Nepopulární názory

dubna 15, 2020

Hezký den knihomolové,

jelikož teď poslední dobou nemůžu tolik číst, alespoň rozvířím vodu na svém blogu nepopulárními názory. Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů své nepopulární názory, i kdyby měl být jen jeden. :)



1. Populární knížka nebo série, která se vám nelíbila. 
Hah, těch sérií by bylo. Vyberu ale Kostičas od Samanthy Shannon. Líbil se mi svět, kterému ale nebylo věnováno moc prostoru. Zápletka mě nezaujala a ani její zpracování nebylo ničím neobvyklé. Hlavní hrdinka mi lezla na mozek a její myšlení jsem moc nechápala a romantická linka? Tak ta to celé zabila. 

2. Knížka nebo série, kterou všichni nesnáší a vám se líbila. 
Tady vás asi trochu překvapím, protože Dvory (první díl) od S. J. Maas. Říkáte si: "hm, Dvory jsou ale dost populární, tak proč to zmiňuje tady?" Do jisté doby jsem se pohybovala v okruhu lidí, kteří tuto sérii a vlastně cokoli, co autorka napsala, považovali za naprostý odpad. Do určité míry s nimi souhlasím, ale nelze knihám upřít skvělý svět. Ten mě držel u čtení po celou dobu a je škoda, že nejvíc prostoru dostal v prvním díle. Přesto je to něco, co mi čtení zpříjemnilo a vlastně se mi to i líbilo. (no a pak jsem objevila bookstagram a zjistila jsem, že Maas tu má docela velkou základnu fanoušků, ups). 
Přesto mám její knihy spojené s pocitem, že se mám za svůj názor stydět, a proto jsou Dvory tady. A tak.

3. Milostný trojúhelník, kde hlavní hrdina skončil s tím, kým jste nechtěli NEBO vztah, který se vám nelíbí. 
Jelikož milostné trojúhelníky nevyhledávám a nemyslím, že bych četla nějaký, kde bych byla s výsledkem nespokojená, volím druhou variantu otázky. Podle očekávání uvádím vztah z Jeho banánu (pardon, už jsem vytěsnila jména a odmítám je hledat). Myslím, že to nemusím úplně pitvat - kdo četl, tak ví, o čem mluvím. 

4. Populární žánr, který skoro nečtete. 
Detektivky. Nemám je ráda a nikdy jsem jim nepřišla na chuť. 

5. Populární postava, kterou nemůžete vystát. 
 Harry Potter. Bez velkého přemýšlení. Dřív jsem ho zbožňovala, opravdu jsem ho měla ráda. Pak ale přišel pátý a šestý díl knižní série. Stal se z něj kluk, kterého bych profackovala, ať se konečně probudí. Má skvělé přátele, kteří by se pro něj obětovali a místo toho je odhání, je na ně protivný a za to ho prostě nesnáším. Na filmy se ale dívám moc ráda.

6. Populární autor, který vás nebere. 
Kasie West píše romantické příběhy, které čtou i dospělé čtenářky. Mno. Tak já se jim obloukem vyhýbám. Tyhle přeslazené storky se šťastným koncem (předpokládám, že tam budou šťastné konce) mě nikdy nebavily a když už se chci do nějaké pustit, raději si vyberu knihu, kde je nějaká romantika, ale nejde o hlavní dějovou linku. Většinou je tam zpracovaná mnohem lépe, než v některých románech pro ženy či dívky. (Dívám se na tebe, Sandersone - neodpustím ti to a moje srdce bude ještě dlouho krvácet)

7. Populární klišé, které vás už nebaví (např. ztracená princezna, korumpovaný vládce, milostný trojúhelník). 
Řekla bych, že takové ani nemám. Musí být ale dobře zpracované a body k dobru, když autor/ka přidá něco navíc. Většinou to jsou ale milostné trojúhelníky. U některých jsem si div skoro nevyrvala vlasy hrůzou, jak špatné to bylo. Autor/ka má ale body k dobru, pokud tento prvek dokáže zpracovat tak, aniž bych skřípala zuby - takových je málo.

8. Populární série, kterou ani nechcete začít číst. 
Skleněný trůn - nerada zmiňuji autorku dvakrát, nemohla jsem si však pomoct. Kdyby tohle byly poslední knihy na Zemi, prostě je nepřečtu.

