hezké počteníčko a moc děkuji. 🙂

      Vymazat