5 důvodů, proč si přečíst The Nowhere Girls (bude překlad)

května 06, 2020

Originální název: The Nowhere Girls
Autor: Amy Reed
Žánr: contemporary
Nakladatelství: Simon Pulse
Počet stran: 408
Série: -

  1. Podle mého názoru jde konečně o knihu, kterou bych s klidným svědomím dala mladé dospívající holce. Takových YA na české scéně není mnoho. Minulý rok jsem se nechala uvrtat do čtení Pěti kroků od sebe - tímhle názorem možná někoho pobouřím, ale větší blbost (velmi slušně řečeno) jsem dlouho nečetla a myslím, že nakladatelství Yoli nabízí takových "kvalitních" titulů daleko více. Proto jsem ráda, že se objevila maličká naděje v podobě THG.
  2. Žádné toxické vztahy. A že takových vztahů je v této skupině literatury požehnaně - nejhorší na tom je, že jsou prezentovány kladně, jako něco naprosto v pořádku. NENÍ TO V POŘÁDKU. Tady se něčeho takového bát nemusíte.
  3. Vážná témata. Autorka tu otevírá téma sexuální zneužívání, ale je jich daleko více - hledání své vlastní sexuality, kdy je ten správný věk začít se sexuálním životem a mnohá další. (nechci přece prozradit všechno, abyste si to přečetli)
  4. Reálný vývoj příběhu. Sice nejde o příběh na motivy nějaké skutečné události, stejně na vás bude působit skutečným dojmem. Hlavní hrdinky mají světlé i tmavé chvilky, kdy třeba neví, jakým směrem pokračovat, jak nějakou myšlenku uchopit a podobně. 
  5. Čtenářky poznají, co je špatně. Některé situace jsou vyhnané trochu do extrému, což by mohlo vadit starším čtenářkám. Kniha je ale určena dívkám od 14 let a je důležité, aby poznaly, že nějaká postava říká něco opravdu špatného, dělá něco špatného, řeší problém ne úplně vhodným způsobem.

Anotace


Three misfits come together to avenge the rape of a fellow classmate and in the process trigger a change in the misogynist culture at their high school transforming the lives of everyone around them in this searing and timely story.

Who are the Nowhere Girls?

They’re everygirl. But they start with just three:

Grace Salter is the new girl in town, whose family was run out of their former community after her southern Baptist preacher mom turned into a radical liberal after falling off a horse and bumping her head.

Rosina Suarez
is the queer punk girl in a conservative Mexican immigrant family, who dreams of a life playing music instead of babysitting her gaggle of cousins and waitressing at her uncle’s restaurant.

Erin Delillo is obsessed with two things: marine biology and Star Trek: The Next Generation, but they aren’t enough to distract her from her suspicion that she may in fact be an android.

When Grace learns that Lucy Moynihan, the former occupant of her new home, was run out of town for having accused the popular guys at school of gang rape, she’s incensed that Lucy never had justice. For their own personal reasons, Rosina and Erin feel equally deeply about Lucy’s tragedy, so they form an anonymous group of girls at Prescott High to resist the sexist culture at their school, which includes boycotting sex of any kind with the male students.

Told in alternating perspectives, this groundbreaking novel is an indictment of rape culture and explores with bold honesty the deepest questions about teen girls and sexuality.


Doufám, že jsem vás na titul nalákala. Bohužel zatím není k dispozici ani česká obálka, ani česká anotace, datum vydání se posunulo někdy na podzim. Pokud byste se do TNG chtěli pustit v originále, angličtina není těžká, pokud se jí chvilku věnujete (minimálně ve škole), nebudete mít větší problémy. 


You Might Also Like

6 komentářů

  1. Souhlasím s bodem jedna, je utrpení tuhle knihu číst. Nowhere Girls si ukládám na "čtecí seznam":)

    OdpovědětVymazat
  2. Toxické vzťahy v literatúre mi vždy vadili. Často si pri knihe hovorím, ako môže byť toto prezentované za romantické a dokonca žiadúce? Ďakujem za tip, knižku si určite prečítam i keď možno počkám na preklad. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi takové vztahy vadí. Nechápu, jak ještě nakladatelství se tváří, že je vlastně všechno v pohodě a prezentuje to jako četbu pro mladé dospělé. Jsem ráda, že jsem tě na knihu nalakala. :)

      Vymazat
  3. To má samé skvělé důvody, proč si ji přečíst. :) S toxickými vztahy jsem přehlcená a ani mne nebaví o nich číst. :) Takže děkuji ti za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě - je jich už fakt moc a jak jsem psala výše v komentáři, nakladatelství a někteří čtenáři se ještě tváří, že je to naprosto v pořádku. Nemáš vůbec zač, já jsem ráda, že se kniha dostane k co nejvíce lidem - tahle si to opravdu zaslouží. :)

      Vymazat