9. Říká se, že knížka je vždycky lepší než film, ale který film nebo seriál se vám líbil víc než knížka.
Snad nebude vadit, když přiznám, že knihu jsem pro jistotu ani nečetla. Stačil mi filmový zážitek, který kupodivu nebyl tak špatný. Ve filmu byl hlavní hrdina občas otravný, sem tam dětinský a když mi došlo, že v knize to bude o hodně horší, radši jsem ji ani nezačala číst. Jedná se o Ready Player One. Na film se ráda ještě někdy podívám, abych brečela nad promrhaným potenciálem. Přesto si myslím, že knižní zpracování trpí daleko více.


You Might Also Like

14 komentářů

  1. Ja osobne veľmi nečítam trilery a horory, tie naozaj skoro vôbec. Kostičas sa mi páčil, nedávno som čítala dvojku a už sa teším na trojku. Ale z populárnych sa mi nepáčil napríklad Hostiteľ, toho som ani nedočítala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tvé nepopulární názory!🙂 tyhle žánry také nečtu, ale svým způsobem jsou mi bližší než detektivky. Hostitele bych si jednoho dne chtěla přečíst. 😀

      Vymazat
  2. Pěkný tag :) V něčem se shodneme, třeba sladká Kasie West mě taky moc nebere. A pravda, Harry Potter byl v pozdějších dílech občas zralý na profackování :) Ale i tak ho mám ráda, na jeho knížkách jsem vyrůstala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Co tak přemýšlím, tak já nějak názory proti proudu nemám. Ale je fajn se dozvědět o tvých. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, není to jen o nepopulárních názorech. :) Klidně vytvoř tag s populárními názory. :)

      Vymazat
  4. Hezký tag :-) Já musím říct, že se vlastně vyhýbám young adult žánru. Samozřejmě, byly časy kdy jsem hltala knihy Johna Greena... Ale postupem času jsem odrostla a už mě tyhle knihy prostě nebaví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, pořád se měníme, i naše názory. Já v YA vyhledávám hlavně fantasy, protože je to většinou odpocinkova literatura. Alespoň pro mě. :)

      Vymazat
  5. Skvělý článek! :)
    Hele, knížka Ready Player One není vůbec špatná (film jsem zatím neviděla), ale nejhorší mi na ní přišlo, jak prostě v druhé a třetí části se z hlavního hrdiny stal úplný génius, který umí všechno zpaměti, je to zároveň programátor a hacker a já nevím co... jako sorry, ale takhle jednoduché to není. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky" :) No a možná právě proto se knize chci dál vyhýbat. :D

      Vymazat
  6. Já třeba Dvory miluju, hlavně druhý díl a Skleněný trůn jsem přečetla jedničku a asi nemám potřebu pokračovat. Nebavil mě, připadalo mi, že se tam nic neděje, to co bylo zajímavě pro mě autorka děsně "zkrátila" a popřeskakovala. Takže mě hlavně dost odrazuje i délka těch dalších knih, kdyby byly do těch tří set stran, asi bych jim ze zvědavosti šanci dala, ale takhle se mi do těch bichlí nějak nechce. :-D
    A třeba detektivky, ty já zase můžu. :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Přesně, dala bych tomu třeba šanci, kdyby to nebylo tak dlouhé. :D

    OdpovědětVymazat
  8. A zrovna Ready Player One je vážně dobrá kniha. A v tomhle případě je hlavně dost odlišná od filmu, který si tvůrci extrémně upravili, aby byl divácky výrazně atraktivnější. :)
    Třeba s detektivkami souhlasím, taky je moc nečtu a občas si připadám jako jediný čtenář na planetě, který je nemá rád. Totéž mám s thrillery. Ne že bych se jim vyhýbala obloukem, ale prostě je nemusím.

    OdpovědětVymazat
  9. No mě zážitek z filmu docela stačil a myslím, že se do knihy nikdy nepustím. Je ale fajn, že si kniha našla své čtenáře. :) Thrillery mi tolik nevadí, spíš se ale radši pouštím do těch psycho, které mě dost lákají. Jinak to ale není můj primární žánr - fantasy a sci-fi jednoznačně vedou. :)

    OdpovědětVymazat